Új módszer a rákkezelésben: egy egyszerű vérvétel is elég lehet a daganatos betegségek korai kimutatására

Forrás: Science Photo Library via AFP/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Wladimir Bulgar/Science Photo Li -
vérvizsgálat gyógyítás teszt diagnosztika daganat vérvétel korai felismerés rákbetegség kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Orvosok szerint új korszak köszönt be a rákszűrésben: az úgynevezett Galleri-teszt hatékonyságát több nagyszabású vizsgálat is igazolta. 

A Pathfinder tanulmány néven futó vizsgálat több mint 6600 50 éves és idősebb felnőtt számára ajánlotta fel a vérvizsgálatot, amivel több tucat új betegségesetet mutatott ki. Sok rákos megbetegedés korai stádiumban volt, és csaknem háromnegyedük olyan szervet érintett, amelyet rutinszerűen nem szűrnek.

Ilusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Wladimir Bulgar/Science Photo Li

A rákos DNS -t kereső Galleri-teszt eredményeit átadták a résztvevők orvosainak, hogy megfelelő kivizsgálásra, és ha szükséges, kezelésre irányítsák a betegeket.

A Galleri-teszt a brit egészségügyi szolgálat orvosai szerint - jövőre egy 165 000 ember részvételével zajló nagyobb teszt eredményeiről számolnak majd be - életeket menthet meg azáltal, hogy elég korán észleli a daganatot, így a műtét és a kezelés is hatékonyabb lehet, de a technológia még fejlesztés alatt áll.

A Pathfinder vizsgálatban 6621 50 éves és idősebb felnőttnek ajánlották fel a Galleri vérvizsgálatot. 6529 önkéntesnél a teszt negatív volt, de 92-nél potenciális rákot jeleztek.

A további vizsgálatok 35 embernél, vagyis a vizsgált csoport 1,4%-ánál erősítették meg a szilárd daganatot vagy a leukémiát. A teszt kétféle rákbetegséget mutatott ki egy nőnél, akinek emlő- és méhnyálkahártya-daganata volt.

A betegség jelenlétének kimutatásán túl a teszt megjósolja a rák helyét, lehetővé téve az orvosok számára, hogy felgyorsítsák a daganat felderítéséhez és megerősítéséhez szükséges nyomonkövetési munkát.

A teszt 19 szilárd daganatot azonosított olyan szövetekben, mint az emlő, a máj, a tüdő és a vastagbél, de petefészek- és hasnyálmirigyrákokat is észleltek, amelyeket jellemzően késői stádiumban fedeznek fel, és túlélési arányuk emiatt is alacsony.

A többi eset vérrák volt. Az összesen kimutatott 36 rákból 14 korai stádiumú volt, 26 pedig a betegség rutinszerűen nem szűrt formája.

További elemzések szerint a vérvizsgálat a rákos betegek 99,1%-ánál negatív volt, ami azt jelenti, hogy az egészséges embereknek csak kis hányada kapott tévesen pozitív eredményt. A pozitív tesztet elérők körülbelül 38%-a rákos volt.

A teszt még nem áll készen a lakossági szűrésre - írja a The Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.