Különösen fontos, hogy miből mennyit vásárolunk a koronavírus okozta helyzet miatt. Azt is hasznos tudni, hogy mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között.

Írjunk bevásárlólistát! A tudatos vásárlás most fontosabb mint valaha. Nem kevés pénzt és időt spórolhatunk, ha tudatosan előkészítjük, mi kerüljön a kosarunkba, mire és milyen mennyiségben van valóban szükségünk.

Vásárlási tanácsok koronavírus-járvány idejénForrás: MTI/EPA-ANSA/Andrea Canali

Most, hogy különösen meg kell fontolnunk miből, mennyit vásárolunk, hasznos megérteni a két kifejezés közötti különbséget.

Fogyaszthatósági idő: Ezt a dátumot a gyorsan romló termékek csomagolásán tüntetik fel. Eddig az időpontig – a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva – az élelmiszer elfogyasztható. Utána a termék már veszít eredeti minőségéből és az elfogyasztása egészségi kockázattal járhat.

Minőségmegőrzési idő: Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik.

Nagyon fontos tudni, hogy lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű termékeket TILOS árusítani. Ha ilyen terméket látunk egy üzletben, jelezzük az eladóknak, hogy levehessék a polcról - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
 

Forrás: Shutterstock