Kiderült, igaz-e, hogy a halálunk előtt "lepereg" életünk filmje a szemünk előtt

Forrás: Shutterstock -
kisfilm halál élet halál előtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre sikerült tudományos eszközökkel is bizonyítani, valóban lepereg-e a halálunk pillanatában életünk filmje.

Amióta világ a világ, érdekli az embereket az elmúlás és a halállal kapcsolatos összes momentum. Hogy pontosan mi történik velünk, mi lesz a halálunk után, van-e élet odaát, no meg persze, hogy a halálunk beállta előtt valóban lepereg-e egy kisfilm életünk legfontosabb, legemlékezetesebb és legszebb pillanatairól.

Kutatóknak most véletlenül ugyan, de sikerüt tudományos módszerekkel is igazolniuk ezt a felvetést, ami sokak számára jó hírként szolgálhat - írja a BBC. A felfedezést akkor tették a kutatók, amikor egy 87 éves, epilepsziás beteg agyhullámait szerették volna megmérni. A vizsgálat közben az idős beteg váratlanul szívrohamot kapott, és elhunyt.

A rákötött készülékek a szív megállását kísérő neurológiai folyamatokat is rögzítették, így kiderült, hogy a végzetes pillanatot megelőző, majd az azt követő 30 másodpercben a férfi agyhullámai ugyanazokat a mintákat követték, mint az álmodás vagy az emlékek felidézése során. Ez azt sugallja, hogy az ember élete utolsó pillantaiban felidézheti életének bizonyos eseményeit - olvasható az erről készült tanulmányban.

Forrás: Shutterstock

A kutatók hangsúlyozták, hogy nem lehet pontosan megállapítan, milyen képek pörögtek le a haldokló szeme előtt, és azt is tudják, hogy egy eredményből nem lehet általános következtetéseket levonni, az azonban bizakodásra ad okot, hogy egy 2013-as kutatásban ehhez hasonló eredmények születtek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.