Közeleg az eperszezon! 5 ok, hogy semmiképp ne hagyd ki

Forrás: Shutterstock -
eper egészség eperszezon gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a pirosló, külsejében is csodálatos gyümölcs legalább annyira finom, mint amennyire egészséges. Érdemes kiélvezni a szezonját, és minél többet fogyasztani a frissen szedett eperből.

A friss eper létfontosságú tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns-tartalma alapján pedig a zöldségek és gyümölcsök között is kiemelkedő. Rendszeres fogyasztásával csökkentheted a szervezetedben lévő káros, többek között az öregedésért is felelős szabadgyökök számát. C-vitaminban is gazdag, valójában több van benne, mint a narancsban vagy a citromban. E-vitamint is bőséggel tartalmaz, ami a C-vitaminnal együtt kiváló vértisztító hatású. Az eper ezenkívül tele van B2-, B5-, B6- és K-vitaminnal is, amelyek erősítik az immunrendszert, amelyre mostanában, a koronavírus-járvány idején igencsak szükségünk van.

Tudtad?

Az epret több száz évvel ezelőtt még gyógynövényként tartották számon, és csak a 14. századtól lett közkedvelt mint ízletes gyümölcs.

Az eper fogyókúra alatt - bá ilyenkor be kell kalkulálni a gyümölcscukor-tartalmát - és tavaszi méregtelenítésnél is igazi csodaszer, ugyanis magas rost- és víztartalma miatt hamar eltelíti a gyomrot, így gyorsan és hosszú időre csökkenti az étvágyat. Ráadásul a rost és a víz is alapvető anyagok az egészséges táplálkozásban és segítik az emésztést is.

Az eper tele van B2-, B5-, B6- és K-vitaminnal is, amelyek erősítik az immunrendszert Forrás: Shutterstock

Az eper gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a szívinfarktus kockázatát, csökkenti az LDL koleszterin szintjét, és a vérnyomásra is jó hatással van.

Az eper szépít is

Az eper a szépségápolásban is megállja a helyét. Bővelkedik szalicilsavban, ami a ma ismert leghatásosabb ellenszer pattanások és mitesszerek ellen. Az eperpakolás az öregségi foltok és a szeplők halványítására is alkalmas, míg a gyümölcs leveléből főzött, majd lehűtött tea kiváló a leégett bőr megnyugtatására.

Az epret a legjobb magában fogyasztani, de turmixot is készíthetsz belőle. Azt azonban tudd, ha megtöröd a benne lévő rostokat, extragyors felszívódásúvá válik, így gyorsan megemelheti az inzulin- és vércukorszintedet, ezért ha inzulinrezisztenciád van vagy cikorbetegségben szenvedsz, ne pépesítsd.

Ha pedig kifejezetten édesszájú vagy, sütit is készíthetsz belőle, például ezt:

Az epres szívtorta nem csupán látványos, de alig kell hozzá valami és nagyon gyorsan megvan. A szívalakú tortaforma sem okozhat akadályt, a legtöbb háztartási boltban fellelhető. Ha mégsem lenne időd beszerezni, megteszi a sima tortaforma is, akkor a díszítéssel variálj úgy, hogy az eprek szívecskét formáljanak, a fennmaradó részeket pedig kivivel vagy mandarinnal töltsd ki.

Hozzávalók:

A tésztához:
4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt

A tésztalapra: 1 csomag pudingpor, vaníliás vagy epres, 3-4 evőkanál cukor, attól függ, mennyire vagytok édesszájúak és körülbelül fél liter tej.

Díszítésnek: gyümölcsös zselatin és eper.

Epres szívtorta Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjét verd kemény habbá. A sárgáját add hozzá egyesével, majd apránként keverd bele a lisztet és a cukrot. Ezt a masszát öntsd bele kivajazott tortaformába, és süsd 160-180 fokon. Hogy belül is megsült-e, tűpróbával tudod eldönteni.

Amikor már látod, hogy mindjárt kész a piskótalap, főzd meg a pudingot (a tasakon található útmutató szerint) és ha már nem túl forró, merd rá a tésztára. A pudingra rakosgasd rá a gyümölcsöket, öntsd rá a zselatint (az elkészítését szintén megtalálod a csomagoláson) és simítsd el rajta. Ha kihűl, tálalható is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.