Nem kell étterembe menned, hogy finom steak vacsorát egyél: így süthetsz otthon tökéletes steaket

Forrás: Life.hu -
sütés hús steak sütési fokozatok recept magazin steak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány egyszerű szabály betartásával otthon is tökéletes marha steaket süthet az ember.

Ha konyhaművészetről van szó, akkor a kevesebb néha több egy örökérvényű igazság. Elég csak az olasz tésztákra gondolni - kevés, de minőségi alapanyagból is lehet olyan vacsorát készíteni, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját. A steaksütés esetében ugyanez a helyzet: az első lépés minden esetben a minőségi hús kiválasztása.

A steakek közt is megannyi fajta közül válogathatunk. A mi választásunk egy fél kilós brazil bélszínre esett. Miután az alapanyagot kipipáltuk, eljött az apró fortélyok ideje.

Az első lépés a minőségi hús kiválasztása. Forrás: Life.hu

Először is a húst szobahőmérsékleten érdemes elkezdeni sütni, ezért egy bő órával a sütés előtt már elővettük a hűtőből a bélszínt. Az óra leteltét követően a steaket szárazra töröltük konyhai papírtörlővel, hogy a hús külseje szépen lepirulhasson.

A steak fűszerezése végtelenül egyszerű, durva szemű sóval és frissen őrölt feketeborssal ízesítettük az egyik oldalát közvetlenül a sütés előtt, a másik oldallal ugyanígy jártunk el, annyi különbséggel, hogy csak akkor fűszereztük meg, amikor félidőben átfordítottuk a húst a serpenyőben.

Az átforgatáskor egyébként nemcsak a sózás-borsozás fontos; mi egy pár kocka vajat, két gerezd fokhagymát és egy szár rozmaringot is – a kakukkfű szintén remek opció – dobtunk a hús mellé, hogy kapjon egy kis plusz ízt.

Az olvadt vaj istenien átveszi a fűszernövények ízét, ezért érdemes vele a sütés közben párszor meglocsolni a készülő steaket.

A steaknek remek ízt ad a vaj, a fokhagyma és a rozmaring. Forrás: Life.hu

Ami a serpenyőt illeti, érdemes vas, esetleg rozsdamentes acél serpenyőt használni, zsiradékként pedig olyan olajat, aminek füstpontja magas, vagyis erős hevítés következtében sem kezd el odaégni, füstölni. Mi az egyszerű napraforgóolajnál maradtunk, ebből körülbelül 2 evőkanálnyira volt szükségünk, olaj a serpenyőbe, majd magas fokozaton jól felhevítettük az acél serpenyőt, a hús pedig ugorhatott is bele.

A steak kritikus pontja, hogy mennyire sütjük át a húst. Ez persze függ az alapanyag vastagságától is, de az aranyszabály általában a következő:

  • Az angolos, vagy rare/véres steak esetében elég mindössze 1,5-2 percen át sütni a húst oldalanként.
  • A medium rare, vagyis kívül jól megsült, de belül még rózsaszín steak az arany középút, mi is ezt választottuk, kb. 3-3 percet kell hozzá sütni a húst oldalanként.
  • A well done, vagyis jól átsült steaket általában nem ajánlják a főzésben jártasak, mivel könnyen kiszárad és túl keménnyé válhat a jó minőségű hús is.

A steaket tehát oldalanként pár percet sütjük, átfordításkor a már megsült oldalát is sózzuk, borsozzuk, mellédobjuk a vajat és a maradék fűszert, majd párszor meglocsoljuk az olvadt vajjal az éppen sülő húst. Ezt követően már semmi más dolgunk nincs, mint a sütés végeztével egy fóliával lefedni és 5-10 percet pihentetni a húst, mielőtt felvágjuk.

Otthon is készíthetsz éttermi minőségű steaket Forrás: Life.hu

Mindenféleképpen frissen fogyasszuk a húst: a köretre pedig megannyi opciónk van. A mi választásunk az édesburgonya pürére esett, amihez a főtt, krumplinyomóval összetört édesburgonyát kevertük össze egy kis vajjal és tejföllel.

Ha kedvet kaptál a sütés-főzéshez, olvasd el cikkünket, amelyben összegyűjtöttünk néhány szuper, őszi alapanyagból készült receptet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.