Ha nem vagyunk eléggé tudatos vásárlók, akkor bizony könnyen megtéveszthetnek minket bizonyos élelmiszerek. Vagy azért, mert úgy vannak tálalva, úgy vannak csomagolva, hogy egészségesnek mutatják magukat, vagy azért, mert egészen egyszerűen a közhiedelemben egészségesnek vannak kikiáltva, miközben egy kis utánajárással könnyedén bizonyítható az ellenkezője. Öt ilyen nassolnivalót mutatunk most, amelyek csak elsőre tűnnek egészségesnek és a diétába beilleszthetőnek.

  • müzliszelet

Zab, magvak, aszalványok – ki hinné, hogy mindez egészségtelen is lehet? A müzliszeleteknek azonban igencsak magas a cukortartalma, és hogy még egy újabb rossz hírt közöljünk, általában a light címkével ellátott termékek sem jobbak. A light és a fitness feliratok olyan hívószavak, amelyeknek könnyen bedől az ember, pedig kutatások bizonyítják, hogy ezekkel a termékekkel több kalóriát vihetünk be, mintha a hagyományos verziót választanánk. Azt azonban nem árt tudni, hogy ugyan nem cukormentes, de egészséges, adalékanyagoktól mentes verzióját házilag is elkészíthetjük.

A müzliszeleteknek igencsak magas a cukortartalma, általában a light címkével ellátott termékek sem jobbakForrás: Shutterstock
  • aszat gyümölcsök

Ha már a rejtett cukortartalomnál tartunk, érdemes szót ejteni az aszalt gyümölcsökről is. Ha feltétlenül aszalt gyümölcsöt szeretnél enni a friss helyett, vagy éppen olyan ételt készítesz, amibe jól passzol, akkor legyél körültekintő a vásárláskor. Az aszalt gyümölcs önmagában is tartalmaz természetes gyümölcscukrot, de a legtöbb aszalvány hozzáadott cukort is tartalmaz, ami teljesen felesleges, és rengeteg plusz kalóriát jelent.

  • sós magvak

Nem csak a túlzott cukorfogyasztás okoz elhízást, illetve különböző betegségeket, a sónak is hasonló hatásai lehetnek, ha nem tartunk mértéket. A só kis mértékben kifejezetten fontos a szervezetnek, de a túl sok már ártalmas. A probléma az, hogy a feldolgozott élelmiszerekben alapvetően is sok só van, hát még ha kifejezetten sózott nassolnivalókat ropogtatunk. A magvakat fogyasszuk inkább önmagukban, és azt se felejtsük el, hogy habár rendkívül sok fontos tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, a kalóriatartalmuk, olajos magvak révén, magas.

A só kis mértékben kifejezetten fontos a szervezetnek, de a túl sok már ártalmasForrás: Shutterstock
  • zöldségcsipsz

A hagyományos burgonyacsipszek mellett megjelentek a boltok polcain a különböző zöldségcsipszek is, amelyek céklából, zellerből, répából, édesburgonyából, paszternákból készülnek. Habár ezek a zöldségek egytől egyig rendkívül egészségesek frissen, csipszként elkészítve rengeteg telített zsírsavat tartalmaznak, nem beszélve a szintén rendkívül magas sótartalomról. Ha zöldségcsipszet ennél, azt is inkább otthon készítsd el, így pontosan tudod, hogy mit viszel be a szervezetedbe. 

  • hummusz

Az egyik legjobb nassolnivaló, ha friss zöldségeket hummuszba mártogatunk. Egy dologra azonban figyeljünk, ugyanis a bolti hummuszok nagy része szintén rengeteg nátriumot tartalmaz. Így a csicseriborsókrémet is érdemesebb otthon összedobni, hogy te dönthesd el, mennyi só kerül bele.