Így kezeld természetes módon a rovarcsípéseket

Forrás: Shutterstock -
viszketés természetes gyógymód tippek-tanácsok rovarcsípés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavasszal és nyáron egyre több időt töltünk a szabadban. Kirándulunk, strandolunk, utazunk, ám ezeknek a kellemes tevékenységeknek is lehetnek árnyoldalai. Például a rovarcsípések.

A természetet a legtöbben szeretjük, így amikor a hőmérő higanyszála kissé magasabbra kúszik, egyre több szabadtéri programot szervezünk magunknak. Ilyenkor azonban érdemes néhány dologra odafigyelni. Egyrészt nagyon fontos, hogy megfelelő módon óvjuk a bőrünket a napsugárzás káros hatásaitól, másrészt pedig a különféle rovarok elleni védekezés is igazán hasznos, ha valóban önfeledt kikapcsolódásra vágyunk.

Csípések és következmények

Leggyakrabban a szúnyogok, legyek, pókok, hangyák, méhek és darazsak csípése keseríti meg a szabadban eltöltött időt, s bár a kullancsok nem okoznak kellemetlen tüneteket - hiszen sokszor észre sem vesszük - mégis az ő csípésük jelentheti a legkomolyabb veszélyt.

A rovarcsípések általában azért olyan kellemetlenek, mert

az állat mérge a csípés helyén duzzanatot, viszketést vagy fájdalmat vált ki.

Leggyakrabban a szúnyogok, legyek, pókok, hangyák, méhek és darazsak csípése keseríti meg a szabadban eltöltött időt Forrás: Shutterstock

Az arra érzékenyebbeknél azonban allergiás reakció is felléphet, amely a szem, a nyelv, az ajak vagy a garat gyors feldagadásával is járhat, de akár légszomj vagy szívritmuszavar is előfordulhat. Így ajánlatos mielőbb orvoshoz fordulni, ha több fullánkos rovar is megcsípett minket, a csípés helye nagyon vörös és duzzadt, elfertőződött vagy ha láz, erős fájdalom, izommerevség,nehézlégzés lép fel a csípést követően.

Mit tegyünk a csípéssel

A veszélytelen, ám annál kellemetlenebb kísérő tünetekkel járó csípéseket – a patikákban és drogériákban kapható szerek mellett - különféle természetes anyagokkal is kezelhetjük, hogy mihamarabb csillapodjon a kisebb duzzanat, a fájdalom és a viszketés.

  • Bromelin

A bromelin egy - az ananászban található - fehérjebontó enzim, amely kiválóan alkalmas a csípés helyén keletkező duzzanat enyhítésére. Napi 3x500mg kapszulában bevéve már hatásosan csökkenti a kellemetlen panaszokat, de akár külsőleg is alkalmazható, ha 2 kapszula tartalmát vízben pasztává oldunk és a csípésre kenjük.

  • Levendulaolaj

A legtöbb illóolaj közvetlenül nem kenhető a bőrre, ám a levendula kivétel, így bátran használjuk a fájdalom és a viszketés kezelésére, a bőrre csepegtetve és óvatosan bemasszírozva. Vigyázzunk azonban, hogy a szemünkbe ne kerüljön!

A levendulaolajat bátran használjuk a fájdalom és a viszketés kezelésére Forrás: Shutterstock
  • Körömvirágkrém

A körömvirág segít megszüntetni a csípés okozta duzzanatot és viszketést, ráadásul antiszeptikus hatásának köszönhetően a felülfertőződést is gátolja. Fontos azonban, hogy a krém legalább 2% körömvirág-hatóanyagot tartalmazzon, hogy a várt eredményt kapjuk.

  • C-vitamin és kvercetin

Főleg darázs- vagy méhcsípés esetén szükség lehet olyan flavonoidok szedésére is, amelyek csökkentik a szervezet hisztamintermelését. Erre kiválóan alkalmas, ha a csípést követően mihamarabb elkezdjük szedni a C-vitamint és a kvercetint. Előbbit napi 2x500mg, míg utóbbit napi 3x 500mg dózisban.

A C-vitamin és a kvercetin csökkentik a szervezet hisztamintermelését Forrás: Thinkstock
  • Teafaolaj

A teafaolaj szintén kiválóan csillapítja a viszketést valamint a duzzanatot és akárcsak a körömvirág, ez is gátolja a felülfertőződést, ráadásul a további rovarok elriasztásában is hatásos.

Annak érdekében, hogy a szabadban töltött időt minél kisebb mértékben keserítsék meg a különféle bogarak és rovarok, érdemes már elindulás előtt valamilyen – akár természetes – rovarriasztót használni, illetve kerülni a különféle édes illatú kozmetikumokat, ezek ugyanis ingerlik a rovarokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.