Az edzés kihagyhatatlan részei: a bemelegítés és a nyújtás

Forrás: Shutterstock -
nyújtás bemelegítés edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha edzőterembe jársz, biztosan sok mindenkitől hallottad, hogy itt-ott meghúzódtak az izmai, mások esetleg ízületi fájdalmakkal küzdenek. Nos, a sérülések gyakran a legnagyobb odafigyelés mellett sem kerülhetőek el, viszont nagyon sokat tehetünk azért, hogy ezeknek az esélyét minimalizáljuk, így nem lehet eléggé hangsúlyozni a bemelegítés és a nyújtás fontosságát. 

Bemelegítés

A bemelegítést nagyon sokan nem szeretik, vannak, akik időpocsékolásnak vélik, így egyből "belecsapnak a lecsóba", ami nagy hiba. Sok sportoló azért ugorja át a bemelegítést, mert unalmasnak tartja, ez viszont bizonyítottan növeli a sérülések esélyét.

A bemelegítés az, amely felkészíti a szervezetünket a keményebb edzésre, közben egyrészt fejben is ráhangolódunk mozgásra, másrészt segít fellazítani az előző edzés óta esetleg nem teljesen regenerálódott, merev izmokat, növeli az izmok vérellátását és serkenti a vérkeringést.

Tehát a bemelegítés során az egész szervezetünket kell nyugalmi állapotból munkahelyzetbe hozni.

A bemelegítés az, amely felkészíti a szervezetünket a keményebb edzésre Forrás: Shutterstock

Ha jól melegítesz be, megindul a verejtékezés, a szívműködés erősebbé válik, a pulzuszám megemelkedik. A terhelésre mindenképp fel kell készítenünk a szív- és érrendszert is úgy, hogy fokozatosan növeljük az intenzitást. Ezáltal elérünk egy bizonyos pulzusszámot, amelyre a testnek szüksége van. Közben a szalagok sokkal rugalmasabbá és ellenállóbbá válnak, ezáltal csökken a sérülésveszély is.

A bemelegítésre érdemes legalább 10-15 percet szánni, ennyi idő biztosan kell ahhoz, hogy jól átmozgasd minden porcikádat az edzés előtt.

Nyújtás

Ha rendszeresen edzel, jól tudod, hogy a nyújtásra - ami általában izomcsoportonként néhány másodpercig tartó, kitartott feszítés - nagy szükség van.

A laza izmok sokkal terhelhetőbbek, ráadásul nyújtással megelőzhetőek a sérülések és a mélyizmok is edződnek. A nyújtás lazítja az izomzatot, segít az izomláz megelőzésében is.

A nyújtásra - ami általában izomcsoportonként néhány másodpercig tartó, kitartott feszítés - nagy szükség van Forrás: Shutterstock

Edzés alatt az izmok összehúzódnak, megrövidülnek, ám hogy ez ne legyen tartós állapot, mindig le kell nyújtani azokat, így elmondható, hogy a stretching alapvetően elengedhetetlen része az edzésprogramnak. A nyújtás az izmok és kötőszövetek optimális hosszának, az izomegyensúlynak a visszaállításával segíti a mozgásrendszer fiziológiás működését, növeli a flexibilitást, serkenti a keringést, az anyagcserét, mindezek által jobb teljesítményt és a sérülések megelőzését biztosítja.

Fontos, ha fájdalmat érzünk, az adott izmot ne nyújtsuk tovább, mert könnyen megsérülhetünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.