Európa legöregebb bükkfáját Ausztriában találták meg kutatók

bükkfa Ausztria öreg Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában.

A bükkfamatuzsálem a Kalkalpen Nemzeti Parkban áll. A park szerdai közleménye szerint az Alfredo Di Filippo által vezetett olasz kutatócsoport a fa évgyűrűinek vizsgálatával, dendrokronológiával állapította meg, hogy a bükkfa eredete 1474-ig vezethető vissza. A fa csaknem 20 évvel idősebb az eddig a legöregebbnek tartott bükkfánál, amely szintén a Kalkalpen Nemzeti Parkban él és 528 éves.

Európa legöregebb bükkfájának egyébként a kutatók szerint hajlott korán kívül nincs különösebb jellegzetessége. Azt hinnénk, hogy hatalmas, ám alig 20 méter magas és törzse is átlagos, 73 centiméter átmérőjű. Franz Sieghartsleitner, a park szóvivője elmondta, hogy a dendrokronológiai vizsgálathoz egy kis lyukat fúrtak a fa törzsébe, hogy mintát vegyenek belőle. A mintát elemezték, a lyukat pedig betömték. A szakember szerint a mintavétel nem károsította a fát, mint mondta: a fák a harkályok ütötte lyukakat is elviselik.

Európa legöregebb bükkfáját Ausztriában találták meg Forrás: https://www.kalkalpen.at


A Kalkalpen Nemzeti Park mintegy 20 ezer hektáros területének egy ötezer hektáros része 2017-ben éppen öreg bükkfaerdőségei miatt került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.