Egy igazán hagyományos őszi étel: a dödölle

Forrás: Shutterstock -
recept hagyományos ételek krumpliganca dödölle magazin gánica
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság minden divatos, ami reform, ami új, ami forradalmi. Ugyanakkor egyre nagyobb teret hódít magának a hagyományőrzés, a múlthoz való visszakacsintás és az egyszerűség. A konyhában is.

Két véglet figyelhető meg a főzés, konyhaművészet és gasztronómia terén. Az egyik a nagyon kifinomult módi, például a fine dining, amikor a tányérunk egy kész műalkotás és nem annyira az a cél, hogy jóllakjunk, hanem az, hogy mind esztétikai, mind íz szempontból valódi élményt nyújtson az étkezés. A másik az egyszerű, de nagyszerű verzió, amelybe belefér a street food, de a nagyi pörköltje is kissé újragondolva.

Szerencsére a két irányzat csodásan megfér egymás mellett, s így mindenki választhat, hogy inkább a sous vide-ált kacsamell vagy a dödölle áll-e közelebb a szívéhez. Mert ez utóbbi legalább olyan finom, mint az előbbi és az, hogy az egyiket szeretjük, nem zárja ki azt, hogy a másikért is rajongjunk.

De vajon tudod-e, mi a sous vide és a mi a dödölle?

A sous vide-ról már korábban írtunk - más felkapott és manapság sokat emlegetett főzéssel kapcsolatos kifejezéssel együtt -, de

nézzünk most egy konkrét ételt, amelynek hallatán biztosan mindenkinek a régmúlt ugrik be és a hagyományos, „paraszti" konyha.

Dödölle egy olcsó, egyszerű, laktató finomság Forrás: Shutterstock

A dödölle, gánica, krumpliganca vagy cinege névre hallgató egytálételt sokáig a szegények eledelének tartották. Ez nem is csoda, hiszen meglehetősen kevés alapanyag kell hozzá, nem költséges és egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor nagyon laktató. Így meglehetősen nagy népszerűségnek örvendett a parasztcsaládok körében, ahol a fizikai munka megkívánta az energiadús táplálkozást, ám mindennek költséghatékonysággal és egyszerűséggel kellett párosulnia, hiszen a

gazdasszonyok nem értek rá egész nap a sparhelt előtt állni és főzőcskézni,

miközben el kellett látniuk a háziállatokat, gondozni kellett a kertet, vinni a háztartást és nevelni a gyerekeket. Nem meglepő hát, ha gyakran készítettek dödöllét, amelyhez nem kellett más, mint krumpli, liszt, só és zsír.
A téli menübe ma is jól beilleszthető ez a fogás, hiszen ilyenkor – kemény fizikai munka nélkül is – jobban kívánjuk a laktatóbb ételfajtákat és jól eshet egy kis krumpligombóc a hideg, sötét estéken.

Hozzávalók
500 g krumpli
80 g liszt (ez csak nagyjából, mert a krumpli fajtájától függ, hogy mennyit vesz fel)
zsír (legjobb, ha szalonnát olvasztunk ki)


Elkészítés
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben feltesszük főni. Ha elkészült, leszűrjük, de nagyjából 1-2 ujjnyit hagyunk a főzővízből a lábas alján. Krumplinyomóval összetörjük, hogy ne maradjanak darabkák benne, majd visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett elkezdjük adagolni hozzá a lisztet. Akkor lesz jó a tészta, ha egy sűrű krumplipüré állagot elér és elválik az edény falától.
A zsírt felhevítjük – vagy a kockára vágott szalonnát megsütjük és a pörcöket kihalászva a fennmaradó zsírt használjuk fel – és két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk a krumplis masszából, majd egyenként belehelyezzük őket a forró zsiradékba.
Annak érdekében, hogy a tészta ne ragadjon, minden szaggatás előtt érdemes a folyékony zsírba belemártani a kanalakat és úgy formázni a dödöllét.
Az aranybarnára pirult, falatnyi gombócokat konyhai papírtörlőre szedjük, leitatjuk őket és már kész is a vacsora alapja.

Ha a hagyományokhoz hűen szeretnénk fogyasztani, akkor szórjuk meg a galuskákat szalonnapörccel (ezért is jó, ha a szalonna zsírján készítjük), pirítsunk hozzá kockára vágott hagymát, amit szintén kanalazzunk rá, és locsoljuk meg tejföllel. De kínálhatjuk húsok mellé köretnek vagy akár krémlevesek betétjének is kiváló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.