Mmm! 5 különleges sütőtökös recept a hűvös őszi napokra

sütés tök recept főzés magazin sütőtök étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vétek lenne a szezonális tökdömpinget kizárólag a pitékre és a pumpkin spice lattékra korlátozni. Ezek a receptek bizonyára még azokat is felvillanyozzák, akiket egyébként hidegen hagy a szokásos őszi-téli sütőtökmánia.

A sütőtök nemcsak sokoldalú és finom, de rendkívül tápláló, egészséges zöldség is. Tele van béta-karotinnal, kalciummal, cinkkel, A-, C- és B-vitaminokkal, valamint folsavval. Nyugtatja a beleket, serkenti a májműködést, illetve kiemelkedő rosttartalommal bír.

Ezeket a recepteket akkor is érdemes kipróbálnod, ha egyébként nem vagy túl tapasztalt tökfogyasztó, hiszen amellett, hogy ízletesek, az elkészítésük is gyerekjáték.

Sütőtökös lasagne

Hozzávalók

  • 200 g nyers, hámozott, szeletelt gomba
  • 1 kis fej hagyma darabokra vágva
  • fél tk só
  • 2 tk olívaolaj
  • 425 g natúr sütőtökpüré
  • 125 ml 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín (helyettesíthető vegán tejszínnel is)
  • 1 tk szárított, őrölt zsályalevél
  • csipetnyi bors
  • 9 db előfőzést nem igénylő lasagnelap
  • 250 g csökkentett zsírtartalmú ricotta vagy vegán sajt
  • 250 g reszelt mozzarella sajt vagy vegán sajt
  • 180 g reszelt parmezán sajt vagy vegán sajt

Elkészítés

Serpenyőben, olajon pirítsd puhára a negyed teáskanál sóval meghintett hagymát és a gombát, majd vedd le az edényt a tűzről! Egy mély tálban keverd össze a tökpürét, a tejszínt, a zsályát, a borsot és a maradék sót! Ezután egy kiolajozott tepsiben állítsd össze a lasagnét a tökszósszal, a gombás mixszel, a ricottával, valamint a kétféle sajttal úgy, hogy a tetejére mindenképp maradjon mozzarella. Tégy félre egy kis parmezánt. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a lasagnét lefedve 190 fokon 45 percig. Ezután vedd le a tetőt vagy a fóliát, szórd meg az ételt a maradék parmezánnal és pirítsd további 10-15 percig.

Tökös-karfiolos-fokhagymás köretpüré

Hozzávalók

  • 1 közepes fej karfiol rózsáira szedve
  • 3 fej fokhagyma
  • 80 g krémsajt vagy annak vegán alternatívája
  • 425 g natúr sütőtökpüré
  • 1 ek apróra vágott friss kakukkfű
  • 1 tk só
  • ¼ tk cayenne bors
  • ¼ tk bors

Elkészítés

Párold puhára a karfiolt a fokhagymával, majd szűrd le és hagyd egy kicsit kihűlni. Ezután a többi összetevővel együtt kanalazd egy turmix- vagy aprítógépbe, majd pürésítsd a keveréket. Tálalás előtt kevergetve melegítsd fel a kész pürét egy edényben kis lángon vagy alacsony fokozaton.

Sütőtökös humusz

Hozzávalók

  • 850 g konzerv vagy főtt csicseriborsó leszűrve és leöblítve
  • 425 g natúr sütőtökpüré
  • 125 ml olívaolaj
  • 80 g tahini
  • 5 ek citromlé
  • 2 fej zúzott fokhagyma
  • csilipaszta ízlés szerint
  • 1 tk só

Elkészítés

Mi sem egyszerűbb: tedd az összes hozzávalót egy aprítógépbe, majd turmixolj belőlük sima krémet!

Sütőtökpite ízű smoothie

Hozzávalók

  • 1 banán
  • 120 g natúr görög vagy vegán joghurt
  • ¼ tk őrölt fahéj
  • ¼ tk sütőtök fűszerkeverék
  • 120 ml sovány tej vagy vegán tejalternatíva
  • 2 ek juharszirup
  • 150 g natúr sütőtökpüré

Elkészítés

Turmixold simára az összetevőket. Ha túl sűrű lett az ital, adhatsz még hozzá vizet vagy tejet.

Vegán sütőtökös burger

Hozzávalók

  • 225 g natúr sütőtökpüré
  • 50 g quinoa (vagy 140 g főtt quinoa)
  • 1 tk olíva- vagy kókuszolaj
  • 1 vöröshagyma kockákra vágva
  • 2 fokhagymagerezd összezúzva
  • 90 g zabpehely
  • 400 g főtt vagy konzerv csicseriborsó
  • 45 g dió vagy napraforgómag
  • fél csomó petrezselyem apróra vágva
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 tk őrölt vagy apróra vágott zöldfűszer
  • 1 tk őrölt kömény
  • fél tk só
  • fél tk cayenne bors vagy őrölt feketebors
  • fél tk sütőtök fűszerkeverék vagy fahéj (elhagyható)

Elkészítés

Ha a quinoa nincs megfőzve, főzd meg sós vízben vagy zöldséglében, majd hagyd kihűlni. Egy serpenyőben egy teáskanál olajon pirítsd üvegesre a hagymát, add hozzá a nyomott fokhagymát, majd pirítsd őket nagyjából egy percig.

Ezután kávédarálóban vagy aprítógépben őröld durvára a zabpelyhet. Tedd ki egy tálba, majd mehet a kehelybe a csicseriborsó, a dió és a petrezselyem. Ezeket is pürésítsd össze. Egy nagy, mély tálban keverd össze a pépet a tök- és a paradicsompürével, a quinoával, a fűszerekkel és az őrölt zabpehellyel! Hagyd állni a masszát kb. 15 percig, majd formázz belőle kerek, lapos fasírtokat. Süsd a burgerek mindkét oldalát serpenyőben egy kis olajon 5-6 percig, ezután papírtörlőre kiszedve itasd le róluk a felesleges olajat!

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.