Hogyan csempésszünk egy kis Hygge életérzést a mindennapjainkba?

Forrás: Shutterstock -
boldogság dán életérzés magazin hygge hugge
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon létezik recept a boldogsághoz? Biztosan te is hallottál már a Hygge kifejezésről, amire a dánok méltán büszkék.

Több olyan statisztika is napvilágot látott már a témában, amelyeknek alapján Dánia a világ legboldogabb országa. Ez talán amiatt is meglepő lehet, ugyanis szinte mindig hideg van az országukban. Ennek ellenére viszont ők az ékes bizonyítéka annak, hogy a Hygge igenis működik: ugyanis a dánok még így is teljes és boldog életet élnek.

A dán Hygge megteremtése elsőre talán könnyűnek hangzik, viszont igenis munkát kell fektetnünk ennek az érzésnek a megteremtésébe. Ez az életforma kulturális örökség, amelynek gyökereit a XVIII. században kell keresnünk.

A Hygge meghittségre való törekvése azt jelenti, hogy belemerülünk az olvasgatásba, álmodozunk Forrás: Shutterstock

A Hygge egyik lényeges pontja az intimitás, a közelség különleges életérzésének megteremtése, amely egy fontos művészeti forma is egyben. Kulcsfontosságú, hogy a szeretteinkkel eltöltött idő meghitt legyen, de ha egyedül vagyunk, akkor is élvezni tudjuk a már olyan sokszor hangoztatott "énidőt", és meg tudjuk nyugtatni az érzékeinket. A másik lényeges pont az egyszerű dolgok szeretete és tisztelete, valamint a természethez közeli életmód.

Érdekes tény, hogy az ízek, illatok és hangok mellett az egyik legfontosabb elem a fény, annak ellenére, hogy Dánia nem úszik fényáradatban, hiszen kevés a napfényes órák száma. A Hygge arra tanít, hogyan engedjünk be minél több természetes fényt az életünkbe, hogyan töltsük meg az otthonunkat a téli, szürke napokon is melegséggel.

Meik Wiking a Hygge - a dán életérzés, amely boldoggá tesz című könyvében a Hygge és a boldogság kapcsolatát vizsgálta: a boldogság szerinte általában rövid, de erős érzés, míg a Hygge egy tartós és kiegyensúlyozott, nyugodt életet kínál.

Megnyugtató környezet létrehozása, meghittség: forrócsoki gyertyafénynél Forrás: Shutterstock

A Hygge inkább egyfajta hangulatot ír le, úgymint a megnyugtató környezet létrehozása, a családi idill megteremtése, meghittség: forrócsoki gyertyafénynél (fontosak a kellemes, meleg fények, ne legyen neonvilágítás), vagy egy meghitt vacsora, reggeli, miközben a kedvenc könyvünket olvassuk. Ezek a pillanatok olyan érzéseket váltanak ki belőlünk, amelyek belülről felmelegítenek, és már maga a gondolat meghittebbé varázsolja a napunkat. A dánok a Hygge kapcsán elsőként a forró italokra utalnak, ami lehet: forró tea, kávé, forró csoki, vagy akár a meleg kakaó is. A lista következő pontján találhatók a gyertya, kandalló, karácsony, a társasjátékok, zene, szünidő, édességek, sütik stb.

A Hygge meghittségre való törekvése azt jelenti, hogy belemerülünk az olvasgatásba, álmodozunk, vagy csak együtt vagyunk a szeretteinkkel. Ha szerencsések vagyunk és rendelkezünk kandallóval, akkor a hűvös őszi napokon kuporodjunk a kandalló mellé, és kuckózzunk be. Ez az a hely a szobában, ahová egy pokróccal, vagy egy párnával kényelmesen elhelyezkedhetünk, kezünkben egy csésze teával, és akár órákig is nyugodtan olvasgathatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.