Egészséges, finom és pénztárcakímélő: íme, három szuper őszi étel szezonális alapanyagokból

spórolás idénygyümölcs életmódváltás idényzöldség életmód ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz beköszöntével nemcsak az időjárás változik meg, de új alapanyagok is kerülnek az asztalra. Búcsút intünk a bogyós gyömölcsöknek, a nyáron közkedvelt dinnyének és a baracknak, a kertből letépett friss, lédús paradicsomról nem is beszélve, de szomorkodásra semmi ok, hiszen ősszel is rengeteg szuper, tápanyagdús és egészséges alapanyag közül választhatunk.

Ősz elején érdemes feltölteni a vitaminraktárainkat, és a könnyű finomságok helyett energiát adó ételeket fogyasztani. Ha teheted, válassz olyan ételeket, amikben sok a zöldség, és törekedj a színes tányérra, a finom és látványos ételekkel ugyanis a hangulatunkat is javíthatjuk.

Mutatunk nektek pár olyan pénztárcakímélő alapanyagot és ételt, amelyek tökéletes választásnak bizonyulnak a hűvösebb napokon, és a legjobb, hogy a diétába is simán beilleszthetőek.

Fokhagyma

A fokhagymának rengeteg gyógyhatása ismert, így érdemes beépíteni a mindennapi étkezésünkbe. Ebben a fűszernövényben több mint huszonöt fajta hatóanyag van, így nem csoda, hogy a népi gyógyászatban is közkedvelt. Jó hatással van a vérnyomásra, kordában tartja a vércukrot és a koleszterint, emellett pedig vírusölő hatással bír. Ha jót akarsz magadnak, fogyassz sok fokhagymából készült ételt, és fűszerezz vele bátran. Mutatunk is egy tuti receptet!

Fokhagymakrémleves

Kevés jobb dolgot tudunk elképzelni annál, mint hogy bekuckózva, a meleg takaró alatt ülve eszegetjük az isteni finom, forró krémlevesünket egy hűvös őszi estén. Ez az évszak vitathatatlanul a krémlevesek időszaka.

A fokhagymakrémleves amellett, hogy isteni finom, nagyon egészséges is, és ha ez még nem lenne elég, fillérekből kihozható és pofonegyszerű az elkészítése. Mutatunk most egy diétás verziót, de bármivel sűríted a levest, garantáltan nagyon finom lesz, kenyérkockával, esetleg cipóban tálalva pedig még laktatóbb.

A fokhagymakrémleves egészséges és fillérekből kihozható Forrás: Shutterstock

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 10-12 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 300 g 12%-os tejföl vagy vegaföl
  • 1 nagyobb adag petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 liter zöldségalaplé vagy csontlé
  • só, bors
  • levesbetétnek light sajt vagy pirítani való kenyér

Olvaszd fel a vajat egy lábasban, és add hozzá a lisztet. Keverd el, és ha egy kicsit besűrűsödött, add hozzá a zúzott fokhagymát. Ha elkeverted, öntsd fel az alaplével vagy forró vízzel, és dobj bele leveskockát. Habverővel keverd simára, és ízesítsd ízlés szerint sóval, fehérborssal, vagy amivel szeretnéd. Várd meg, amíg felforr, egy evőkanállal vegyél ki a levéből, keverd simára a tejföllel (vagy vegaföllel), és öntsd vissza a levesbe. Habverővel kevergesd, amíg homogén nem lesz, és ha újra felforr, kész a levesed.

A krémesebb állag érdekében botmixerrel is pépesítheted, a legvégén pedig mehet bele az apróra vágott petrezselyem. Tálaláskor engedd szabadjára a fantáziád, tegyél bele pirított kenyérkockát, bacont, vagy reszelt sajtot, vagy tálald a levest cipóban.

Sütőtök

A sütőtök jótékony hatásairól írtunk már, így nem szaporítanánk feleslegesen a szót. Amit mindenképp tudni érdemes erről az őszi zöldségről, az, hogy kitűnő béltisztító, vízhajtó hatása van, magas az antioxidáns tartalma és rengeteg vitamint tartalmaz. A kérdésre, hogy érdemes-e fogyasztani, mindenképp IGEN a válaszunk, főleg, hogy ősszel egészen jó áron hozzáférhetünk nagyobb mennyiséghez is.

A sütőtökkrémleves és a sima, mézzel bekent sütőtök helyett most egy töltött receptet hoztunk, ami szinte bárhogy variálható és extrázható.

Csirkemellel töltött sütőtök

A sütőtök kitűnő béltisztító, vízhajtó hatása van, magas az antioxidáns tartalma és rengeteg vitamint tartalmaz Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 db sütőtök
  • fél kiló csirkemell
  • 1 bögre jázmin rizs
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • sűrített paradicsom
  • só, bors, petrezselyemzöld, chili paprika

A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, és 180 fokon kb 60 perc alatt elősütjük. Közben egy serpenyőben elkészítjük a tölteléket. Olajon üvegesre pároljuk a hagymát, a fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott csirkemellet, majd ízlés szerint fűszerezzük, és fehéredésig sütjük.

Egy külön edényben elkészítjük a rizst (egy bögre rizs, 2 bögre vízzel felfőzve), és ha kész, hozzáadjuk a csirkés keverékhez. Az elkészült raguhoz öntjük a sűrített paradicsomot, az apróra vágott petrezselymet és az elkészült tök kikapart húsát. hagyjuk, hogy a ragu rottyanjon egyet.

Ha kész, betöltjük a ragut a sütőtökbe, meglocsoljuk egy kis olajjal, és visszatesszük a sütőbe még kb. fél órára. A tetejére mehet egy kis light reszelt sajt is, és ha az ráolvadt, kész is. Laktató, olcsó, finom, és a diétába is tökéletesen illik. Kell ennél több?

Füge

A fügerengeteg A-vitamint és B-vitamint tartalmaz, gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, nem mellesleg pedig rendkívül finom. Nyersen, aszalva, frissen, lekvárként és chutneyként is fogyasztják ezt az energiát adó gyümölcsöt, mi viszont egy különlegesebb, mégis pofonegyszerűen elkészíthető recepttel készültünk.

Sajttal sült füge

A füge rengeteg A-vitamint és B-vitamint tartalmaz Forrás: Shutterstock

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 8-10 füge
  • 20 dkg camembert sajt
  • só, bors, kakukkfű, méz, olívaolaj

Vágd szeletekre a fügét és a camembert sajtot, és egy kisebb tűzálló edényt kenj ki olajjal. Rakd bele sorban a fügét és a sajtot, csorgass a tetejére egy kis olajat és mézet, ezután fűszerezd kedved szerint sóval, borssal és kakukkfűvel.

Ha kész, 160 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Csodálatosan finom sonkával, kenyérrel, akár ebédre, akár vacsorára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.