A Candida nem Drakula rokona, hogy megijedjen a fokhagymától: 5 tévhit a hüvelygombáról

hüvelygomba tévhitek a hüvelygombáról tévhitek micovag2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az internet korában futótűzként terjednek a legkülönfélébb varázsmódszerek és csodaszerek, amelyek azt ígérik, hogy képesek egy csapásra megszüntetni bizonyos betegségeket. Aki pedig régóta küzd valamilyen kórral, az a gyógyulása érdekében bármire hajlandó.

A hüvelygombáért felelős Candidát sok nő sajnos nagyon is jól ismeri. Van, akinek életében egyszer sem okoz gondot, míg mások újra és újra szenvednek a kellemetlen tünetektől. A Candida okozta gombás fertőzés kezelhető, de a Google-doktor segítségével könnyedén félre is kezelhetjük magunkat. Könnyű bedőlni az interneten hiteles tudásként eladott tévhiteknek is.

Összegyűjtöttük a Candidával kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, és megmutatjuk, miért nem igaz egyik sem.

NEM segít a Candida-diéta

Az egészség egyik alapfeltétele, hogy megfelelően táplálkozunk: sok fehérjét és rostot fogyasztunk, és csökkentjük az egyszerű szénhidrátok, mint például a finomlisztek és cukrok bevitelét. Mivel elég pár apró változtatás ahhoz, hogy energikusabbnak érezzük magunkat, sokan csupán a táplálkozástól várják a gyógyulást. Ez vezethetett odáig, hogy megszületett a Candida-diéta ötlete, amelynek lényege, hogy ne etessük a szervezetünkben jelen lévő gombákat.

Az elgondolás azonban hibás, ugyanis akkor, ha a Candida elszaporodik, alapesetben nem kerül bele a véráramba, így más szervekben nem okozhat megbetegedést. Ha erre mégis sor kerül, az rendkívül súlyos tünetekkel (láz, izomfájdalom) jár együtt. Mivel a Candida a bőrön és a nyálkahártyán található, így nem is tudjuk "etetni". A Candida-diéta lényege, hogy csökkentsük a szénhidrátbevitelt, de a hüvelyben megjelenő és elszaporodó gombák nem az általunk megevett élelmiszerekből "táplálkoznak".

A csökkentett szénhidrát-bevitelű étrend valóban jó hatással van a szervezetünkre, de nem képes meggyógyítani a gombás intimfertőzéseket. A Candida-diétát hazájában, az Egyesült Államokban az áltudományok közé sorolják.

Az édes élelmiszerek sok cukrot, tehát egyszerű és finomított szénhidrátot tartalmaznak Forrás: Shutterstock

NEM számít, mennyi édességet eszünk

A Candida-diétával együtt terjedhetett el, hogy van összefüggés a hüvelygomba és az édességfogyasztás között. Mivel az édes élelmiszerek sok cukrot, tehát egyszerű és finomított szénhidrátot tartalmaznak, ezért él az a tévképzet, hogy a nassolással a gondot okozó gombákat tápláljuk. Ez azonban nincs így, ugyanis a Candida nem a vérben, hanem a bőrön és a nyálkahártyán él, így ahogy fentebb is írtuk, ezért az étrend direkt módon nincs hatással a hüvelygombára.

Ha kevesebb cukros üdítőt vagy édességet fogyasztunk, akkor megóvhatjuk a fogaink egészségét, csökkentjük az elhízás esélyét, de a gombás megbetegedésünk nem fog tőle eltűnni.

NEM nemi betegség

Egy gombás intimfertőzés roppant sok kellemetlenséggel jár, és megnehezítheti a nemi érintkezést is. A hüvelygomba viszont nem a megcsalás jele, ugyanis nem nemi betegség, és nem lehet más valakitől elkapni. A problémát okozó Candida-gomba az egészséges szervezetben is megtalálható, ugyanis része a hüvelyflórának. A savas hüvelyi pH azonban képes kordában tartani a Candidát, amely viszont képes lehet elszaporodni olyan kiváltó tényezők hatására, mint a túlsúly, a túlzott stressz, az antibiotikum-kúra vagy más betegségek. Nemi érintkezés útján azonban nem terjed!

NEM lehet elkapni a WC-n

Nyaranta, a fesztiválszezonban elkerülhetetlen, hogy a köztéri illemhelyeket használjuk. Jogos félelme a nőknek és férfiaknak egyaránt, hogy a toitoi-okban összeszednek valamilyen fertőzést, azonban az intimgomba nincs ezek között. A Candida egy olyan gomba, ami mindenkiben megtalálható, és a gombás fertőzés kiváltó oka az egészségünkben beállt változás vagy valamelyik káros szokásunk (alkoholfogyasztás, dohányzás), ami gyengíti a szervezetünk védekezőképességét.

NEM véd meg a fokhagyma

Időről időre megjelennek gyógyászati csodaszerek, mindenre megoldást kínáló készítmények, és az emberiség újra felfedezi a már régóta ismert növények jótékony hatásait. A csodaszerek közé tartozik a fokhagyma is, amelyről bebizonyították, hogy gyulladáscsökkentő és immunerősítő, de nem képes megszüntetni a gombás fertőzéseket. A Candida ugyanis nem Drakula rokona, nem fog megijedni a fokhagyma aromás illatától. A fokhagyma nemcsak elfogyasztva, de a hüvelybe felhelyezve sem szünteti meg a gombás megbetegedést, ellenben kellemetlen helyi irritációt okozhat.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Micovag patikában kapható gyógyászati segédeszköz hüvelygomba kiegészítő kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.