Kiszámolta egy matematikus, ki a világ legjobb focistája: Puskás is szerepel a TOP10-ben

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Zentralbild -
futball matematikus Cristiano Ronaldo focista Puskás Ferenc Puskás foci
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon nehéz lenne megállapítani, ki a világ legjobb focistája. Egy brit matematikus azonban erre vállalkozott: egy algoritmus felállításával számolta ki, kik a világ legjobbjai.

Dr. Tom Crawford matematikus, aki maga is nagy futballrajongó, úgy döntött, pontot tesz a kérdés végére: Ki a világ legjobb focistája? Nem egyszerű a különböző korszakok zsenijeit összehasonlítani, ezért Tom a matematikát hívta segítségül. Hét pontból álló algoritmus alapján értékelte a korszakos sztárokat, hogy eldöntse a vitás kérdést, a TOP10-es listában pedig Messin és Pelén kívül Puskás Ferenc is szerepel - írja a The Sun cikke alapján a Blikk.

Mutatjuk, milyen kritériumok alapján pontozta a futballistákat:

  1. Klubbal elnyert díjak (hazai és európai) az UEFA együtthatójával súlyozva.
  2. Nemzetközi szinten elnyert díjak – 150 pont a világbajnokságért, 100 az Európa-bajnokságért vagy a Copa America, a gólkirályi címért járó extrákkal.
  3. Klubszínekben szerzett gólok.
  4. Nemzetközi szinten szerzett gólok.
  5. Az Aranylabdában kapott szavazatok – az Aranylabda-győztesnek adott szavazatok száma osztva az első három játékos összes szavazatával. Ez megszorozva százzal, hogy százalékot kapjunk.
  6. Egyéni rekordok, például egy klub vagy nemzet gólkirálya, vagy egy verseny gólkirálya.
  7. „Z-Faktor" szezonok vagy „matematikailag kiemelkedő szezonok", ahol a játékosok góljai vezenek csapatuk sikeréhez.

C. Ronaldo ötször nyert Bajnokok Ligáját három különböző ország csapatával, Puskás Ferenc a harmadik kategóriában lett a legjobb, a 629 meccsen elért 625 góljával. Íme, a TOP10-es lista:

Az első helyen Cristiano Ronaldo végzett 537 ponttal, a második helyen Lionel Messi 503 ponttal, a harmadikon pedig Pelé 459 ponttal.

A 4. helyezett Puskás lett, az ötödik Ronaldo Nazário, a hatodik Marco Van Basten, a hetedik Alfredo Di Stéfano, a 8. Michel Platini, a 9. Maradona, a tizedik pedig Johan Cruyff.

A matematikus számításai alapján Puskás Ferenc a negyedik legjobb focista a világon. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Zentralbild

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.