Az mindenki számára evidens, hogy az alsónemű, a zokni és a harisnya egyszeri használat után ugrik a szennyes kosárba. De mi a helyzet a többi ruhadarabbal?

A válasz igen egyszerű: a ruháink viselésükkor koszolódnak. No, de mégis mitől, ha nem a játszótéren ugrabugráltunk bennük? Erre a BBC Earth Lab videójából kapjuk meg a választ:

1. Izzadság

Egy átlagos napon, körülbelül egy liternyi verejtéket „párologtatunk el", aminek nagy részét a rajtunk lévő ruha szív magába, gyakran észrevétlenül.

Az izzadság nagy részét a rajtunk lévő ruha szívja magábaForrás: Shutterstock

2. Bőrünk megújulása

Egy átlagos emberről naponta körülbelül 500 millió elhalt bőrsejt válik le, melyek jókora százaléka a ruhánkra tapad.

Önmagukban ezek is elég okot adnak arra, hogy a közvetlenül a bőrünkkel érintkező ruhadarabok egyszeri használat után a mosógépben végezzék, de ezt tetézhetik a szagok is. A fentiek esetén ugyanis megjelenhetnek azok a baktériumok, amik a fehérje lebontása közben igen erős szagot termelnek.

Forrás: Shutterstock
Nem is hinnéd, hogy ezeket mind beteheted a mosógépbe
A mosógép az egyik legszuperebb háztartási kisgép. Betesszük a ruhákat, beleöntjük a mosószert és az öblítőt, beállítjuk a megfelelő programot, majd hagyjuk, hogy elvégezze a munka java részét. Ám a mosógépben nem csupán ruháink és egyéb lakástextilünk tisztulhat meg. Nézd meg, mivel könnyíthetsz még a háztartási feladatkörödön.


Törülköző, pizsama és ágynemű

A törülköző ugyebár a frissen megmosott testünkkel érintkezik, de az ilyenkor leváló bőrsejtek és a nedves környezet a már említett baktériumok számára maga az éden. Mindig terítsd ki, hogy megszáradhasson, de még ebben az esetben is érdemes 3-4 használat után új törülközőt elővenni a szekrényből.
A hálóruha és az ágynemű cseréjét hetente érdemes meglépni.