4 tévhit, amit minden kismama elhisz, pedig nem kellene

terhes, terhes nő, várandós nő
Forrás: Shutterstock -
terhesség szoptatás magazin várandósság kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandós nők gyakran kapnak – nem ritkán kéretlen – tanácsokat, melyek bár jó szándékkal hangzanak el, nem feltétlenül igazak, hasznosak. Dr. Farkas Kitti most megosztja a leggyakoribb tévhiteket, melyeket rossz tanácsként kapnak másoktól a praxisában hozzá forduló kismamák.

Fontosnak tartom, hogy ezeket a lelkileg is megterhelő mítoszokat eloszlassuk, és figyeljünk arra, hogy pozitív üzeneteket közvetítsünk a kismamák felé. Ha anya egészséges, jól érzi magát a testében és boldog, akkor az jó a gyermeknek és a családnak is - Dr. Farkas Kitti.

Dr. Farkas Kitti Forrás: Dr. Farkas Kitti

Lássuk a 4 leggyakoribb tévhitet, amit várandósság alatt elhisznek a kismamák!

1. Kettő helyett kell enni

A terhesség nem a fogyókúra időszaka természetesen, de nem is kell dupla mennyiséget enni. Érdemesebb inkább az ételek minőségére koncentrálni.

A szakértő szerint kiemelten fontos a várandósság alatt a megfelelő fehérje-, rost-, vitaminbevitel. Érdemes kerülni a finomított szénhidrátokat és az üres kalóriákat. Legjobb, ha a kismamák természetes összetevőket tartalmazó ételeket fogyasztanak, és nem terhelik a testüket feldolgozott élelmiszerekkel.

Érdemesebb inkább az ételek minőségére koncentrálni Forrás: Shutterstock

2. A sporttól elapad a tej

„A szoptatáshoz szükséges tejképződés döntően a szoptatási szokásokon, a pihenésen és a megfelelő folyadékfogyasztáson múlik, természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás is kell hozzá – emeli ki a Dr. Farkas Kitti. - Ha az anya mozog, sportol, akkor energikusabb és jobban bírja a gyűrődést. Szülés után egy regeneráló tornát, későbbiekre pedig könnyebb, otthon, akár a baba mellett is elvégezhető gyakorlatokat javaslok. Bármilyen aktivitást is végezzen a kismama, a lényeg a jóleső mozgás."

A mozgás nem csak az alakformálás szempontjából fontos: a gyermek kap egy feltöltődött, mosolygós anyát, az apa pedig lehetőséget arra, hogy kettesben építse a kötődést a gyerekkel és maga is kivegye a részét az első hónapokból.

3. A sörtől és a kelt tésztáktól több lesz a tej

„Az alkohol egyértelműen ellenjavalt a szoptatási időszakban. A pizza és a kelt tészta nem csak a zsírpárnát szaporítja, de álmossá, fáradékonnyá is tesz" – mutat rá Dr. Farkas Kitti.

Ha több tejre van szükség, a szakértő inkább egy kiadós pihenést és napi 3 liter vízfogyasztást javasol, mint egy extra adag kalóriát, mivel nincs olyan ételféleség, melyet feltétlenül enni kell ahhoz, hogy legyen tejtermelés.

Ha több tejre van szükség, a szakértő inkább egy kiadós pihenést és napi 3 liter vízfogyasztást javasol Forrás: Shutterstock

4. Csak a szoptatási időszak után szerezhető vissza a korábbi alak

Egy jó diétás tervvel javítható az anyagcsere-működés, így pedig elérhető, hogy a szervezet a bevitt tápanyagokat hatékonyabban dolgozza fel és hasznosítsa energiaként, valamint kevésbé tárolja el zsírdepók formájában. Tehát a kismamáknak célszerű szem előtt tartani, hogy a táplálkozás célja az legyen, hogy energiát adjon a naphoz, és ne az, hogy a zsírpárnákat gyarapítsa.

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.