Amikor egy világ emlékszik rosszul: a hátborzongató mandela effektus

Forrás: Getty Images -
Nelson Mandela pszichológia magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem ritka eset, hogy az emberek egyformán emlékeznek egy eseményre, film jelenetekre vagy egy személyre, mindezt tévesen. A valóságban minden teljesen máshogy történik, mint ahogy arra a tömeg visszagondol. Vajon mi lehet ennek az oka? Párhuzamos Univerzumok vagy tömegpszichózis? A "tömeges rosszul emlékezés", avagy a Mandela-effektus felkavaróan sok ikonikus személyt és művet érint, ami már szinte hátborzongató.

Előfordult valaha veled, hogy száz százalékig biztos voltál az emlékezetedben, amiről aztán később kiderült, hogy egyáltalán nem is úgy volt? Valószínűleg csak rosszul emlékeztél a dologra, de ha elég sokan vannak így ugyanazzal a dologgal, akkor beszélünk a Mandela-effektusról.

Honnan eredeztethető?

Az első meghatározó kollektív tévesztés Nelson Mandelához, Dél-Afrika első színes bőrű elnökéhez kötethető. Mandelát a nyolcvanas években különféle politikai okok miatt bebörtönözték, sokan pedig úgy vélték a vezetőt itt érte a vég. Ám 2013-ban nagyon meglepődtek, amikor jött a hír: Mandela 95 éves korában elhunyt.

Kissé morbid, de talán ekkor kezdtek el vele igazán foglalkozni a teóriakedvelők és egy emberként tették fel a kérdést, Mandela csak most halt meg? A jelenségre a mai napig nincs tudományos magyarázat, ám kelekótya feltételezések annál inkább. Akadnak a racionalisták, akik csupán a véletlennek és rossz beidegződésnek vélik, mások pedig egy sokkal összetettebb megoldásban hisznek. Ők bizonyára élvezik, ha egy misztikusabb történéssel magyarázhatják a hátborzongató történéseket.

Nelson Mandela Forrás: Getty Images

Ám vajon miben hisznek ők?

Úgy vélik ez az effektus a párhuzamos dimenziók létezésére utalhat. Mégis mit jelent ez? Eszerint a mi életünkkel párhuzamos valóságban Mandela már egyszer meghalt a börtönben, és arra emlékeznek az emberek. Nem egy életet élünk? Bizonyos pillanatok csak az egyik életünk véletlenszerű kivetülései? Sokakat izgatott ez a téma, ami pedig elindított egy olyan lavinát, amit nem lehetett megállítani. Többen elkezdtek kutakodni olyan dolgok után, amik hasonló érzést váltottak ki a társadalomból, a legijesztőbb pedig az, hogy találtak is. Nem is egyet.

Néhány híres példa

1. Hófehérke

Nem egyedülálló, hogy a világban teljesen rosszul emlékeznek a Hófehérke című mesében elhangzott varázsigére. Neked is a „Tükröm, Tükröm mondd meg nékem ki a legszebb e vidéken?" jutott eszedbe? Sajnos el kell, hogy szomorítsalak, a válasz téves! A helyes megoldás: „Varázstükröm, mondd meg nékem, akad-e párom szépségben?" A rajzfilben tisztán és érthetően hangzik el ez a mondat, így érthetetlen, hogy miért a tükröm-tükröm kezdetű mondat ragadt meg emlékezetünkben.

2. Star Wars

A filmtörténelem egyik leghíresebb mondatát is sokan hibásan említik, amelyet a Star Warsból ismerhetünk, ami nem más mint a "Luke, én vagy az Apád'. Valójában a mondat így hagyta el Darth Vader száját: "Nem, én vagyok az Apád"

3. Monopoly

Ijesztő a Monopoly játék emblematikus figurájának téves emlékezete is, hiszen a legtöbb ember úgy gondol vissza, ha megkérdik őket, hogy a mini férfinak bajsza, cilinderes kalapja és monoklija van. Azonban, ha megnézzük a figurát sohasem hordta a pici szemüveget (monokli).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.