Néhány tipp, amire mindenképp figyelj, ha egyedül sétálsz az utcán este

emberrablás erőszak egyedül éjszaka Este túszejtés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karantén véget ért, lassan teljesen visszaáll az élet a megszokott kerékvágásba. Nők és férfiak ezrei mászkálnak egyedül az utcán gyanútlanul, pedig sokszor nagyobb veszélyben lehetünk, mint gondolnánk. Nem cél a félelem, de jobb elővigyázatosnak lenni. A következő néhány tanácsot betartva nagy eséllyel megúszhatjuk a hatalmas bajt.

Bizarr lehet túszként gondolkodni, de sajnos mindenre fel kell készülni. Ezekre figyelj, ha este egyedül sétálsz:

1. Kerülj, ha szükséges
Nem nagy varázslat, azonban nagyon sokat jelenthet. Ne arra menj, amerre a legrövidebb, hanem amerre a legbiztonságosabb. Még akkor is, ha kissé fáradt vagy és ezzel tovább tart az út. Ha pár száz méterre előtted gyanús mozgást látsz, azonnal menj át a másik oldalra, vagy fordulj meg és sétálj vissza egy másik utcába. Fontos, ha egyedül mászkálsz a sötétben, igyekezz elkerülni a közvetlen találkozást. Különösen kerüld a mozgásban lévő autókat, mivel a hatóságoknak sokkal nehezebb megtalálni, ha a támadó autóval van, ugyanis így sokkal messzebbre is juthat.

Fontos, ha egyedül mászkálsz a sötétben, igyekezz elkerülni a közvetlen találkozást Forrás: Shutterstock

2. Nincs a zenének helye
Köztudott, hogy a zenének nyugtató hatása lehet stresszes helyzetekben, ám ebben az esetben szigorúan tilos. Zenehallgatás közben elterelődhet a figyelmünk. Ügyelj a zajokra és az emberekre. Nagy eséllyel még azelőtt meghallasz egy balhés társaságot, mielőtt ők észrevennének.

3. Jó öreg mobilos trükk
Vedd elő a telefonod és valóban tárcsázd egy barátodat vagy családtagodat. Sok támadó addig nem mer akcióba lépni, míg kommunikálsz valakivel.

4. Ha közeleg a baj

Ne pánikolj! Sokaknak abszolút nincsen önvédelmi tapasztalatuk, épp ezért a legjobb megoldás, ha szorosan megfogod a kulcsod, legvégső esetben használhatod fegyverként. A kulcs ebben az esetben úgy funkcionál, mint egy kés pengéje. Legkiválóbb pedig az, ha paprikaspray-t tartunk a zsebünkbe, ettől a támadó garantáltan "elsírja" magát.

Ha paprikaspray-t tartunk a zsebünkbe, ettől a támadó garantáltan "elsírja" magát Forrás: Shutterstock

5. Táskát vagy életet?

Ha megállít a tolvaj és a táskádat követeli, egy dolgot tehetsz: próbáld minél messzebbre dobni és a lehető leggyorsabban elfutni. Ilyenkor valószínűleg a zsákmányt választja helyetted.

6. Tűz van!
Ha elkaptak elsősorban próbáld a szemét és a légcsövét támadni, ha ez megtörtént jöhetnek az érzékeny pontok. Az utolsó pillanatig küzdj, mert ez az egyetlen esélyed a túlélésre. Ha sokáig elhúzzátok a kakaskodást, lehet valaki észrevesz és beavatkozik. Ebben az esetben pedig ne azt kiabáld, hogy segítség, hanem azt, hogy segítség tűz van! Sajnos erre sokkal többen fognak felfigyelni.

7. Ha túszul ejtettek
Ebben az esetben bármennyire nehéz fejezd be az ellenállást, ne kapkodj, hiszen bármilyen hirtelen mozdulat végzetes lehet. Megkötözésnél igyekezz a lehető legjobban kinyomni a hasadat, mert ha ezt követően visszahúzod, egy sokkal lazább kötést kaphatunk, így könnyebben ki tudsz szabadulni. Jellemző, hogy a foglyokat a csomagtartóba helyezik. Még ilyenkor sincs semmi veszve. Néhány csomagtartó rendelkezik egy világító kallantyúval, amit felhúzva, automatikusan kinyílik az ajtó. Másik opció lehet az, hogy belülről kiütjük a jármű lámpáját és az ott keletkezett „lyukon" integetni és jelezni kezdünk a mögöttünk lévő autósnak. Ha esetleg pedig attól tartasz, hogy egy szexuális ragadozóval van dolgod, kényelmetlen, de vizelj magad alá. Ez sokaknak meglehetősen visszataszító.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.