A kiegyensúlyozott és boldog élet titka: a HYGGE – ismerd meg te is!

Forrás: Shutterstock -
boldogság Dánia magazin hygge Skandináv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számtalanszor hallhatjuk ismerőseinktől, barátainktól, hogy a skandinávok milyen jól élnek, környezettudatosak, sőt ezek közül Dánia a világ egyik legboldogabb országa. Ez pedig igaz! Ám mi lehet a dánok örömének oka? Miképp érték el mindezt? A megoldás nem más, mint a hygge.

De mégis mi ez a magyar embernek szinte kimondhatatlan szó?


A hygge (hüge) kifejezésnek többféle magyar verziója van. Fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonságának és a megnyugtató környezet élvezetének is.

Egy különös életérzés, ami egy olyan pillanatról és élményről szól, amikor együtt létezünk a szeretteinkkel, biztonságban, egy olyan helyszínen, ahol teljesen önfeledtek lehetünk. Csevegünk a mindennapok jelentéktelen történéseiről vagy éppenséggel csak nézzük a csillagokat és kikapcsolunk. Kissé olyasmi, mint a carpe diem. Élni a mának és megélni az életet. Oké, mondani könnyű, de hogyan tudnánk beprogramozni magunkat úgy, hogy a hygge-t megérezzük? Meik Wiking a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója ezekre kereste a válaszokat, sőt a jelenségről könyvet is írt, amelyben szeretné megmutatni az embereknek, miképp sajátíthatják el a boldogság titkának nevezett, hygge-t. Több apró részletre érdemes figyelnünk!

A hygge egy olyan életérzés, amikor együtt létezünk a szeretteinkkel, biztonságban, egy olyan helyszínen, ahol teljesen önfeledtek lehetünk Forrás: Shutterstock

Ügyelj a lakásodra!

A dánok azért is lehetnek boldogabbak, hiszen hatalmas hangsúlyt fektetnek az otthonaik berendezésére. A skandinávok híresek a belsőépítészeti-megszálottságukról, imádják a csecsebecséket, de ezzel párhuzamosan a gyönyörű fabútorokat és a letisztultságot is. És itt a megoldás! A dánoknál az otthon központi helyet foglal el a társasági életben. Egy fajta "hygge-főhadiszállás" – ahogy Wiking nevezi- míg mi magyarok leginkább elmenekülünk otthonaikból és kávézókban, éttermekben próbáljuk megélni azokat a meghitt pillanatokat. De térjünk vissza az kellékekre!

A dánok gyertyaimádók, ám ezek mellett törekednek a megfelelő elektromos világításra is, legyen szó hangulatfényekről vagy funkcionális lámpákról. A melegfehér izzókat preferálják, ugyanis a 2700-3000 Kelvin színhőmérsékletű fény a legkellemesebb a szemnek, ellenben a steril hatású hidegfehér megvilágítással. A sötét és fagyos Skandináv tél pedig megkívánja, hogy ezeken a napokon a felkapcsolt lámpák melegséget vigyenek az otthonokba.

A dánok házaiban általában fapadlót találhatunk, melyeket imádni való bolyhos szőnyegekkel és szőrmékkel egészítenek ki, ezzel is meleg és otthonos hatást kölcsönözve a lakásnak.
Esztétika és kényelem a két legfontosabb jelző, ha hygge otthonra törekszünk, mindkét tényezőre egyformán oda kell figyelnünk: elengedhetetlenek a mutatós és kényelmes ülőgarnitúrák, kanapék, fotelek), és a különleges dísztárgyak, fotók, festmények, valamint elengedhetetlenek a zöld szobanövények.

Esztétika és kényelem a két legfontosabb jelző, ha hygge otthonra törekszünk Forrás: Shutterstock

A megjelenés művészete

Egyértelműnek tűnhet, mégis számtalanszor máshogy cselekszünk. Felveszünk egy feszes felsőt, hogy szexibbek és csábítóak legyünk, ám nem figyelünk arra, hogy mindeközben feszegünk.

Ekkor viszont máris búcsút inthetünk a hygge-nek, hiszen úgy nem tudjuk élvezni a pillanatot, ha azon jár az eszünk mikor pattan szét rajtunk az ing.

A dánok meggyőződése szerint az egyszerű, laza és kényelmes ruhadarabok a befutók. A lezser megjelenés számukra sokkal szimpatikusabb és megszokottabb látvány. Természetesen ez az éghajlat adottsága is lehet, ám ez a nemzet imádja az elegánsabb öltözetet keverni a sportossal. Koppenhága utcáin számtalan olyan férfit láthatunk, akik egy hatalmas pulóvert viselnek egy csinos zakóval.

Emellett pedig imádják a sálakat és a fekete göncöket minden mennyiségben. A hajjal sem foglalkoznak órákat. A lányok leginkább kócos kontyba tűzik a hajukat és fiúk sem zselézik a frizurájukat túlságosan.

A dánok meggyőződése szerint az egyszerű, laza és kényelmes ruhadarabok a befutók Forrás: Shutterstock

Édességek

A dánok szeretik megjutalmazni magukat, így a finomságokat nem is sajnálják maguktól. Egyszerűen megőrülnek az édességért. A nyalánkságfogyasztás náluk 4%-al magasabb, mint a többi európai országban. A legtöbben a cukorkák és a csoki fogyasztást is a hygge-vel kötik össze, ami nem meglepő, hiszen édességevés közben endorfin (boldogsághormon) szabadul fel.

A hygge néhány alapja tehát arra ösztönzi az embert, hogy tegye meg azt, ami jól esik számára, a lehető legkényelmesebben. A kikapcsolódásra és a boldogság teljes átélésére próbálja rávenni az embert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.