egészséges életmód fogyókúra zöldség ősz gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha teheted, ősszel is válassz hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Ezzel nemcsak hogy csökkentheted az ökológiai lábnyomodat és támogathatod a hazai termelőket, de jót teszel az egészségeddel is, hiszen frissen, éretten szedett, tápanyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszert választasz az utóérlelttel szemben. Íme öt hazai szuperétel őszre!
  • édeskömény

Az ánizskapor néven is emlegetett édesköménynek magas az antioxidáns-tartalma, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, és mivel rendkívül gazdag C-vitaminban, szuper immunerősítő. Ezenkívül A- és B-vitamint is tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig magnéziumot, mangánt, kalciumot, foszfort, vasat tartalmaz. Fogyókúrázóknak nemcsak rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt ajánlott, hanem azért is, mert csökkenti az étvágyat.

Fogyókúrázóknak az édeskömény azért is ajánlott, mert csökkenti az étvágyat Forrás: Shutterstock
  • sütőtök

Nagyjából 10 dkg sütőtök már fedezi a napi szükséges A-vitamin-bevitelt, a benne található B-vitaminok stabilizálják az idegrendszert és az emésztési folyamatokat, a C-vitamin miatt pedig szuper antioxidáns. A sütőtök ásványi anyagokban is gazdag: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor is található benne. Mivel magas a rosttartalma, és alacsony a kalóriatartalma, miközben pedig laktató, könnyedén beilleszthető a diétába.

Mivel a sütőtök laktató, könnyedén beilleszthető a diétába Forrás: Shutterstock
  • karfiol

A karfiol azontúl, hogy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok benne a C- és a K-vitamin, valamint a magnézium, a foszfor és a folsav. Kifejezetten alacsony a szénhidráttartalma. Rosttartalma miatt kedvezően hat az anyagcserére és az emésztésre. A méregtelenítő hatását azonban nemcsak rosttartalma támogatja, hanem a kéntartalmú tápanyagok és a glükozinolátok, amelyek szerepet játszanak a méregtelenítő enzimek megfelelő működésében.

A karfiol a rosttartalma miatt kedvezően hat az anyagcserére és az emésztésre Forrás: Shutterstock
  • alma

A-, B-komplex és C-vitaminban is gazdag. Ásványi anyagok közül magnéziumot, vasat, káliumot, foszfátot tartalmaz. Salaktalanító hatása segít a méregtelenítésben, a glükóz pedig elűzi az édesség utáni vágyat. Kutatók kiderítették, hogy a nagy mennyiségű flavonoidot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, mint például az alma is, gátolják a hízást. A flavonoidok antioxidáns-tartalma ugyanis csökkenti az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét.

Az alma salaktalanító hatása segít a méregtelenítésben, a glükóz pedig elűzi az édesség utáni vágyat Forrás: Shutterstock
  • brokkoli

Ha hazai szuperételekről van szó, a brokkolit vétek lenne kihagyni a felsorolásból. Magas az antioxidáns-tartalma, kísérletek azt igazolják, hogy kifejezetten jótékony hatással van a daganatos betegségek kialakulásával szemben. Gazdag folsavban, de magnézium-, nátrium-, vas-, cink- és foszfortartalma is magas. Vitaminok közül B-komplex, C-, K- és E-vitamint tartalmaz legmagasabb arányban. Alacsony kalóriatartalmú, rostban rendkívül gazdag, így fokozza az anyagcserét, ráadásul vízhajtó hatású.

A brokkoli alacsony kalóriatartalmú, rostban rendkívül gazdag, így fokozza az anyagcserét Forrás: Shutterstock

5 szuperétel, amely felpörgeti az anyagcserédet

A megfelelő anyagcsere-folyamat az egészségünk alapja. A tápanyagok felszívódása és a salakanyagok kiürülése vezet a kiegyensúlyozott mindennapokhoz és az ideális testsúly megtartásához is. Ezt az öt élelmiszert mindenképpen megéri beiktatni a hétköznapi étrendbe, hálás lesz érte a tested. Olvasd el a Life.hu cikkét!

5 ok, amiért mindennap egyél egy banánthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181024-ezert-egyel-mindennap-banant.htmlAmikor csak lehet, érdemes a hazai idénygyümölcsöket fogyasztani. A téli szezon felé közeledve azonban kevesebb hazai áru áll rendelkezésünkre, ilyenkor pedig jöhetnek a különböző alternatívák, mint az egyik kedvencünk, a banán. Íme, 5 ok, amiért ajánlott a fogyasztása. Ez Zsír!OrigoSikertörténet: 30 napos kihívással indult, végül 50 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181019-anja-taylor-fogyasi-tortenete-pcos-diagnosztizalasa-utan.htmlAnja Taylor egy fiatal amerikai lány, aki a gyorsételeknek köszönhetően hízott meg. Miután PCOS-t és ízületi gyulladást diagnosztizáltak nála, megijedt, de egyúttal új erőt kapott a változtatáshoz. Egy 30 napos kihívással kezdte mindezt, amitől végül az egész élete megváltozott. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!OrigoVillámgyors egészséges reggeli 10 perc alatthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181010-villamgyors-egeszseges-reggeli-10-perc-alatt.htmlA reggeli étkezés rendkívül fontos, hiszen ekkor tudjuk újratölteni az energiaraktárunkat, ezzel pedig megalapozhatjuk az egész nap lendületét. Nem érdemes tehát kihagyni a sietős, kapkodós reggeleken sem, inkább törekedj arra, hogy minél gyorsabban tudj elkészíteni egy tápanyagokban gazdag, finom fogást. Ehhez mutatunk most három receptet! Ez Zsír!Origo34 kilós volt az anorexiás lány, ma már a súlyzós edzés a szenvedélyehttp://www.life.hu/ez-zsir/20181017-athina-crilley-anorexias-volt-34-kilo-ma-mar-a-sulyzos-edzes-a-szenvedelye.htmlAthina Crilley súlyos anorexiával küzdött hat éven keresztül. Többször került korházba állapota miatt, míg végül 2014-ben változtatni tudott az életén. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!Origo3 ok, amiért minden reggel igyál kávéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181019-ezert-igyal-minden-reggel-kavet.htmlA kávé még a mai napig is a vegyes megítélésű élelmiszerek közé tartozik, pedig, ha jól fogyasztja az ember, akkor valójában rendkívül egészséges. Íme, 3 ok, amiért minden nap igyál kávét! Ez Zsír!OrigoJackfruit, a különleges gyümölcs, amit hús helyett is fogyaszthatszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181010-jackfruit-hus-helyett-is-hasznalhato-gyumolcs.htmlMagyarul jákafának, vagy kenyérfának hívják annak a fának a termését, amiről a jackfruitot szüretelik. A világ legnagyobb fán termő gyümölcséről van szó, aminek a felhasználási módja meglehetősen változatos, ugyanis nemcsak gyümölcsként, de a vegetáriánus és vegán konyhában mintegy húshelyettesítőként használható. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.