A Severe Weather Europe meteorológusainak három hónapos előrejelzése alapján melegebb időjárásra készülhetünk idén tavasszal a korábbi évekhez képest.

A Severe Weather Europe meteorológusainak elemzése nem az egyes napok időjárását mutatja be, hanem egy átfogóbb képet ad a három tavaszi hónap átlagos időjárási karakterisztikáját illetően, az esetek 40-60 százalékát láttatja. Az előrejelzésben három fő modell (ECMWF, UKMO, CFSv2) eredményeit hasonlították össze.

Meleg tavasz hónapok várhatóak a közeljövőbenForrás: cocoparisienne/Pixabay

Európában az az ECMWF-modell eredményei szerint nyugat-kelet irányú melegedésre számíthatunk. Nyugat-Európát az Atlanti-óceán felől érkező, hűvösebb légtömegek hűtik, ami azt jelenti, hogy alkalmanként észak, északnyugat felől hidegebb levegő érkezhet Európa nyugati, és némely középső területei fölé. Mindez a megszokottnál hűvösebb időszakokat eredményez, amelyek veszélyeztetik az ébredő természetet.

 Az UKMO esetén megemlíthető, hogy Nyugat-Európában mindenhol tetten érhető a hideg légtömegek hatása, kelet felé pedig térben korábban és nagyobb mértékben jelenik meg az enyhébb tavasz lehetősége. Összességében elmondható, hogy Európa középső és keleti részein várhatóan az átlagosnál melegebb lesz a tavasz.