Így kezeld szülőként a dackorszakot és a tini lázadást!

lázadás tinédzserkor szülő dackorszak gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kisgyermekes szülőknek a dackorszak, a tinédzsert nevelőknek pedig a lázadás időszaka okoz komoly fejtörést. Nagyon nehéz kezelni a gyermeki kitöréseket, de némi – akár tanult – empátiával és technikával nem csupán könnyebben ki lehet őket zökkenteni ebből az állapotból, de segíthetsz is nekik megérteni a saját érzéseiket.

Amikor a kicsi mérgében csapkodni, dobálózni kezd, taníts neki másfajta módszert, amiben levezetheti a feszültéségét: hangos sikítás, beszélgetés, éneklés, táncolás, ugrálás... stb. - minden típusú gyereknél, felnőttnél más válik be, próbáljátok ki, hogy számára mi a megfelelő.

Amikor hirtelen kitör rajta a dacoskodás, lehet, hogy azzal tud lenyugodni, ha átöleled, de az is előfordulhat, hogy csak egy kis egyedüllétre van szüksége. Ezt is érdemes kitapasztalni.

Mikor kitör rajta a dacoskodás, egy öleléssel lenyugtathatod Forrás: Shutterstock

Sose állj le veszekedni a gyerekeddel, pláne ne veszítsd el a fejed és dobálózz sértésekkel. Egy 16 éves is gyerek még, nem kezelheted felnőttként.

Íme két csodamondat, amit bevethetsz:

„Megértem, hogy ez rosszul esik/ fáj/ szomorúvá tesz/ mérges vagy miatta."

Azzal, hogy nem elutasítást kap, hanem megértést, a negatív érzései máris csökkennek. Könnyebben fog tudni beszélni róluk – amivel átlendülhet rajtuk -, de ha ezt nem is veled, a szülőjével teszi, akkor legalább magában képes lesz feldolgozni.

„Mondd el, mit érzel!"

Fontos, hogy legyen időd őt meghallgatni! Ne szakítsd félbe, ne adj a szájába félmondatokat, és mindig megértéssel fordulj irányába. Ez könnyen elvezethet, egy sok mindent átfogó, őszinte beszélgetéshez is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.