A 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta. Ez egész egyszerűen brutális mennyiség, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségtelen. A számok tudatában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, és nem csak abban az esetben, ha fogyni szeretnénk. 

  • Hagyd el a cukros ételeket

Elsősorban csökkentsd az olyan cukros ételek mennyiségét, mint a csokoládé, a sütemény, a péksütemény. Ehhez nem is kell különösebben agyalni, nem kell a címkéket nézegetni, ez egy egyértelmű tanács. Persze nem kell teljesen a nullára csökkenteni, hétvégén tarthatsz egy csalóétkezést egy jól megérdemelt tortaszelettel. Hidd el, sokkal jobban is fog esni, mintha mindennap ennél.  

Csökkentsd az olyan cukros ételeknek a mennyiségét, mint például a süteményForrás: Shutterstock
  • Hagyd el a finomított szénhidrátot

A szénhidrátok rendkívül fontosak a szervezet megfelelő működéséhez és egészségünk fenntartásához, de a finomított fajták sok cukrot is tartalmaznak. A fehér liszttel készült ételek, a fehér rizs, a fehér kenyér, a tészta mind-mind ilyenek, de például a pizza is. Ezt ugyanúgy bontja le a szervezetünk, mint egy szelet sütit. Ezek helyett válasszunk másféle gabonákat és egészségesebb liszteket, például hajdinát, zablisztet, süteményekhez mandula- vagy gesztenyelisztet.

  • Hagyd el a feldolgozott élelmiszereket

A feldolgozott élelmiszerek a cukroknak egy rejtett forrása. Egészen egyszerűen nem gondolunk bele, hogy például egy üveges spagettiszószban vagy egy előre elkészített salátaöntetben, de akár csak egy konzervben is mennyi hozzáadott cukor van. Érdemes megismerkedni az élelmiszerek címkéivel, és kerülni a túlságosan sok cukrot tartalmazó ételeket. A legegyszerűbb pedig az, ha mindenből az egyszerűbbet veszed. Salátaöntet helyett sima joghurtot, fokhagymát és fűszereket, spagettiszósz helyett paradicsomot, hagymát, fokhagymát és szintén pár fűszert. 

Előre elkészített helyett készítsd el te a spagettiszószt, friss paradicsomból és fokhagymábólForrás: Shutterstock
  • Figyelj oda, hogy mit iszol

Újabb rejtett cukorforrásra bukkanunk az italok között. Kezdjük mindjárt az alkoholokkal, amit cukorként bont le a szervezetünk. Persze ebből is vannak jobbak és rosszabbak. Egy pohár vörösbor ennek ellenére igen egészséges, míg egy koktél, ami szirupokat, üdítőket is tartalmazhat, egyáltalán nem az.  A legtöbb rostos üdítőben is sok a hozzáadott cukor, nem beszélve a szénsavas társaikról, amelyek végképp tele vannak cukorral. Jó tudni, hogy a zero vagy a light verziók sem sokkal jobbak, mert egyéb adalékanyagokból ezekben is rengeteg van. 

  • Ne cukrozd agyon 

A cukor természetesen kikerülhetetlen. Mindannyian szeretünk sütni otthon, de egy csésze kávéba is sokan szeretjük az édesítőt. Mindenesetre figyeljünk oda, hogy mibe mennyit teszünk. Kipróbálhatunk különböző édesítőszereket is, amelyeknek azonban sokszor mellékíze van. Így a legjobb választás, ha nem mondunk le teljesen a cukorról, de odafigyelünk arra, hogy mennyit fogyasztunk.