Minden bajra gyógyír lehet az arany tej - Így készítsd a csodaitalt

Forrás: Shutterstock -
arany tej tej recept kurkuma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár Indiában évszázadok óta készítik ezt az egészséges, kurkumás italt, mégis sokan vannak, akik még nem ismerik. Mivel szuperképességekkel rendelkezik, megmutatjuk, hogyan kell elkészíteni.

Az ájurvédikus tanok elsősorban a test öngyógyító erőinek aktiválásáról szólnak. Az ájurvéda nem csak az alternatív gyógyászatban népszerű, hanem a wellness szektorban is. Ebben az összefüggésben pedig az egészséges táplálkozásban is fontos szerepet játszik. És itt jön a képbe az úgynevezett kurkumás tej. Amint a nevéből is kiderül, az arany tej alapja a tej. Használhatunk hozzá tehéntejet vagy vegán termékeket, például mandula-, szója- vagy kókusztejet. Ami semmiképpen sem hiányozhat belőle, az a kurkuma, ez adja az ital arany színét és gyógyító hatását. A kurkuma antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, serkenti az emésztést. És ez még nem minden!

A legtöbb ember a kurkumát valószínűleg az indiai konyha fűszereként ismeri, sok ételt ízesítenek vele. A közönséges gyömbérrel ellentétben a kurkuma-por íze nem annyira erős, mégis nagyon intenzív, kissé kesernyés. Legfontosabb hatóanyaga a kurkumin, egy polifenol, melyet gógyító szerként használnak . A fent említett hatásai miatt a kurkuma csökkenteni a szív- és agybetegségek (például Alzheimer-kór) kockázatát. Megelőzheti a rákos megbetegedések kialakulását is, ám ezt még tudományosan nem erősítették meg. Egy dolog azonban bizonyos: a fűszer serkenti a májműködést, és így segíti a szervezet méregtelenítését. Hatásos még megfázás és torokfájás esetén is, a fejfájást is elűzi. Segít a depresszió leküzdésében, és az agyműködést is serkenti.

Indiában évszázadok óta készítik ezt az egészséges, kurkumás italt Forrás: Shutterstock

De hogyan is kell elkészíteni ezt a csodaitalt?

Annak érdekében, hogy a kurkumin teljesen kifejthesse hatását, adjunk egy kis fekete borsot az italhoz. Ez biztosítja, hogy a test még többet felszívjon az egészséges hatóanyagból. Így még azonban nem annyira ízletes az arany tej, ezért a következő hozzávalókra is szükség lesz egy nagy pohárhoz:

  • 300 ml tej
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál méz
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 cm gyömbérgyökér egészben
  • 1 csipet bors
  • 1 teáskanál kókuszolaj

A megadott mennyiségeket variálhajuk is. Van, aki édesebben van, aki fűszeresebben szereti. Akinek van kedves kísérletezni, az megbolondíthatja egy kis kardamonnal vagy szerecsendióval.

Elkészítés:
1. Öntsük a tejet egy kis edénybe, és melegítsük fel alacsony lángon. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel.
2. A fűszereket és a kókuszolajat keverjük a tejbe, majd ízesítsük az italt mézzel.
3. Ezután szűrjük át az italt egy bögrébe, és fogyaszthatjuk is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.