tippek trükkök hideg idő ősz bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy véget ér a nyár és beköszöntenek a rövidebb nappalok, hűvösebb éjszakák mi is akarva akaratlan alkalmazkodunk a külső változásokhoz. Ezt nemcsak a ruhatárunk lecserélésével tesszük meg, vagy éppen forró teák és őszi, romantikus filmek nézésével a kanapén, hanem bőrünket is kellőképpen felkészítjük a hideg beköszöntére.

Az időjárás változásával mindannyian észrevesszük, hogy bőrünknek is másfajta ápolásra van szüksége, mint a nyári hónapokban. A hideg időben gyorsabban szárad ki az arcbőrünk és a megváltozott időjárási tényezők az ajkainkat sem kímélik, így azok is nagyobb odafigyelést igényelnek a tél közeledtével.

Íme, néhány trükk és praktika, amelyek segítenek megóvni bőrünk egészségét és puhaságát a hideg időszakban is.

Hidratálás

A megfelelő hidratáltság nemcsak a nyári időszakban fontos, napi 2-3 liter folyadék fogyasztása a hidegebb idő beköszöntével is elengedhetetlen, mivel a bőrünk a szeles, olykor csípős, csapadékban bővelkedő napokban még nagyobb stressznek van kitéve és annak érdekében, hogy megőrizzük rugalmasságát, hidratáltságát minimum napi 2 liter vizet meg kell inni.

Testápoló helyett testvaj/shea vaj használata

Ahogyan már említettük az időjárási viszontagságok eléggé megviselik a bőrünket, ezért az őszi időszakban érdemes lecserélni a nyáron használt könnyebb állagú testápolókat és helyette egy sokkal testesebb krémmel ápolni a kiszáradt bőrünket. A test vaj vagy shea vaj erre a célra a legjobb választás. A shea vaj titka, hogy összetevői nagyon hasonlítanak az emberi bőrt védő emulzió összetételére, vitamintartalmának köszönhetően pedig a leghatékonyabb bőrápolóként szolgál. A testápolás közben ügyeljünk arra, hogy az arcunkon kívül a könyök és a térd területeit is kellőképpen ápoljuk, mivel ezek a testrészek az arc után a leghajlamosabbak a kiszáradásra.

A shea vaj redkívül hatékony bőrápoló Forrás: Shutterstock

A légkondicionáló és a fűtőtestek kerülése

Bármennyire is jó érzés a légkondi vagy a radiátor közelében dolgozni vagy csak melegedni, egyáltalán nincsenek jó hatással a bőrünkre, amellett, hogy ásványi anyagot veszít általuk a bőr, hasonlóképpen szárítják és rongálják a bőrünket, mint a szél vagy a hideg időjárás.

Párásítás

Ha már a fűtőtestekről beszéltünk, fontos megemlíteni, hogy a fűtési szezonban elengedhetetlen a párásítás. A légkondicionáló és a fűtés csökkenti a páratartalmat, amit ha nem pótolunk, a bőrünk fogja megsínyleni. Számos profi párásító közül választhatunk, de akár egy egyszerű otthoni megoldással is visszaállíthatjuk a megfelelő páratartalmat az otthonunkban: terítsünk egy vizes törülközőt a radiátorra vagy helyezzünk el egy tál vizet az adott helyiségben. A vízbe csepegtethetünk néhány csepp illóolajat is, ami kellemes légkört teremt majd és a megfázásos betegségek ellen is rendkívül hatékony.

A fűtési szezonban elengedhetetlen a párásítás Forrás: Shutterstock

Megfelelő arckrém használata

Az egyik legfontosabb a bőrápolással kapcsolatban, az évszaknak megfelelő arckrém használata. Ősszel a megváltozott időjárási viszonyok miatt a nyári arckrémtől eltérően egy tömörebb, zsírosabb állagú krémre célszerű váltani. Természetesen az elsődleges az, hogy a bőrtípusunknak megfelelő krémet válasszunk, de a hideg időszak beköszöntével érdemes olyan krémet keresni, ami tartalmazza a szükséges vitaminokat és hatóanyagokat is. Mivel télen nem jut elég természetes napfényhez a bőrünk, ajánlott olyan krémet választani, ami D-vitaminban gazdag. Emellett ugyanolyan fontos az A, E és C-vitamin bevitele is, amelyek szintén fontos szerepet játszanak bőrünk egészségének megőrzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.