Sosem hallott titkok derülnek ki az elhunyt, legendás magyar rádiós életéről

Forrás: Shutterstock -
Győrffy Miklós rádiós könyv titok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két évvel ezelőtt, 2020. április 23-án, hosszú betegség következtében hunyt el Győrffy Miklós. A legendás rádiós életéről hamarosan könyv jelenik meg.

Gyurizca Péter könyve az év végén jelenik meg. "A Terror Háza felkérésére évekkel ezelőtt egy négyórás életút-interjút készítettem Miklóssal, amelyből a könyvben is szerepelnek majd részletek. Emellett a pályatársakkal készített interjúk során az is kiderül, milyen volt ő valójában" – mondta a Blikknek a szerző.

"Kollégák voltunk sok éven át, aztán egyszer csak 2010-ben felhívott, hogy állományba vegyen a Kodolányi János Egyetem kommunikációs tanszékén, amit ő hozott létre. Akkoriban én csak óraadó voltam ott, és ez hatalmas segítséget jelentett, amiért örökké hálás leszek neki. Miklóst még az is szerette, aki nem szerette, annyira szerethető figura volt, ám valójában senkit nem engedett igazán közel magához, nem voltak nagyon közeli barátai" - folytatta. Hozzátette, távolságtartása talán abból fakadhatott, hogy kisgyerekként nem ismerhette az édesapját.

Győrffy Miklós Forrás: Fortepan/Vészi Ágnes

"Az édesapját még a születése előtt munkatáborba vitték. Miklóst az édesanyja és nagymamája nevelte egy Somogy megyei kis faluban. A széltől is óvták, nem engedték focizni, nem mehetett akárhová, annyira féltették, Miklós pedig unalmában ötévesen megtanult olvasni, onnantól kezdve pedig falta a könyveket, és egyre tágult a tudása. Hatéves volt, amikor az édesapja szabadult a szovjet fogságból, addig nem ismerték egymást. Onnantól azonban mély és szoros kapcsolat alakult ki kettőjük között, Miklós pedig abban a szellemben nőtt fel, amit édesapjától kapott, aki akkor már a saját szemével tapasztalta meg a szocializmus árnyoldalait, fiát azonban arra intette, hogy ezekről a dolgokról még véletlenül se tegyen említést az iskolában" – mondta az író. A könyvben emellett arról is szó lesz, hogy hogyan lett Győrffy rádiós, és miért filozófiát tanult, és nem a Filmművészeti Egyetemre felvételizett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.