Ezekkel a praktikákkal neked is lehet hosszú és ragyogó a hajad

hajápolás hajnövesztés hosszú haj magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Egy nőnek legyen hosszú haja" - mondják sokan, és ez akár igaz, akár nem, mégis csak hatást gyakorol a nők saját magukról kialakított képére. Sokan panaszkodnak arra, hogy nem tudják megnöveszteni a hajukat, vagy ha mégis sikerül, akkor az eredmény közel sem olyan szép, mint amiről álmodtak. Beszéljünk most kicsit a hosszú hajról, és az ehhez szükséges házi praktikákról.

Az erős haj az egészséges hajhagymáknál kezdődik

A hajállomány növekedése a hajhagymából indul, ahova a tápanyagokat a vérünk szállítja, véredényeken keresztül. Éppen ezért, a hajhagymáknak rengeteg tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy aktívak legyenek, és el tudják látni a feladatukat - vagyis folyamatosan növeszteni tudják az erős, egészséges hajszálakat.

Ezt a működést megtámogathatjuk például A-vitaminnal, valamint biotinnal, azaz H-vitaminnal, és B-vitaminnal. Utóbbi kettő számos élelmiszerben megtalálható: tojássárgájában, csiperkegombában, hüvelyesekben, tejben, belsőségekben. Az A-vitaminról pedig itt tudhatsz meg többet, de vigyázni kell, mert a túladagolása is gondokat okozhat. Ahhoz azonban, hogy tényleg elérjük a célunkat, olyan nyomelemeket is be kell vinnünk, mint a cink vagy a vas, vagyis érdemes tüzetesen átvizsgálni az étrendünket, és felmérni, hogy miből mennyit juttatunk be.

A hajhagymáknak rengeteg tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy aktívak legyenek Forrás: Shutterstock

A hosszú haj plusz odafigyelést igényel, különös tekintettel a hajvégekre

Sok nőnek nem az okoz gondot, hogy megnövessze a haját, sokkal inkább az, hogy hogyan őrizze meg a tincsei épségét, hiszen a száraz, töredezett hajvégek egyáltalán nem szépek. Ebben a kérdésben azonban számos házi praktika áll rendelkezésünkre, amelyekkel segíthetünk megőrizni a hajunk épségét. Íme 3+1 tipp:

  • A frissen mosott hajat sosem szabad törölközővel dörzsölni. Helyette inkább óvatos mozdulatokkal töröljük meg, mintha csak egy szivacsból akarnánk kinyomni a vizet. A vizes hajszerkezet sokkal sérülékenyebb, sokkal nagyobb eséllyel kezd töredezni, ezért óvatosabban kell bánni vele.
  • Ugyanez vonatkozik a fésülködésre is: vizes hajat csak nagyon óvatosan fésüljünk, lehetőleg minél ritkább fogazatú fésűvel. A nagyobb gubancokat valóban könnyebb vizesen kibontani, de ekkor is kíméletesen kell bánni vele, különben maradandó károkat okozhatunk a hajszerkezetben.
  • Hajszárításkor ne a legnagyobb fokozaton (és legmagasabb hőfokon) használjuk a hajszárítót. Nyilván, így lehet vele a legrövidebb idő alatt végezni, de a nagyon magas hő szintén szárítja a hajat, ami megint oda vezet, hogy a hajvégek töredezni kezdenek. Érdemes inkább közepes hőmérsékleten és teljesítményen hajat szárítani, akkor is, ha így kissé tovább tart.
  • Hordjuk kibontva a hajunkat, amilyen gyakran csak tehetjük, mert sajnos a hajgumi is hosszú távon megtöri a hajszálakat. Mostanság egyre divatosabbak a különféle kontyok - na ezek pont olyan frizurák, amik nem tesznek jót a hajnak.
Vizes hajat csak nagyon óvatosan fésüljünk, lehetőleg minél ritkább fogazatú fésűvel Forrás: Shutterstock

A megfelelő ápolás szintén elengedhetetlen

A különféle hajpakolások, hajbalzsamok, hajvégápoló olajok és egyéb szerek használata kifejezetten fontos, hiszen ezekkel tudjuk biztosítani a kellő hidratációt, ami a hajszálak szempontjából elengedhetetlen.

Persze nem muszáj megvenni a boltokban kapható, kész termékeket, létezik több olyan házi hajpakolás is,amik ugyanolyan eredményt képesek elérni természetes összetevőkkel. Ilyen például a tojássárgájából és olívaolajból készített hajpakolás, illetve a méz és olívaolaj kombinációja is. De vannak még hajhidratáló praktikák, amelyekről ebben a cikkben részletesebben írtunk már. A lényeg, hogy valamilyen módon hidratáljuk a hajunkat, mert ha így teszünk, a tincseink hálásak lesznek nekünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.