Jobb esetben az emberek tudják, hogy március 8-án a Zoltánok mellett a nemzetközi nőnapot ünnepeljük, azt viszont csak kevesen, hogy valójában miről szól az ünnep, és hogyan lenne érdemes megemlékezni erről a napról.

Magyarországon 1948 óta ünnepeljük a nőket. Bár most leginkább a virág, és a csoki jut eszünkbe a nemzetközi nőnapról, anno nem a férfiak figyelmességéről, hanem harcos, önmagukért kiálló, és egyenlőséget követelő nőkről szólt.

Miért pont március 8. a nemzetközi nőnap?

1857-ben New Yorkban a textiliparban dolgozó nők az utcára mentek tüntetni a jobb munkakörülmények és a magasabb fizetés reményében. Az ezt követő évtizedekben az első és a második Internacionálé több olyan eredményt is fel tudott mutatni, melyeknek köszönhetően a női munkaviszony társadalmilag is elfogadottá vált, és elkezdett átalakulni az a begyöpösödött nézet, hogy a nőknek a konyhában a helye, és semmi más dolguk nincs azon kívül, hogy vezessék a háztartást és neveljék a gyerekeket.

1857-ben New Yorkban a textiliparban dolgozó nők az utcára mentek tüntetni a jobb munkakörülmények és a magasabb fizetés reményébenForrás: AFP

Az első hivatalos nőnapot 1909. február 28-án tartották az USA-ban. Ezt követően 1910 nyarának végén, a második Internacionálé kongresszusán elfogadták, hogy a női választójog jegyében nemzetközi nőnapot kell tartani, ám a napjáról nem sikerült megegyezni.

1911. március 19-én tartották az első nemzetközi nőnapot Dániában, Svájcban, Németországban és Ausztriában, a végleges napra viszont még pár évet, egész pontosan hatot várni kellett. 1917. március 8-án a cári Oroszországban a nők utcára vonultak, békét és kenyeret követeltek. Négy nappal később II. Miklós cár lemondott, ezzel pedig megszűnt a formális egyeduralom. Ezzel egyidőben óriási áttörés történt, ugyanis a polgári kormány megadta a nőknek a választójogot, és azóta a világ legtöbb országában március 8-án tartják a nemzetközi nőnapot.

1910 nyarának végén, a második Internacionálé kongresszusán elfogadták, hogy a női választójog jegyében nemzetközi nőnapot kell tartaniForrás: AFP

Eközben Magyarországon...1913-ban az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott, a következő évben pedig már országszerte rendezvényeket szerveztek nőnap alkalmából. A Rákosi-korszakban kötelezővé tették a nőnap ünneplését, hivatalossá viszont csak 1948-ban vált. Egészen a rendszerváltásig március 8-a munkásmozgalmi hangulatú volt, azóta viszont sokkal inkább a háláról, a figyelmességről, és természetesen a bevezetőben említett csokiról és virágról szól.

Miről kellene, hogy szóljon ma március 8-a?A nőnap valójában a női egyenjogúság napja. Ezen a napon a lányok virágot kapnak a fiú osztálytársaktól, az apukájuktól, a nagypapájuktól, később a párjuktól, az apósuktól, ami egy cuki, jól eső gesztus. A legtöbb ember számára ez nem több, mint formalitás, pedig március 8-a nem csak egy udvariassági rítusról kellene, hogy szóljon..

A rendszerváltás óta a nőnap sokkal inkább a háláról, figyelmességről és természetesen a csokiról és virágról szólForrás: Shutterstock

Nőnapon...

  • Gondod végig, mennyi erő lakozik egy nőben, és milyen remek teremtés, hiszen mi nők vagyunk az egyetlenek, akik képesek életet adni egy gyermeknek.
  • Ha módodban áll, hívd fel a figyelmet olyan kardinális problémákra, mint az egyenlőtlenség, a munkahelyi zaklatás, vagy a nők elleni erőszak, hiszen ezek mind-mind létező dolgok. 
  • Emlékezz meg olyan nőkről, akik nagy jelentőséggel bírtak: nem is gondolnád, milyen sokan vannak.
  • Igyál egy pohár bort a saját egészségedre, és ünnepeld meg, hogy te is nő vagy!