Az idei nyár slágere a hullámos haj - hozd ki te is a maximumot a hajkoronádból

Forrás: Shutterstock -
hajápolás göndör haj curly girl method cgm magazin hullámos haj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők körében örök dilemma az egyenes vagy hullámos haj kérdése. Azok a nők, akiket szögegyenes hajjal áldott meg az élet, mindig csigásan göndör vagy laza hullámokra vágynak, aki pedig göndör hajkoronával rendelkezik, irigykedve figyeli azokat a nőket, akiknek nem kell hosszú órákat tölteni a tükör előtt, hogy kiegyenesítsék a hajukat.

A cgm, azaz curly girl method néhány évvel ezelőtt látott napvilágot Lorraine Massey-nek hála. A módszer lényege alapvetően az, hogy megkíméljük a hajunkat minden károsító eszköztől, legyen szó a samponokban található, a hajat tönkretevő összetevőkről, vagy akár a hővel való formázásról. A módszert eredetileg a kifejezetten göndör hajú nőknek találták kil, akiknek nagyon oda kell figyelniük, mit csinálnak a hajukkal, és sokkal több időt vesz igénybe az ápolása, pláne, ha egészséges, szép tincseket szeretnének. De ez ne riasszon el senkit, az egyenes hajú hölgyek is bátram beleépíthetik a trükköket mindennapjaikba, hiszen csak profitálni tudnak belőle.

Bónuszként pedig ott van az a csoport, akik sosem tudják eldönteni, hogy egyenes vagy hullámos a hajuk, mivel minden hajmosás után más a végeredmény.

A cgm-et bevetve jó esély van arra, hogy hamarosan ők rájönnek arra, hogy valójában csodás hullámokkal rendelkeznek, csupán meg kell találniuk a számukra megfelelő termékeket és trükköket.

A nők körében örök dilemma az egyenes vagy hullámos haj kérdése Forrás: Shutterstock

Hogyan kezdj bele a curly girl methodba?

Az első, és talán legfontosabb lépés, hogy tudd, mi az, amit ne tegyél. A rossz szokások elhagyása már félsiker. Rengeteg mindennapi praktika van, amit mindannyian használunk időről időre abban a hitben, hogy jót teszünk vele a hajunknak, pedig valójában csak folyamatosan roncsoljuk. Ilyenek a klasszikus, szulfát tartalmú samponok, a különféle hővel dolgozó hajformázó eszközök, hajkefék és fésűk, vízben nem oldódó szilikonok, az alkohol és a parfüm.

A második lépés, hogy tudd, mi az, ami jót tesz a hajadnak: a gyengéden tisztító összetevők, mint a kokamidopropil-betain és a decil-poliglükóz, a bőrpuhító szerek, mint a shea vaj, olívaolaj és egyéb növényi olajok, a fehérjék, mint a búza, búzacsíra, szója. Emellett fontos a haj hidratálása, amire a panthenol, a növényi glicerin, az aminosavak és az aloe vera is szuper.

Mielőtt belevágunk a konkrétumokba, fontos megjegyezni, hogy ha ezzel a módszerrel tartjuk karban a hajunkat, az jóval időigényesebb lesz annál, mint amikor nyáron csak gyorsan megmossuk, a szárítást pedig a nap melegére bízzuk. Időigényessége azonban mégis megéri, mert a végeredmény magáért fog beszélni.

Az alaprutin nem sokban tér el a megszokottól: tisztítás, kondicionálás, formázás és szárítás. A termékek kiválasztása azonban már okozhat egy kis problémát, hiszen a drogériákban igen kevés szulfát-, alkohol- és szilikonmentes sampon áll rendelkezésünkre, de ma már rengeteg olyan magyar és külföldi oldal van, ahonnan könnyedén be lehet szerezni a számunkra legmegfelelőbb eszközöket.

A hajmosás titka a szulfátmentes samponokban rejlik. Ha mindeddig szulfáttartalmú sampont használtál, akkor beletelik egy kis időbe, mire a hajad megszokja az új rendszert, és alkalmazkodik az új, mindenmentes termékhez.

A hajmosás titka a szulfátmentes samponokban rejlik Forrás: Shutterstock

Ezt követi a hajbalzsam, ami lehet kimosható, de olyan, is, amit később nem kell leöblíteni. Fontos, hogy a balzsamból megfelelő mennyiséget használj, és minden tincsre jusson belőle. Ez a mennyiség persze hajtípústól függően más, de az biztos, hogy jóval több kell belőle, mint amennyire első körben gondolnál. Ha már alaposan beledolgoztad a vizes (valóban vizes, és nem törölközőszáraz) hajadba, jöhet egy ritka fogú fésű, amivel átfésülöd, majd ezt követően a fésűt tedd is el egy olyan helyre, ahol a következő hajmosásig nem is találod meg.

Ezután következik az izgalmas rész, a hajformázás. Fontos ismét megjegyezni, hogy a göndör hajat innentől nem fésüljük, mivel akkor legjobb esetben is olyan lesz a végeredmény, mint a Harry Potter kulcs- és háztájőrzőjének, Hagridnak a lobonca. A hajformázáshoz lehet használni zselét, krémet, habot, és jó tudni, hogy a megfelelő minőségű termék nem fogja sem megkeményíteni, sem elnehezíteni a hajat, még akkor sem, ha sokat használunk belőle.

A termékeket alulról, a hajat felfelé nyomogatva érdemes felvinni. Ettől a mozdulattól már így, vizes állapotában is láthatóvá válnak a hajunkban lévő hullámok.

A haj megszárítására pedig két opció körül válogathatunk: vagy hagyjuk, hogy a hajunk megszáradjon a levegőn, vagy használhatunk diffúzort, de mindenképp a legalacsonyabb fokozaton a legalacsonyabb hővel - ez az igazán időigényes rész.

A haj megszárítása a legalacsonyabb fokozaton a legalacsonyabb hővel Forrás: Shutterstock

Ameddig nem szárad meg teljesen a hajunk, ne is nyúljunk hozzá, azonban a száraz hajat még érdemes a kezünkkel a tövénél összerázni, hogy elnyerje végső, igazán szép, puha és hullámos formáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.