Sajnos sokunknál a kamaszkor végével a pattanások nem távoztak az életünkből, és makacs módon ragaszkodnak hozzánk, rengeteg bosszúságot okozva a mindennapokban. Ám lehet, hogy eddig nem teljesen voltál tisztában azzal, hogy mi minden állhat ennek a hátterében. A jó hír pedig az, hogy tehetsz ellenük!

A pattanások kialakulása serdülőkorban egyértelműen a hormonokhoz köthető, hiszen azoknak „köszönhetően" jelentősen megnő a bőr faggyútermelése, zsíros lesz az arc, eltömődnek a pórusok, így megjelennek a pattanások. Ám felnőttkorban is sokan küzdenek ezekkel a makacs bőrhibákkal, akkor már a T-vonal helyett inkább az állcsont és a száj körül alakulnak ki, de tulajdonképpen bárhol megjelenhetnek az utálatos kis pöttyök.

Ennek szintén lehetnek ebben a korban is hormonális okai, főleg a menstruáció környékén illetve változókorban, de komolyabb hormonprobléma is okozhat túlzott faggyútermelést ezektől függetlenül, így ezt érdemes kivizsgáltatni.

Ám más tényezők is felelősek lehetnek a bosszantó piros foltok megjelenéséért, olyanok, amelyekre nem is gondolnál, pedig tehetsz ellenük!

GenetikaPersze a génjeidet nem tudod megváltoztatni, de ilyenkor arról van szó hogy a pattanásokra való hajlamot és a zsíros bőrt örökölted a felmenőidtől. Ám ha megfelelően kezeled ezt a fajta bőrtípust, akkor jóval kevesebb pati fog kijönni vagy teljesen el is tűnnek akár. Így érdemes szakértővel megbeszélned, hogy a bőröd a megfelelő ápolást kapja, mert ha mindenféle krémet bevetsz, és extrém módon próbálod szárítania az arcbőrödet, csak ronthatsz a helyzeten.

Érdemes szakértővel megbeszélned, hogy a bőröd a megfelelő ápolást kapjaForrás: Shutterstock

ÉtkezésNagyon nem mindegy a bőrödnek, hogy mit eszel, ugyanis egyes ételek képesek arra, hogy előcsalják azokat a fránya pattanásokat. Ilyen a tej, az olajos magvak és a magas glikémiás indexű ételek. Itt nem allergiás reakciót kell elképzelni. A tejtermékek olyan hormonokat tartalmazhatnak, amelyek stimulálják a faggyúmirigyeket, a cukros, szénhidrátban gazdag ételek pedig az androgén hormon növekedését indíthatják el, amely szintén fokozott faggyútermelést okoz.

SminkNoha a sminkkel épp elfedni próbálod a csúf patikat, de sokszor ez olaj a tűzre. Ugyanis, ha nem jó minőségű, olajos kozmetikumokat használsz, azok eltömítik a pólusokat, így utána ott is lesz pattanásod, ahol eddig még nem volt. Ráadásul ezt tetőzi, ha nem megfelelően távolítod el este a sminket. Erre sose sajnáld az időt!
Ma már szerencsére rengeteg sminktermék közül választhatsz, amelyek nem okoznak majd ilyen gondokat, kérd szakértő segítségét!

Mindig szánj időt a megfelelő sminkeltávolításraForrás: Shutterstock

StresszBiztos neked is feltűnt már, hogy vizsgák előtt vagy ha a munkahelyeden feszültség van, megszaporodnak a pattanások az arcodon. Ez nem pusztán véletlen, a stressz valóban árt a bőrödnek. Már csak ezért is igyekezz kerülni vagy enyhíteni amennyire tudod!

Dohányzás és higiéniaAkár hiszed, akár nem, a dohányzás is hozzájárul a bőröd rossz állapotához, így van még egy plusz okod, hogy megszabadulj ettől a káros szenvedélytől.
Ha sokat piszkálod az arcodat, állandóan fogdosod, ráadásul nem mosol előtte kezet, rengeteg kórokozót felvihetsz a bőrödre, és eltömődnek a pórusok. Ráadásul ha így nyomkodod a pattanásaidat azok még inkább begyulladnak, ha elkaparod akár a heg is ott maradhat! Inkább egyáltalán ne fogdosd az arcod, vagy csakis tiszta kézzel!
Ezekből kiindulva arra is figyelj, hogy az ágyneműdet rendszeresen cseréld, a telefonodat is fertőtlenítsd többet, hiszen az gyakran érintkezik az arcoddal. Ne feledkezz meg a sminkecsetek alapos és rendszeres tisztításáról sem!