Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány bangladesi sziámi ikrek sziámi ikerpár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét még 2019-ben. A róluk készült dokumentumfilm második részét 2022. február 10-én mutatták be. Az orvosoknak amellett, hogy végre kellett hajtaniuk az igen kockázatos műtétet, arról sem feledkezhettek meg, hogy felkészítsék a kicsiket a rájuk váró változásokra.

A bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét. A most megjelent, másfél órás dokumentumfilm a legmélyebb részletekig betekintést ad a kisgyerekek életébe, és abba is, hogy az orvosok hogyan készítették fel a kicsiket a szétválasztó műtétre.

Fontos volt, hogy a gyerekeknek elmagyarázzák: mi fog történni velük, hiszen ennyi összenőve töltött idő után sokkolhatja őket az, ha a szétválasztó műtétet követően magukhoz térve szokatlan, teljesen új helyzetben találják magukat. Az orvosok elmesélték nekik a szülőkön keresztül, hogy miért van szükség a műtétre, sőt, le is rajzolták a gyerekeknek. Mesét szőttek a rájuk váró változás köré, és kis babákon mutatták meg, hogy hamarosan már két baba lesznek.

Sieresen szétválasztottaIKERESEN SZÉTVÁLASZTOTTA A CSELEKVÉS ALAPÍTVÁNY MAGYAR ORVOSCSAPATA A FEJÜKNÉL ÖSSZENŐTT BANGLADESI SZIÁMI IKREKET Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

"Egyrészt elmondták nekik nyilván, hogy szét lesznek választva, de ezt már a szülők is mondták nekik. Aztán voltak ilyen gumibabák, amikkel eljátszottuk azt, hogy hogy is van ez, Mariann össze ragasztószalagozta őket úgy a fejüknél, ahogy ők vannak, és akkor azokon elmeséltük, hogy na nézzétek meg, hogy ők most így vannak, és akkor ez le lesz róluk szedve" - mondta Császár Zsuzsanna, szakpszichológus. "Csináltam nekik meseterápiás foglalkozást, a kolleganőm lánya horgolt nekik tündéreket, akiknek a fejükön volt egy kis patent, és pont úgy lehetett összepattentolni őket, mint ahogy a gyerekek össze voltak patentolva a fejüknél."

Zsuzsa talált egy történetet, ami egy hernyóról szólt, aki félt bebábozódni, de a végén gyönyörű pillangóvá változott. Ezt a mesét szőtte bele a kicsik mindennapi életébe. A célja az volt, hogy a gyerekek számára érzelmileg tegye átélhetővé a rájuk váró változást. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag előre lemodellezte a gyerekeknek azt a folyamatot, amikor ők majd bekerülnek a műtőbe, elalszanak és külön testben ébrednek majd fel.

Bár a kislányok még nem tudták felfogni, hogy milyen veszélyes műtét vár rájuk, a szüleik nagyon aggódtak értük, amit ők is éreztek. Pont ezeket a félelmeket kellett kezelni Zsuzsának.

A filmről Fuchs Richárd, a dokumentumfilm készítője nyilatkozott bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.