Vedd fel a nyúlcipőt, avagy 4+1 tipp kezdő futóknak

Forrás: Shutterstock -
újévi fogadalom tippek-tanácsok magazin életmód futás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Új év, új élet" - szokták mondani, és ezt a mondást szem előtt tartva rengetegen tesznek újévi fogadalmakat, amelyek közül az egyik legnépszerűbb, hogy „idén többet fogok mozogni".

Azt, hogy az újévi fogadalmak mennyire tartósak, mindenki döntse el maga, az azonban tény, hogy mozogni kell, sőt mozogni jó.

A járványhelyzet közepén persze mozogni, sportolni sem egyszerű. Akad azonban egy olyan sport, amely ebben az időszakban is biztonságosan űzhető, ez pedig nem más, mint a futás.

A legegyszerűbb mozgásforma a futás, de nem mindegy, hogyan csinálod Forrás: Shutterstock

Az utóbbi években meredeken nőtt ennek a mozgásformának az ázsiója, s ez nem is véletlen, hiszen nem kell hozzá sem speciális tudás, sem drága kondibérlet, de még felszerelés sem nagyon . Az erőnlét szintén nem alapfeltétel, mivel mindenki a maga kondíciójának megfelelően kezdhet neki a futásnak, sőt akár sétával is indíthat az, aki nem érzi magában még a mindent elsöprő erőt.
S bár azt mondtuk az imént, hogy a futás az egyik legegyszerűbb sport, azért nem árt, ha bizonyos dolgokra odafigyelünk. Íme 4+1 tipp kezdő futóknak!

1. Legyen megfelelő a cipőd

A jó futócipő elengedhetetlen ahhoz, hogy a futás valóban kifejthesse áldásos hatásait, hiszen ennek hiányában akár komoly sérüléseket is szerezhetünk, s így nemhogy használnánk magunknak, de még ártunk is az egészségünknek. A jó cipő kiválasztásánál érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis nem mindegy, milyen terepen futunk, illetve hogy pontosan milyen futók vagyunk.

2. Sose maradjon el a bemelegítés

A bemelegítésnek és a levezetésnek nagyon fontos szerepe van, ezek ugyanis nagymértékben meg tudják akadályozni, hogy egy rossz mozdulat miatt lesérüljünk, vagy hogy hirtelen megterheljük az izomzatunkat vagy a szívünket.

A bemelegítésnek és a levezetésnek nagyon fontos szerepe van Forrás: Shutterstock

3. Pihenjünk

A pihenés éppen annyira fontos, mint maga a futás, hiszen a szervezet nem tud regenerálódni és feltöltődni, ha folyamatos terhelésnek tesszük ki. Éppen ezért a kezdő futók csak minden másnap fussanak, hogy a testük kipihenhesse magát.

4. Rendszeresség

Amennyire fontos, hogy kezdő futóként ne hajtsuk túl magunkat, legalább annyira fontos az is, hogy két edzés között ne teljen el túl sok idő. Ha ugyanis futottunk húsz percet hétfőn, majd a következő futást csak a jövő hétre időzítjük, a szervezetünk nem fog hozzászokni a terheléshez, s így sem az állóképességünk, sem az erőnlétünk nem fog javulni. A legjobb, ha kezdőként heti kétszer futunk minimum harminc percet, kivéve a teljesen kezdőket, akik sétával kezdik az edzésprogramot.

5. Hidratálás és energia

Ahhoz, hogy valóban le tudjuk futni a kijelölt távot, nagyon fontos, hogy a testünket megfelelő „üzemanyaggal" lássuk el. Első körben például optimális mennyiségű folyadékkal. Ez lehet víz, de akár izotóniás ital is. Ami pedig az étkezést illeti: futás előtti két órával már ne együnk nehezen emészthető dolgokat, viszont üres gyomorral se álljunk neki sportolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.