Magyar űrhajó, időutazás, földönkívüli – ezek a kedvenc hazai sci-fi filmjeink

űrutazás film sci-fi mozi magazin űrhajó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye te sem gondoltad volna, hogy már Karády Katalin is szerepelt magyar sci-fiben? Pedig igen, és ez a hazai filmgyártásban nem túl gyakori műfaj azért kitermelt magából több különleges alkotást is, amelyeket most az időutazós Zanox – Kockázatok és mellékhatások premierjének apropóján gyűjtöttünk listára.

Szíriusz (1942)

Karády Katalin egy sci-fiben? Igen, történt ilyen! Az 1942-ben készült Szíriusz egy igazi időutazós mozifilm, aminek kalandvágyó gróf főhőse egy átmulatott éjszaka után repül vissza Mária Terézia korába, ahol a saját dédapjával kell megküzdenie egy velencei énekesnő kezéért. A Herczeg Ferenc regényéből készült alkotás ráadásul világviszonylatban is az első mozifilm, amiben időgépet alkalmaznak a szereplők!

Az idő urai (1982)

A legendás francia képregény alkotó Moebius alkotásai nyomán, sőt közreműködésével készült magyar-francia gyártásban ez a sci-fi rajzfilm, ami ugyan egy kisfiú kalandjairól szól az űrben, de a maga pszichedelikus látványvilágával és filozofikus történetével inkább a felnőtt közönség körében vált kultikussá. Ha pedig már a nyolcvanas évek animációs remekeinél tartunk, említsük meg a Macskafogót is, ami a történetének bizonyos elemei miatt szintén tekinthető akár sci-finek is.

1 (2009)

A legkevésbé netes böngészőbarát című magyar film egyedi vizuális világa nem véletlen, hiszen az alkotója, a Pater Sparrow művésznevet használó Verebes Zoltán elsősorban látványtervezőként működik. Ebben a Stanislaw Lem tudományos-fantasztikus novellájából készült filmben viszont rendezőként is mesélt egy titokzatos, 1 című könyvről és a Valóságvédelmi Hivatalról.

Hurok (2016)

Az időutazós sci-fik egyik népszerű, sőt az utóbbi években egyre népszerűbb alzsánere az időhurkos történet, amiből nekünk magyaroknak is megvan már a magunk filmje. Madarász Isti thrillerje egy illegális gyógyszercsempészeti akció és egy szerelmi szál körül bonyolódik, a hősének pedig inkább esélyt, mint akadályt jelent az, hogy újra átélhet bizonyos eseményeket. Ami persze nem azt jelenti, hogy akadálymentes volna az időhurkolás.

Az Úr hangja (2018)

Szintén a sci-fi irodalom egyik alapszerzőjének számító Stanislaw Lem egyik művéből készült Pálfi György filmje, aminek főhőse egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismeri vélni az évtizedek óta nem látott apját. A felkutatása miatt Amerikába indul, ezzel pedig szürreálissá váló, különleges látványvilágú utazás veszi kezdetét.

Űrpiknik (2020)

Egy űrlény, aki rajong Zalatnay Ciniért: ebből az abszurd alaphelyzetből indul Badits Ákos üdítő humorú, játékos sci-fije. Ez a bizonyos űrlény pedig a jelen Budapestjére látogat, hogy megmentse az idolját a bolygópusztulástól, és ez még csak az első az őrült események sorában.

Zanox – Kockázatok és mellékhatások (2022)

Baranyi Benő bemutatkozó mozifilmje az időutazást veszi története mozgatórugójának, az időutazás pedig ebben a bájos sci-fiben egy kísérleti gyógyszer és a házipálinka sajátos kombinációja révén jön létre. Sőt, jön létre sokszor egymás után, ezt pedig igyekszik alaposan ki is használni az épp érettségi előtt álló főhőse.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.