Háztartási csodaszer - Fókuszban a citrom

Forrás: Shutterstock -
felhasználás citrom háztartás csodaszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz és a tél egyik legfontosabb gyümölcse a citrom. Magas C-vitamin tartalmának köszönetően előreszeretettel fogyasztjuk. A citromnak azonban nem csak a szervezetünk veszi hasznát, hanem a háztartásban is egy igazi csodaszer. Nézzük meg, mi mindenre jó!

A citrusfélék családjába tartozik a citrom. Magas a C-vitamin és a rosttartalma, ezért rendkívül erős vírus-és baktériumölő hatású. Gyulladáscsökkentő, vértisztító és méregtelenítő tuljadonságokkal is bír.

A citromot azonban nem csak belsőleg használhatjuk, hanem a lakásunkban, házimunka közben is remek társ.

Tisztítja a levegőt

A citrom, mivel vírus-és baktárium ölő, így hatékonyan tisztíthatjuk vele a levegőt. Pálcás diffúzorba vagy elektormos párologtatóba csepegtetve azonnal kifejti hatását, arról nem is beszélve, hogy kellemes illatot biztosít otthonukban.

Szagsemlegesítő

Nem csak a vírust és a baktériumokat pusztítja a citrom, de a kellemetlen szagokat is közömbösíti. Helyezz el egy félbe vágott citromot a fürdőszobába, a levegő finom citrom illatú lesz és eltűnnek a makacs szagok.

A hűtőszekrény szagtalanításához vattakorongra csepegtess néhány csepp citromot és helyezd a hűtőbe pár órára.

Csillogás

Egy fél citrom hatalmas erővel rendelkezik. Ezzel a fél gyümölccsel kitakaríthatod és csillogóvá teheted a konyhád fémes felületeit. Fél citrom levét keverd össze szódabikarbónával vagy sóval. Ezzel a masszával súrold fényesre a mosogató tálcát, majd öblítsd le. A citrom héjával pedig dörgöld fényesre a csapokat, foggantyúkat is.

A réz, fém és króm tárgyak tisztításában is rendkívül hatásos a citrom. Mártsd bele sóba egy félbe vágott citromot, ezzel dörzsöld át a kezelni kívánt felületet. hagyd hatni pár percig, majd nedves szivassal töröld át.

Egy fél citrommal kitakaríthatod és csillogóvá teheted a konyhád fémes felületeit Forrás: Shutterstock

Háztartási gépek tiszítása

Néhány csepp citrom levét add vízhesz - ezzel a keverékkel tisztíthatod és fertőtlenítheted a mikrohullámú sütő külső és belső falát, a sütőt, a hűtőt és a villanytűzhelyet is.

Tipp: másfél pohár vízbe csepegtess néhány csepp citromot. Forrald fel mikróban - a forrás közben lecsapódott párával és egy finom ronggyal fertőtlenítheted és tisztíthatod az eszköz falát.

Moss citrommal

A makacs szennyeződések ellen, fehér ruhák esetén is kítűnő segítség lehet a citrom. Áztasd be a ruhákat fél órával a mosás előtt citromos, szódabikarbónás vízbe.

Ha pólók és ingek hónalj részéből nem tudod kivenni a sárga foltokat, dörzsöld be azokat firss citrom levével és egyenlő mennyiségű vízzel. Hagyd egy kicsit hatni, majd mosd ki mosógépben.

Tisztószer házilag

Nem csak a konyhában, de a fürdőszobában is hasznát veszed a citromnak, illetve az abból készült házi tisztítószernek. Egy szórófejes flakonba aprítsd bele egy citromot héjával együtt, majd töltsd fel vízzel. Ha extra erős szert szeretnél kapni, túrbórzd fel egy kis szódabikarbónával. A szert használhatod csempék tisztítására, kád és mosdókagyló vízkőtlenítésére, de a penész foltok ellen is tökéletes megoldás lehet.

Tudtad?

A konyhában található vágódeszka komoly baktérium forrás. Mosószeres vizes tisztítás után is maradhatnak kórokozók a felületén. A citrom azonban ebben is segítségedre lesz: fél citrommal dözsöld be a fa vagy műanyag deszka felületét, hagyd hatni 10 percig, majd önlítsd le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.