fashion week otthon magazin lakberendezés lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már csak pár hét és búcsút inthetünk ennek az évnek is, amelyet szerintem nagyon sokan várnak. 2020 valószínűleg senkinek nem lesz a kedvenc évjárata, ha nosztalgiázni támad kedvünk, így jobb is, ha inkább előre tekintünk és egyúttal szelídebb vizekre evezünk, mint a vírus okozta stressz és lehangoltság. Megnézhetjük például a 2021-es lakástrendeket.

Tudom, hogy sokaknak most kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint a következő év lakástrendjeivel törődni, de még a legborúsabb időszakban is érdemes törekednünk arra – a saját és a környezetünkben élők mentális egészsége érdekében -, hogy eltávolodjunk a nyomasztó jelentől és olyan dolgokkal is foglalkozzunk, amelyek örömmel töltenek el. Egy jó fürdő, egy szórakoztató film vagy az otthonunk átrendezésekikapcsolhat, elterelheti a gondolatainkat és ezáltal csökkentheti a felgyülemlett feszültséget. Lássunk most egy kis útmutatót az utóbbihoz.

Az év színei

A következő esztendő színeiről minden év decemberében dönt a Pantone Intézet, s ez nagyban előrevetíti a jövő trendjeit mind a ruhaiparban, mind a lakberendezés terén. A 2021-es év árnyalatát ugyan még nem választották ki, ám a top 10-es listát már meghirdették, így lehet némi sejtésünk arról, merre fog haladni a következő év divatja.
A Pantone szerint a 2021-es év meghatározó színei:

  • Marigold (Narancssárga)
  • Cerulean (Égszínkék)
  • Rust (Rozsda)
  • Illuminating (Napságra)
  • French Blue (Franciakék)
  • Green Ash (Pasztellzöld)
  • Burnt Coral (Égett korall)
  • Mint (Élénk menta)
  • Amethyst Orchid (Ametiszt)
  • Raspberry Sorbet (Málna)
Az év színei - 2021 Forrás: Shutterstock

Az idei évet tehát a melegebb tónussal rendelkező, ugyanakkor mélyebb, sötétebb színek fogják uralni, amelyeket remekül fel lehet majd dobni egy kis napsárgával, égett korallal vagy ametiszttel.

Minimalizmus másképp

A 2021. év a minimalizmus jegyében fog telni – marad a letisztul, egyszerű stílus -, ugyanakkor ez a minimalizmusa kicsit más lesz, mint amit eddig megszokhattunk. A hidegebb érzetet felváltja a kifejezetten meleg hatás, amely főleg a fentebb említett színeknek lesz köszönhető. A rozsda, mohazöld, menta egy kis napsárgával vegyítve megnyugtató, békés hatást kelthet, amelyre nagy szüksége is van mindenkinek a 2020-as év után. A feltűnő, vibráló mintákat is felváltják a természetközelibb, geometrikusabb formák, így érdemes beszerezni néhány levél motívummal ellátott kiegészítőt vagy venni egy kerek puffot, ezek ugyanis meghitt és barátságos hangulatot kölcsönöznek az otthonunknak.

A mohazöld egy kis napsárgával vegyítve megnyugtató, békés hatást kelt Forrás: Shutterstock

Fókuszban a home office

A 2020-as évben szinte minden cégnél megjelent a home office, amely bizony a lakástrendre is rányomta a bélyegét. A munkavállalóknak rá kellett ébredniük, hogy hosszabb távon képtelenség a kanapéról vagy az étkezőasztal mellől dolgozni, így a legtöbb otthon szerves részévé vált a munkasarok. Ez lehet minimalista, romantikus, rusztikus stílusú, a lényeg hogy ne csak a lakás többi részéhez illeszkedjen jól, de funkcionálisan is megfeleljen az elvárásoknak: legyen csendes, nyugodt és egy videokonferencia alkalmával ne kelljen a beszélgetésben résztvevőknek a konyhában főző házastársat, a villogó tévét vagy a gyerekszobában sorakozó plüssállatokat nézniük.

A home office a lakástrendre is rányomta a bélyegét Forrás: Shutterstock

Textilek és kiegészítők

A lakástextilek lecserélésével látványosan, ugyanakkor költségkímélően tudjuk megváltoztatni a lakásunk stílusát és hangulatát, így ha egy kis újdonságra vágyunk vagy követnénk a trendeket, de nem akarjuk nagy fába vágni a fejszénket, szerezzünk be új, divatos textíliákat. A következő évben a minimalizmusba oltott természetesség hódít majd, így vegyünk naturális színű és formájú kiegészítőket. A fenti árnyalatokból választott sötétítőfüggöny, párna, puha, meleg takaró határozottan divatosabbá varázsolhatja a nappalinkat, és ha még arra is ügyelünk, hogy a kerek formák is több helyen megjelenjenek a lakásba, máris sokat tettünk a környezetünk divatosabbá tételéért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.