Kiderült, milyen gyakran kellene mosni a ruháinkat

izzadság kosz törülköző ruha ágynemű mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az mindenki számára evidens, hogy az alsónemű, a zokni és a harisnya egyszeri használat után ugrik a szennyes kosárba. De mi a helyzet a többi ruhadarabbal?

A válasz igen egyszerű: a ruháink viselésükkor koszolódnak. No, de mégis mitől, ha nem a játszótéren ugrabugráltunk bennük? Erre a BBC Earth Lab videójából kapjuk meg a választ:

1. Izzadság

Egy átlagos napon, körülbelül egy liternyi verejtéket „párologtatunk el", aminek nagy részét a rajtunk lévő ruha szív magába, gyakran észrevétlenül.

Az izzadság nagy részét a rajtunk lévő ruha szívja magába Forrás: Shutterstock

2. Bőrünk megújulása

Egy átlagos emberről naponta körülbelül 500 millió elhalt bőrsejt válik le, melyek jókora százaléka a ruhánkra tapad.

Önmagukban ezek is elég okot adnak arra, hogy a közvetlenül a bőrünkkel érintkező ruhadarabok egyszeri használat után a mosógépben végezzék, de ezt tetézhetik a szagok is. A fentiek esetén ugyanis megjelenhetnek azok a baktériumok, amik a fehérje lebontása közben igen erős szagot termelnek.

Nem is hinnéd, hogy ezeket mind beteheted a mosógépbe

A mosógép az egyik legszuperebb háztartási kisgép. Betesszük a ruhákat, beleöntjük a mosószert és az öblítőt, beállítjuk a megfelelő programot, majd hagyjuk, hogy elvégezze a munka java részét. Ám a mosógépben nem csupán ruháink és egyéb lakástextilünk tisztulhat meg. Nézd meg, mivel könnyíthetsz még a háztartási feladatkörödön.


Törülköző, pizsama és ágynemű

A törülköző ugyebár a frissen megmosott testünkkel érintkezik, de az ilyenkor leváló bőrsejtek és a nedves környezet a már említett baktériumok számára maga az éden. Mindig terítsd ki, hogy megszáradhasson, de még ebben az esetben is érdemes 3-4 használat után új törülközőt elővenni a szekrényből.
A hálóruha és az ágynemű cseréjét hetente érdemes meglépni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.