Indusztriális stílus az otthonokban

loft indusztriális ipari stílus otthon magazin stílus lakberendezés lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az iskolában mindenki tanult a román, gótikus, reneszánsz vagy épp a barokk stílusjegyekről, amelyek számos történelmi épületen megfigyelhetőek. Az építészet azonban – a belsőépítészet pedig főképp - egy olyan ágazat, amely állandóan fejlődik, így nem meglepő, hogy a modern időkben is újabb és újabb stílusok bukkannak fel, mint amilyen az indusztriális is.

A 21. század egyre kedveltebb irányzata, az indusztriális stílus, amely által az ipari hangulatot láthatjuk viszont az otthonokban. Kialakulása a régi gyáraknak és ipari létesítményeknek köszönhető, amelyeket elkezdtek lakóházakká alakítani főleg Anglia és Amerika nagyvárosaiban. Mivel ezek az épületek nagyon karakteres jegyekkel rendelkeztek, amelyeket megváltoztatni nem igazán lehetett, inkább kihangsúlyozták őket, létrehozva ezzel az ipari avagy az indusztriális stílust, amely manapság már bármelyik lakásban megteremthető.

Előnye, hogy - amellett, hogy letisztult és modern - általában nem túl költséges, hiszen egy-egy jellegzetes elem akár a bolhapiacról vagy régi gyártelepről is beszerezhető.

Forrás: architectureartdesigns.com


Stílusjegyek

  • tágas, nyitott terek (akár minden egyetlen légtérben vagy csak minimálisan tagolva)
  • az ipari építészeti jegyek meghagyása (oszlopok, gerendák, téglafalak, betonburkolatok, fűtőcsövek) rengetek fém (csövek, ablakkeretek, lépcsők, használati tárgyak)
  • nem feltűnő színek (sötétszürke, fekete, barna, fehér)
  • funkcionális tárgyak újragondolása (régi varrógépláb, katonai láda, ipari lámpa)
  • sallangmentesség (nincs szükség függönyre, díszes tárgyakra, csipkés terítőkre)
Forrás: iondecorating.com


Így lehet a te otthonod is indusztriális


Először is szabadulj meg minden felesleges dologtól, mint a függönyök, a csecsebecsék, a porcelánvázák vagy a rózsás tapéta. Helyette

szerezz be néhány fémből készült képkeretet, tükröt, betonhatású kaspót, ipari órát

és fesd a falakat sima fehérre, világosszürkére, netán tetess fel tégla- vagy betonhatású tapétát. Minden legyen nagyon egyszerű, letisztult és modern. Ha túl hidegnek éreznéd a sok szürkét és fémet, akkor lágyíthatod a hatást kezeletlen fából készült tárgyakkal,mint amilyen egy naturális dohányzóasztal.

Forrás: Shutterstock

A jó hír, hogy az indusztriális elemeket keverheted más stílusjegyekkel is.

Nagyon jól mutat például a skandináv ihletésű darabokkal, de akár klasszikus bútorokkal is. Ha pedig mégis némi színt szeretnél csempészni a szürke 50 árnyalatába, válaszd a petróleumkéket vagy a most nagyon divatos mustársárgát, de a borvörös is jó döntés lehet, ám semmiképpen se vidd túlzásba a "színezést"!

Forrás: home-designing.com

Fontos, hogy kellő hangsúlyt fektess a megfelelő világításra,

különben az egész lakás nagyon komor és baljós hangulatúvá válik.

Az indusztriális stílus rendkívül karakteres, meghatározó, s bár akármelyik lakás dísze lehet egy-egy, az irányzatnak megfelelő lakásdekorációs elem, ha az egész otthonodat ilyen hangulatban szeretnéd berendezni, jobban teszed, ha szakember segítségét kéred, hogy a végeredmény valóban élhető és szerethető legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.