Nem is hinnéd, hogy ezeket mind beteheted a mosógépbe

Forrás: Shutterstock -
fürdőszoba takarítás háztartás mosógép játék konyha tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mosógép az egyik legszuperebb háztartási kisgép. Betesszük a ruhákat, beleöntjük a mosószert és az öblítőt, beállítjuk a megfelelő programot, majd hagyjuk, hogy elvégezze a munka java részét. Bevallom, volt idő, amikor kézzel mostam a ruhákat, emlékszem az első Hajdú gépemre – majd a később hozzá csatlakozó centrifugára -, no meg persze arra, amikor megérkezett az automata mosógép. Mintha csak az űrből érkezett volna, hihetetlen csodaként éltem meg, mivel rengeteg időm és energiám szabadult fel. Ám a mosógépben nem csupán ruháink és egyéb lakástextilünk tisztulhat meg. Nézd meg, mivel könnyíthetsz még a háztartási feladatkörödön.

A takarítás kellékei

Felmossuk a saras cipők hagyta nyomokat, elmosogatjuk a vacsora utáni maszatos tányérokat, letöröljük a pultról a kiömlött kávét. No, de mivel tisztítjuk meg az ezekre használatos kellékeket? Elméletileg ennek minden egyes használat után meg kellene történnie, méghozzá alaposan. A tiszta vízzel való kilötykölés nem ér. Nos, dobd be nyugodtan az általános háztartási törlőkendőt, a felmosófejet vagy épp a mosogatószivacsot a mosógépbe – mosózsákban - egy kímélő és gyors programra, majd vesd bele magad a takarítás élvezetes és nélkülözhetetlen forgatagába.

Dobd be nyugodtan az általános háztartási törlőkendőt, a felmosófejet vagy épp a mosogatószivacsot a mosógépbe Forrás: Shutterstock

A konyha sem ússza meg

Az előbbiben már volt szó a mosogatás elengedhetetlen kellékéről, ám a konyhában sok egyéb más is akad, aminek időnként nem árt egy alapos fürdetés. Ilyen például a szilikon alátét hadsereg, az edényfogó, a textil edényalátét. Ezeket a fentiek szerint, egy törülközővel kiegészülve mosd ki nyugodtan.

Apa csak a szemétért felel?

Azok az idők, amikor a munkából hazatért férfit meleg vacsora és ragyogóan tiszta ház fogadta, már lejárt. A nők tömeges munkába állásával és a nemek közti egyenlőség forradalmával már joggal várhatjuk el, hogy a háztartásban élők közösen végezzék el az otthoni feladatokat. De valóban így is van, vagy ez továbbra is csak egy álom?

Pucold ki a gyerekszobát

A plüssállatok – amelyek nem rendelkeznek elektromos részekkel, lazán rávarrt gyöngyökkel stb. – és a strapabíró műanyag és gumijátékok természetesen mosógépben is moshatóak. Sőt egy fertőtlenítőprogram és egy mosózsák szinte újjávarázsolják őket. Ez például egy fertőző gyerkőc esetén kifejezetten hasznos lehet, hogy a szabad környezetben is életképes bacikat végleg száműzhesd.

A plüssállatok és a strapabíró műanyag és gumijátékok természetesen mosógépben is moshatóak Forrás: Shutterstock

A hobbikat is pörgesd át

A futócipőt mosd bátran pár törülköző társaságában, a jógamatracot dobd be egy kímélő, centrifugát mellőző programra, a hátizsákot és tornazsákot pedig kifordítva tedd be egy normál körre. Hidd el, hálás leszel azért, hogy ezek tisztítását nem a kád fölé görnyedve kell megkísérelned - a mosógép elvégzi helyetted.

Egyéb kis huncutság

A zuhanyfüggöny pár hónap használat után többnyire a kukában végzi. Kerüld el a pazarlást, és óvd a környezetet azzal, hogy egy meleg vizes programon kimosod, majd megújulva tovább használod.

Folttisztítás, vízkő, kellemetlen szagok? Takaríts azzal, ami otthon vanhttp://www.life.hu/otthon/20180710-folttisztitas-vizko-kellemetlen-szagok-termeszetes-tisztitoszerek.htmlA kosz állandó probléma az életünkben, ám nem mind szeretünk vegyszerekkel nekik támadni. Használd te is azt, amit otthon találsz, és meg fogsz lepődni! Előfordul, hogy hatékonyabb egy citrom, vagy egy pohár tej, mint a drága tisztítószerek – nem mellesleg ezek olcsóbbak, és a környezetünkbe kerülő káros anyagok mennyiségét is csökkenthetjük. OtthonOrigoHázak a homályzónából - Eszement építészeti és kivitelezői megoldások - Fotók http://www.life.hu/otthon/20181119-eszement-epiteszeti-es-kivitelezoi-megoldasok-hazakon-fotok.htmlAhogy arról korábban már írtunk, annyira nehéz jó szakembert találni ma Magyarországon, hogy sokan különböző „szakiképző" tanfolyamon sajátítják el a lakásfelújítás praktikáit. Nos, a következő képeket elnézve, lehetséges, hogy erre egyre többen fognak vállalkozni. OtthonOrigoBeköltöznek a szuperhősök a nappalidbahttp://www.life.hu/otthon/20181113-bekoltoznek-a-szuperhosok-a-nappalidba-marvel-es-dc.htmlA szuperhősök köre egyike azoknak a popkulturális értékeknek, amelyek időről időre visszavezetnek minket gyermeki énünkhöz. A képregényekben és filmekben megjelenő alakok mind a képzeletünkben megbúvó, rejtett erőt képviselik. Ez az erő az, amely olykor esendő, olykor rossz irányba fordul, gyakran hősies, de minden esetben kivételessé, különlegessé teszi a birtokosát. Van, aki nem szeretné ezt érezni saját otthonában? OtthonOrigo5 praktikus ötlet, amire felhasználhatod a folpackothttp://www.life.hu/otthon/20181105-praktikus-otletek-amire-felhasznalhatod-a-folpackot.htmlA folpackot általában az ételek csomagolására használjuk. Ám ennél sokkal több mindenben lehet a segítségünkre ez az átlátszó tekercs. Mi most összegyűjtöttünk 5 alternatív felhasználási módot, amellyel megkönnyítheted az életedet. OtthonOrigoCsillogjon zölden a ház – Öko tisztítószerek házilaghttp://www.life.hu/otthon/20181116-csillogjon-zolden-a-haz-kornyezetbarat-tisztitoszerek-hazilag.htmlA környezettudatosságnak igenis jelen kell lennie az életünkben. A vegyszerekből összekutyult tisztítószerek ugyan hatékonyak, de drágák, körülményes a tartásuk – hogy se kisgyerek, se háziállat ne érhesse el őket. Szinte minden foltra és szennyeződésre van egyszerű módszer; keverj te is házilag ökotisztítókat. Mutatjuk, miként. OtthonOrigo4 lépés, és végleg megszabadulhatsz a lakásban ólálkodó csótányoktólhttp://www.life.hu/otthon/20181026-igy-szabadulj-meg-a-csotanyoktol.htmlEste kimész a konyhába, felkattintod a villanyt, és mintha csak riadót fújtak volna, a nem is olyan apró, gusztustalan bogarak villámsebességgel iszkolnak menedéket keresni. Igen, a csótányok nem ismernek kegyelmet: befészkelik magukat a legapróbb résekbe is, ott mászkálnak a tányérok és poharak között, a konyhapulton, sőt, még a hűtő meggyengült tömítésében is vígan jönnek-mennek. Mit tehetsz ellenük? Mutatjuk! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.