Ezek a házi pakolások csodát művelnek a hajjal

Forrás: Shutterstock -
hajpakolás olívaolaj tojás haj méz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyáron azért szárad ki a hajunk, mert szárítja a napfény, ősszel pedig azért, mert szárítja a szél. Sajnos ez nem egy olyan probléma, amit csak néhány hónapig kell kibírni, erre mindig gondolni kell.

A boltok polcait nézegetve millió színes, szagos balzsam és pakolás közül választhatunk, de aki már kipróbálgatta őket, az tudja, hogy a legtöbb nem igazán hatásos. A haj hidratálása tehát egy olyan feladat, amit jobb, ha házilag oldunk meg. Szerencsére azonban vannak olyan csodafegyvereink, mint az olívaolaj vagy a méz, tehát akinek van egy 25%-osan felszerelt konyhája, annak kis odafigyeléssel puha haja is lehet. Bemutatunk néhány házi hajpakolást, amelyek csodákra képesek a hajunkkal, és még a pénztárcánkkal is kíméletesek.

Olívás tojás, kicsit másképp

Olívaolajból és tojássárgájából nagyon egyszerű pakolást készíteni, és mivel ezek az élelmiszerek tele vannak értékes anyagokkal, így érdemes is. Az olaj az egyszeresen telítetlen zsírsavak erejével segít a hidratálásban, a tojás pedig többek között vitaminokból, fehérjékből és aminosavakból áll - utóbbi kettő a hajunk építőköve is.

Olivaolaj és tojás Forrás: Shutterstock

Arányok

  • Rövid haj: 1 evőkanál olaj és 1 tojássárgája
  • Vállig érő haj: 2 evőkanál olaj és 1 tojássárgája
  • Hosszú haj: 3 evőkanál olaj és 1 tojássárgája

A nyers hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd a megmosott, de még nedves hajunkba masszírozzuk. Fontos azonban, hogy a hajtőre soha ne kerüljön a keverékből, mert egyrészt nagyon nehéz kimosni - és kellemetlen szaga tud lenni szárazon -, másrészt gyorsabban zsírosodik tőle a fejbőrünk. Tehát szigorúan tartsuk a távolságot a hajtövektől, és fókuszáljunk a végekre.

Ha nem áll sok idő rendelkezésünkre, akkor elég, ha 5-10 percet hagyjuk állni, ha azonban ráérünk, akkor akár 30 percet is rajta maradhat. Adja magát a kérdés, hogy mi a fenével lehet elütni az időt ilyenkor? Nem muszáj tétlenül szemezni az órával, ha van hasznosabb dolgunk is. Egy nejlon zacskót a hajunkra tekerve meggátolhatjuk, hogy a tojás megkövüljön a tincseinken, és ha még egy törölközőt is ráteszünk, akkor csöpögni sem fog. Az idő letelte után langyos vízzel alaposan kiöblítjük - akár többször is -, aztán jöhet a szárítás.

Olívaolaj és méz

A méz serkenti a hajnövekedést és segít a hidratálásban, ráadásul antioxidánsokban is gazdag, illetve antibakteriális és gombaölő hatással is bír. Akinek lassan nő a haja, netán korpásodásra hajlamos, annak a mézes pakolás kifejezetten ajánlott.

Olivaolaj és méz Forrás: Shutterstock
  • Rövid haj: 1 evőkanál olaj és 1 evőkanál méz
  • Vállig érő haj: 2 evőkanál olaj és 1 evőkanál méz
  • Hosszú haj: 2 evőkanál olaj és 2 evőkanál méz

Ha a mézet hűvös helyen tároljuk, akkor érdemes kicsit megmelegíteni, hogy könnyen kenhető legyen. Ezt követően elkeverjük az olajjal, majd felvisszük a hajunkra. Az eljárás menete ugyanaz, mint a tojásos változatnál, ám itt még inkább érdemes ügyelni arra, hogy alaposan kimossuk.

Bármelyik kezelést is választjuk, 1,5-2 hetente érdemes eszközölni. Gyakrabban nem ajánlott, mert zsírosíthatja a hajat.

Napi 1 alma

Napi egy alma elfogyasztásával rengeteget tehetünk a hajunk egészségéért. Az almában ugyanis többek között egy biotin nevű anyag is található, ami serkenti a köröm és a haj növekedését, illetve erősíti is őket. Az erős haj pedig ellenállóbb a környezeti hatásokkal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.