Van összefüggés a monitor előtt töltött idő és az öngyilkossági hajlam között - 9-11 éves gyerekeket vizsgáltak

Forrás: Thinkstock -
tudomány monitor kutatás öngyilkosság összefüggés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az öngyilkosság a vezető halálok a serdülők körében. Bár a szakirodalom összefüggéseket ír le a  monitorok előtt töltött idő mennyisége és az öngyilkos viselkedés között, az eredmények vegyesek. Ezért készítettek vizsgálatot az USA-ban azzal a céllal, hogy megállapítsák, hogy a képernyő előtt töltött idő és a két évvel későbbi öngyilkos viselkedés közötti lehetséges összefüggéseket meghatározzák a 9–11 éves amerikai gyermekek körében.

A kutatók több mint 11 ezer 9-11 éves amerikai gyerek képernyő előtt töltött időadatait gyűjtötték össze, majd két évig figyelemmel kísérték a serdülőket. A gyerekek hat különböző képernyőidő-móddal (televízió, videók, videojátékok, SMS-ezés, videócsevegés és közösségi média) valamint a későbbi öngyilkos viselkedéssel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

Minél több időt tölt a gyerek képernyő előtt, annál nagyobb az esélye, hogy szuicid hajlamai lesznek Forrás: Thinkstock

Az öngyilkos viselkedést speciális számítógépes eszköz segítségével határozták meg. Azokat a résztvevőket, akik passzív öngyilkossági gondolatokról, nem specifikus aktív öngyilkossági gondolatokról, terv/módszer/előkészület/szándékú aktív öngyilkossági gondolatról vagy öngyilkossági kísérletről számoltak be, öngyilkossági magatartást tanúsítónak kódoltak.

A kutatás eredménye alapján elmondható, hogy minden képernyő előtt töltött óra 9 százalékkal növeli annak kockázatát, hogy a fiatal öngyilkos hajlamról, viselkedésről számoljon be két év eltelte után. Különösen a videók nézésével, videójátékokkal, SMS-ezéssel és videócsevegéssel töltött extra órák növelték az öngyilkos magatartás kockázatát, mégpedig azért, mert mindezek társadalmi elszigetelődéshez, internetes zaklatáshoz és alvászavarokhoz vezethetnek, így rontva a fiatalok mentális egészségét - írja a Science Direct.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.