Hat érv, amiért érdemes kipróbálnod a Pilatest

Forrás: Shutterstock -
magazin pilates mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pilates nemtől és kortól függetlenül mindenkinek ajánlott. Ezzel a mozgásformával olyan izmokat erősíthetünk meg, amelyeket más edzés során nem mozgatunk át kellőképpen. Ráadásul emellett kíméli a gerincet, az ízületeket, és különösen ajánlott ülőmunkát végzőknek, mivel nagy hangsúly kerül a törzsizmok megedzésére. A speciális gyakorlatok során a test egész izomzatát mozgatja át egyenletesen, ügyelve a légzéstechnikára , melynek köszönhetően növelhető a test oxigénellátása, és fokozható a fizikai teljesítmény. Nézzük, milyen érvek szólnak amellett, hogy kipróbáld ezt a mozgásformát.

1. Hamar szuper alakod lesz!
A Pilatesnél kifejezetten hamar látható lesz a munkád eredménye. Amellett, hogy zsírt is égethetsz vele, természetes, arányos, tónusos izomzatot eredményez. Ezen kívül remek erőfejlesztő, és hozzájárul a test rugalmasságának növeléséhez is. Kiegészítő edzésként is alkalmazhatod más mozgásformák és diéta mellé.

2. Ülőmunkához kifejezetten ajánlott
A Pilates nagy hangsúlyt fektet a hát, a medence és a has mélyizmainak megedzésére, melyek a helyes testtartásért felelnek. Aki ülőmunkát végez, gyakran tapasztal hát- nyak- és derékfájdalmat. Ez a mozgásforma nekik kifejezetten javasolt, mert szinte csodákra képes!

3. Segít ellazulni, csökkenti a stresszt.
A jógához hasonlóan a Pilatesnél is nagy hangsúlyt a kap légzés, ami segít abban, hogy ellazuljunk, és csakis a mozgásra koncentráljunk. Ezáltal nő a szervezet oxigénellátása, így javul a koncentrálóképességünk. A légzőgyakorlatok segítenek a test és az elme összekapcsolásában, ez pedig hozzájárulhat a harmónia eléréshez a hétköznapi életben is.

A pilatesszel amellett, hogy zsírt égethetsz, természetes, arányos, tónusos izomzatotod lesz Forrás: Shutterstock

4. Nem számít az edzettségi szint.
A gyakorlatsorok mindenkinek a saját edzettségi szintjéhez igazíthatóak, nincs szükség hozzá már kidolgozott izomzatra vagy különösebb erőnlétre, egy teljesen kezdő sportoló is belevághat. Éppen ezért a kor és a nem sem számít. Javasolt az idősebb korosztály számára is. De remek lehet komolyabban sportolóknak kiegészítő edzésként alkalmazni. A gyakorlatok teljesen személyre szabhatóak, edzhetünk az egész testre, de akár konkrét testrészre is, ha azt szeretnénk erősíteni.

5. Hajlékony leszel!
A speciális gyakorlatok növelik a test rugalmasságát, ezáltal azt veszed majd észre, hogy egyre hajlékonyabb leszel, és nem okoz majd gondot a cipőfűzöd bekötése nyugdíjas korodban sem.

6. Kíméli a testedet.
Ugyan szuper izomzatod és erőnléted lesz általa, de a Pilates nem veszi igénybe túlzottan a testedet, a gyakorlatsorok úgy vannak kitalálva, hogy azok ne terheljék az ízületeket, kíméljék az izmokat, mégis hatékonyan megdolgoztatják. Így azok is bátran belevághatnak, akiknek valamilyen mozgásszervi betegségük van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.