Télen sem kell nélkülöznöd a zöldségeket: ezeket válaszd!

Forrás: Shutterstock -
zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár télen sokkal kisebb a zöldségválaszték, ha egészségesen szeretnél táplálkozni, érdemes a meglévőkből beiktatnod néhányat az étrendedbe. Ha utánanézel, hányféle módon fel lehet használni a céklát, a karalábét vagy a savanyú káposztát, biztosan megszereted őket. 

Cékla

A legtöbbször ecetesen, savanyúságként fogyasztott céklában rengeteg értékes tápanyag rejlik, amelyre a szervezetünk szüksége van. Éppen ezért érdemes nem csak savanyúságként megismerni, például sütőben vagy forrólevegős sütőben elkészítve is kiváló köret lehet belőle.

Szerteágazó gyógyhatását nitrátjainak és a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Rengeteg káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként tartalmaz, valamint A-, B- és C-vitamint. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. A cékla élénk színét egy bizonyos betacianin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon, ami segíti a daganatos betegségek elleni védekezést és az azokból való felépülést. A cékla C-vitaminban gazdag, ezáltal segíti a bőr regenerációját, napi egy pohár céklalé már hatásos a különböző bőrfoltok ellen.

Sütőben vagy forrólevegős sütőben elkészítve is kiváló köret lehet belőle Forrás: Shutterstock

Savanyú káposzta

Ez a mindenhol kapható, olcsó és sokoldalúan felhasználható zöldség akár napi szinten is az étrended része lehet. Ha diétázol, akkor a kalóriatartalma is kedvez neked, de ha nem küzdesz pluszkilókkal, akkor az egészségre gyakorolt hatása miatt érdemes fogyasztanod.

Magas C-vitamin-tartalmán túl B1-vitamint, de B6- és K-vitamint is bőségesen tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma is magas, tehát még a napi folyadékfogyasztásunkhoz is hozzáad valamennyit.

Tejsavas erjedésével segíti optimalizálni a bélflóra egyensúlyát, hiszen megnöveli a belekben a jó baktériumok arányát. Az emésztést támogatja még magas rosttartalma is, amelyek tulajdonképpen kefeként működnek a bélben, a salakanyagot segítenek kipucolni.

Fekete retek

Az őszi és téli időszak csodaszere lehet a fekete retek. A népi gyógyászatban gyakran használták epe- és májtisztításra, illetve a megfázás tüneteinek kezelésére is alkalmas, ugyanis tisztítja a légutakat, segíti a légzést. Különösen magas C-vitamin-tartalma mellett A-, B1- és B6-vitamint is tartalmaz, valamint sok benne a kalcium, a magnézium, a réz, a mangán és a vas.

Leginkább vékonyra szeletelve, lesózva szendvicsekhez fogyasszuk!

A népi gyógyászatban gyakran használták epe- és májtisztításra Forrás: Shutterstock

Zeller

A zöldségek között kicsit mostohagyereknek számít a zeller, pedig nem kellene, hogy így legyen. Sőt! Kiváló krumplipótlék lehet belőle, sütve ugyanis elveszíti azt a jellegzetes ízét, amiért sokan nem szeretik. Mindenképpen megéri kipróbálni, ugyanis rengeteg jótékony hatása van. Erős vízhajtó, serkenti a veseműködést, a bélműködést, salaktalanító hatású, magas az ásványianyag-tartalma: nátriumot, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot és flavonoidot tartalmaz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.