Jobb, ha tudod: a karácsonyi túlevést nem csupán a hízás miatt érdemes elkerülni

Forrás: Shutterstock -
karácsony zabálás túlevés hízás magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony sokaknál egyenlő a mértéktelen evéssel. Halászlé, húsleves, rántott ételek, töltött káposzta, bejgli, zserbó, és még napestig sorolhatnánk. Sokan nem tartanak mértéket az ünnepek alatt, azonban a túlevés veszélyesebb, mint gondolnád.

Cikkünkben összeszedtünk néhány nyomós érvet a mértéktartás mellett, ugyanis a túlevés a plusz kilókon kívül rengeteg egészségtelen folyamatot indít el a testedben. Táplálkozz tudatosan az ünnepi időszakban is!

Kajakóma


Amikor szénhidrátban és zsírban gazdag, magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk, a testünk rengeteg inzulint termel. Emellett megemelkedik a melatonin és a szerotonin szintünk - ezek a hormonok felelősek a boldogság érzetért -, de érdemes vigyázni, ugyanis a hirtelen jóllakottságtól letargikus hangulatba is kerülhetünk, és jön a kajakóma. A cukros és zsíros ételek fogyasztása során szervezetünk több glükózt termel, amely gátolja az orexin fehérjéket – ezek az ébrenlétért felelősek.
Ekkor jön az az érzés, hogy a jóllakottságtól egy ültő helyünkben el tudnánk aludni, nincs kedvünk semmihez, és azonnal le szeretnénk feküdni.

Akár triplájára is kitágulhat a gyomrunk


A karácsonyi túlevés hatásaként akár két-háromszorosára is kitágulhat a gyomor. Bár ez nem tartós, jobb, ha tisztában vagy azzal, hogy a gyomor normál esetben nagyjából egy liternyi étel tárolására képes, de szükség esetén akár három liternyi is elfér benne. Ez amellett, hogy hízáshoz vezethet, roppant egészségtelen is, ugyanis a megnövekedett gyomor nyomást fejthet ki a körülötte lévő szervekre, ami rosszullétet eredményezhet. Ha a folyamatos evés hatására a gyomor még tovább tágul, az hányáshoz is vezethet: ez jelzi, hogy a gyomor túltelített.

A karácsonyi túlevés hatásaként akár két-háromszorosára is kitágulhat a gyomor Forrás: Shutterstock

Haspuffadás

Amikor ételt veszünk a szánkba, egy kis levegőt is nyelünk. Ha a karácsonyi ételek mellé víz helyett szénsavas üdítőt, esetleg pezsgőt fogyasztunk, akkor minden gáz hozzájárul a puffadáshoz. Emellett az is a haspuffadást eredményezhet, ha túl gyorsan eszel, vagy puffasztó ételeket fogyasztasz ( pl. bab, lencse, káposzta) így ha teheted, igyál sok vizet a vacsora fogyasztása előtt és közben, illetve rágd meg jól az ételt, így elkerülheted a kellemetlen haspuffadást.

Sokaknál jelentkezik gyomorégés is, ugyanis minél többet eszünk, annál több savat termel a szervezet, hogy segítsen lebontani az ételt. Van, hogy a túl sok étel hatására a sav kimarja a gyomrot, esetleg visszaszivárogtatja a nyelőcsőbe, amitől gyomorégés jelentkezik. Kerüld el ezt a kellemetlen tünetet, és óvakodj a magas zsírtartalmú ételek túlzott fogyasztásától.

Hízás


A karácsonyi túlevés sokszor jár hízással. Testünk tökéletesen működő, összetett rendszer, azonban ha túl sok felesleges kalóriát viszünk be, ne lepődjünk meg, ha az ünnepi szezon alatt felszalad ránk néhány kiló. A máj és a hasnyálmirigy enzimeket választ ki, melyek segítenek megemészteni a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket, a bélfalon lévő sejtek pedig felszívják a cukrot, aminosavakat, zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, majd a véráramon át a májba küldik. A máj ezután igyekszik átalakítani a tápanyagokat energiává, a felesleges enerigákat viszont zsírként tárolja az adipocitákban.
Nem kell bepánikolni, ugyanis nem mindenkinél vezet hízáshoz a túlevés, de ha úgy érzed, túl sokat ettél, érdemes sétálni egy nagyot, hogy lejárd az ételt, és segítsd az emésztésed.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.