Túl sok, vagy túl kevés? A-vitamin a babaprojektben: ezekre figyelj!

Forrás:Dreamstime -
baba terhesség egészség A-vitamin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik legégetőbb kérdés a babavállalásra készülők körében, hogy veszélyekkel jár-e az A-vitamin bevitele. Szükséges-e, biztonságos-e, mennyi kell belőle? Számos kismamavitamin nem is tartalmazza. Sok ellentmondó vélemény jelent meg ebben a témában. Prof. Dr. Ősapay György véleménye szerint meddőségi problémákhoz is vezethet az A-vitamin hiánya. 

Ételeink egyre kevésbé tartalmazzák az egészséges életműködéshez szükséges mennyiségű mikrotápanyagokat. Indokolt tehát a vitaminok étrend-kiegészítőként való rendszeres szedése. Tudnunk kell azonban a fölső határokat (az OGYÉI honlapján megtalálhatóak), mert szervezetünk vitaminhiánya, de a vitaminok túladagolása is egészségkárosodást okozhat.

Forrás: Dreamstime

"A legártatlanabbnak ítélt, vízben oldódó C-vitamin túlzott fogyasztása is okozhat kellemetlenségeket, például rejtélyesen megjelenő kiütéseket. A zsírban oldódó vitaminoknak pedig tudvalevőleg nagyobb a veszélye, mert feldúsulnak a szervezetben.

Az A-vitamin túladagolása például a magukat agyontréningező fiataloknál és az önmaguk testképét várandósan el nem fogadó kismamáknál fordulhat elő,

mert olyan kozmetikumokat, krémeket használnak, melyekben arcukat és testüket megszépítő - kamaszoknál pattanásokat, állapotos nőknél a májfoltokat eltüntető - A-vitamint tartalmazzák, ami a napi vitaminbevitellel összeadódik. Mind az alul-, mind a felüldozírozás káros lehet úgy a fogamzásnál, mint a várandósság alatt" - mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. "A babaprojektben mindenképpen javasolt az A-vitamin étrend-kiegészítés, mert segítséget jelenthet a nehezen kialakuló fogamzások esetén. Fokozza a férfiak megtermékenyítő képességét, javítja az ondóképet, valamint növeli a nők fogamzási készségét" - tette hozzá a szakember.

Forrás: Dreamstime

Az A-vitamin hiánya meddőségi problémához vezethet, várandósság alatt pedig szükséges a magzat csontfejlődéséhez, a látás normál kialakulásához. A klinikai tapasztalatok szerint a terhesség alatt napi 700 mikrogramm (2300NE) A-vitamin-pótlás szükséges, a szoptatás alatt több, azaz 900 mikrogramm.

Sajnos kevés kismamavitamin tartalmaz A-vitamint, de az igényesebbek az A-vitamin egy részét béta-karotin formájában tartalmazzák, ami az A-vitamin elővitaminja.

A béta-karotin azért hasznos, mert nem lehet túladagolni, belőle ugyanis olyan ütemben keletkezik A-vitamin, ahogy az utóbbi fogy a szervezetből. Mindeközben vigyázni kell nemcsak a vitamintartalmú kozmetikumokkal, de a csirkemáj fogyasztásával is. Ma az állattenyésztésben a csirkék gyorsabb növekedéséhez használják az A-vitamint is, ami aztán a csirkemájban jelentősen feldúsul.

Az A-vitamin túladagolása felnőtteknél fáradékonyságot, rossz közérzetet, gyomorpanaszokat, ízületi fájdalmakat, fejfájást, májkárosodást és oszteoporózist okozhat. A legsúlyosabb következménye a szülőképes korú nőknél jelentkezhet, a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja. A túladagolt A-vitamin negatív hatást mutatott a magzat vérképzésében, azaz a nomál A-vitaminszinthez tartozó vörösvértestek számának egynegyede képződött csak.
Valóban rákot okozhat a melltartó? A leggyakoribb tévhitek az emlődaganatrólhttp://www.life.hu/drlife/20161003-a-mellrakkal-kapcsolatos-leggyakoribb-tevhitek.htmlA nők egyik leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedése a mellrák, ami miatt sokan egy időzített bombaként gondolnak a saját testükre. A rizikófaktorainak többsége (mint a genetika, az életkor, illetve a tény, hogy nők vagyunk) ellen ugyanis nem nagyon tehetünk semmit. Ezért tűnnek vonzónak a mellrák kialakulásáról terjedő mítoszok, amelyek azt az érzetet keltik bennünk, hogy ha akarjuk, meg tudjuk védeni magunkat ettől a rettegett betegségtől. Dr. LifeOrigoLegyőzte a HIV vírust egy 44 éves férfihttp://www.life.hu/drlife/20161003-legyozte-a-hiv-virust-egy-44-eves-ferfi-uj-modszer-segitett-a-kutatoknak.htmlA szociális munkásként dolgozó férfi szervezetéből egy új módszerrel sikerült kiűzni a vírust. Dr. LifeOrigoHízás a gyors fogyókúrás tippektől?http://www.life.hu/drlife/20161002-hizashoz-vezetnek-a-gyors-fogyokuras-tippek-jojo-effektus.html A gyors fogyókúrás tippek, módszerek azok, amelyekre a netezők leggyakrabban keresnek rá a böngészőkben. Dr. Katona Evelin endokrinológus azonban arra figyelmeztetett, hogy a tartós súlyvesztésnek nem a gyorsaság a kulcsa.Dr. Life--Reviczky Gábor: "Vannak ötleteim, hogyan mehet el könnyen az ember"http://www.life.hu/drlife/20160930-reviczky-gabor-egy-latot-is-felkeresett-arrol-is-beszelt-hogy-kozel-all-hozza-az-ongyilkossag.htmlA színészlegenda most őszintén vallott arról, ha szükség lenne rá, ő képes lenne az öngyilkosságra! Dr. LifeFotó: Mudra László - Origo80 éves öregemberként született a kisbabahttp://www.life.hu/drlife/20160929-bangladesben-80-eves-oregemberkent-szuletett-a-kisbaba-rancos-es-szoros.htmlAz újszülött kisbaba egy ritka rendellenességgel született Bangladesben: úgy néz ki, mint egy 80 éves öregember. Az orvosok világszerte megdöbbentek az állapotán, a szülei szerint viszont csodagyerek. Dr. Life--Felesége méhlepényéből falatozott a „kannibál apa” - Videó (18+)http://www.life.hu/drlife/20160927-sajat-mehlepenyet-fogyasztotta-reggelire-az-apa.htmlA brit férfi a felesége méhlepényéből csinált egy kiadós angol reggelit. Ha ez nem lenne elég, a gyomorforgató eseményt még videóra is rögzítette. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.