Számtalanszor hallhatjuk ismerőseinktől, barátainktól, hogy a skandinávok milyen jól élnek, környezettudatosak, sőt ezek közül Dánia a világ egyik legboldogabb országa. Ez pedig igaz! Ám mi lehet a dánok örömének oka? Miképp érték el mindezt? A megoldás nem más, mint a hygge.

De mégis mi ez a magyar embernek szinte kimondhatatlan szó?
A hygge (hüge) kifejezésnek többféle magyar verziója van. Fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonságának és a megnyugtató környezet élvezetének is.

Egy különös életérzés, ami egy olyan pillanatról és élményről szól, amikor együtt létezünk a szeretteinkkel, biztonságban, egy olyan helyszínen, ahol teljesen önfeledtek lehetünk. Csevegünk a mindennapok jelentéktelen történéseiről vagy éppenséggel csak nézzük a csillagokat és kikapcsolunk. Kissé olyasmi, mint a carpe diem. Élni a mának és megélni az életet. Oké, mondani könnyű, de hogyan tudnánk beprogramozni magunkat úgy, hogy a hygge-t megérezzük? Meik Wiking a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója ezekre kereste a válaszokat, sőt a jelenségről könyvet is írt, amelyben szeretné megmutatni az embereknek, miképp sajátíthatják el a boldogság titkának nevezett, hygge-t. Több apró részletre érdemes figyelnünk!

A hygge egy olyan életérzés, amikor együtt létezünk a szeretteinkkel, biztonságban, egy olyan helyszínen, ahol teljesen önfeledtek lehetünkForrás: Shutterstock

Ügyelj a lakásodra!

A dánok azért is lehetnek boldogabbak, hiszen hatalmas hangsúlyt fektetnek az otthonaik berendezésére. A skandinávok híresek a belsőépítészeti-megszálottságukról, imádják a csecsebecséket, de ezzel párhuzamosan a gyönyörű fabútorokat és a letisztultságot is. És itt a megoldás! A dánoknál az otthon központi helyet foglal el a társasági életben. Egy fajta "hygge-főhadiszállás" – ahogy Wiking nevezi- míg mi magyarok leginkább elmenekülünk otthonaikból és kávézókban, éttermekben próbáljuk megélni azokat a meghitt pillanatokat. De térjünk vissza az kellékekre!

A dánok gyertyaimádók, ám ezek mellett törekednek a megfelelő elektromos világításra is, legyen szó hangulatfényekről vagy funkcionális lámpákról. A melegfehér izzókat preferálják, ugyanis a 2700-3000 Kelvin színhőmérsékletű fény a legkellemesebb a szemnek, ellenben a steril hatású hidegfehér megvilágítással.  A sötét és fagyos Skandináv tél pedig megkívánja, hogy ezeken a napokon a felkapcsolt lámpák melegséget vigyenek az otthonokba.

A dánok házaiban általában fapadlót találhatunk, melyeket imádni való bolyhos szőnyegekkel és szőrmékkel egészítenek ki, ezzel is meleg és otthonos hatást kölcsönözve a lakásnak.
Esztétika és kényelem a két legfontosabb jelző, ha hygge otthonra törekszünk, mindkét tényezőre egyformán oda kell figyelnünk: elengedhetetlenek a mutatós és kényelmes ülőgarnitúrák, kanapék, fotelek), és a különleges dísztárgyak, fotók, festmények, valamint elengedhetetlenek a zöld szobanövények. 

Esztétika és kényelem a két legfontosabb jelző, ha hygge otthonra törekszünkForrás: Shutterstock

A megjelenés művészete

Egyértelműnek tűnhet, mégis számtalanszor máshogy cselekszünk. Felveszünk egy feszes felsőt, hogy szexibbek és csábítóak legyünk, ám nem figyelünk arra, hogy mindeközben feszegünk. Ekkor viszont máris búcsút inthetünk a hygge-nek, hiszen úgy nem tudjuk élvezni a pillanatot, ha azon jár az eszünk mikor pattan szét rajtunk az ing.

A dánok meggyőződése szerint az egyszerű, laza és kényelmes ruhadarabok a befutók. A lezser megjelenés számukra sokkal szimpatikusabb és megszokottabb látvány. Természetesen ez az éghajlat adottsága is lehet, ám ez a nemzet imádja az elegánsabb öltözetet keverni a sportossal. Koppenhága utcáin számtalan olyan férfit láthatunk, akik egy hatalmas pulóvert viselnek egy csinos zakóval.

Emellett pedig imádják a sálakat és a fekete göncöket minden mennyiségben. A hajjal sem foglalkoznak órákat. A lányok leginkább kócos kontyba tűzik a hajukat és fiúk sem zselézik a frizurájukat túlságosan.

A dánok meggyőződése szerint az egyszerű, laza és kényelmes ruhadarabok a befutókForrás: Shutterstock

Édességek

A dánok szeretik megjutalmazni magukat, így a finomságokat nem is sajnálják maguktól. Egyszerűen megőrülnek az édességért. A nyalánkságfogyasztás náluk 4%-al magasabb, mint a többi európai országban. A legtöbben a cukorkák és a csoki fogyasztást is a hygge-vel kötik össze, ami nem meglepő, hiszen édességevés közben endorfin (boldogsághormon) szabadul fel.

A hygge néhány alapja tehát arra ösztönzi az embert, hogy tegye meg azt, ami jól esik számára, a lehető legkényelmesebben.  A kikapcsolódásra és a boldogság teljes átélésére próbálja rávenni az embert.