Döbbenetes állítás: a TikTok használata elsorvaszthatja az agyunkat

applikáció negatív hatás Tiktok digitális detox magazin alkalmazás mobil okostelefon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világon egymilliárdan használják a TikTokot, korunk egyik legnépszerűbb közösségi médiás platformját. A rövid, alig pár másodperces videóival hódító alkalmazás felhasználói közt elsősorban a fiatalabb generáció tagjait találjuk: a legnagyobb számban a tinédzserek és a húszas éveik elején járó fiatalok képviseltetik magukat, de az utóbbi időben egyre több "idősebb" ember is megismerkedett már a TikTok mágneses vonzerejével.

Sokak szerint a TikTok a legkárosabb social media platform

A Facebook, az Instagram vagy éppen a WhatsApp sokkal több ember telefonján megtalálható, ám ezek közel sem annyira addiktívak, mint a TikTok. A videós platform sikere, mármint abban a tekintetben, hogy függővé képes tenni az embert, abban áll, hogy az algoritmusa a felhasználóval együtt fejlődik, folyamatosan elemzi és vizsgálja a viselkedésünket, hogy a lehető legtökéletesebb tartalmat és ezáltal szórakozást nyújtsa számunkra.

Biztosan sokan tapasztaltuk már, hogy ha megnéznünk egy cicás videót vagy egy olyan, félperces anyagot, melyben valaki a bevásárlókocsiba pakolja az árukat, sőt még lájkoljuk is, akkor egy idő után egyre több hasonló tartalmat fogunk kapni. Lehet szó bármilyen témáról, ha elidőzünk valahol, a TikTok algoritmusa azonnal "kapcsol" és hogy minél inkább a kedvünkben járjon, előkeresi és beajánlja nekünk az összes, hasonló videót. Mi pedig csak görgetünk felfelé és elveszünk vibráló képek áradatában.

Sokak szerint a TikTok a legkárosabb social media platform Forrás: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

A TikToknak nincs vége vagy alja, addig görgethetünk, amíg a telefon le nem merül vagy mi meg nem unjuk és ebben rejlik a legnagyobb veszélye az applikációnak. Úgy teszi függővé az embert, hogy a felhasználó észre sem veszi, hogy hosszú perceket vagy akár órákat eltöltött a videók között ugrálva.

Miért nem tudjuk abbahagyni a görgetést?

Még nem készült átfogó, a TikTok hosszú távú hatásait vizsgáló kutatás, ám a szakemberek már így is sejtik, miért okoz minden más applikációnál hamarabb és nagyobb függőséget a TikTok. Egyesek a szerencsejátékhoz hasonlítják a TikTok használatát, hiszen hasonlóság figyelhető meg a leállni képtelen játékosok és a videókat megállás nélkül váltogató felhasználók között. Ennek az oka, hogy az agyunk jutalomforrásként tekint az újabb videókra, és egyszerűen nem tudunk betelni velük.

– mondja Jessica Griffin, a Massachusettsi Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátriai és gyermekgyógyász docense a verywellhealth.com-nak.

Ez röviden annyit jelent, hogy nem tudjuk abbahagyni a görgetést, mert az újabb videó egy új örömforrás ígérete. Mivel nem tudjuk, hogy mi következik, folyton hajt minket a kíváncsiság. Ennek azonban hosszú távon súlyos következményei lehetnek.

A túlzott telefonhasználat elsorvaszthatja az agyat

A TikTokon terjedő őrült kihívások közül több is életveszélyes, ám nem kell mosószert inni vagy autóból kiugrálni ahhoz, hogy ténylegesen bajunk legyen. Elég ha a kanapén fekve egy órát pörgetjük a TikTokot, máris érezni fogjuk az elménkre, a figyelmünkre, a türelmünkre és a memóriánkra gyakorolt negatív hatását. Egy tíz évvel ezelőtti kutatás kimutatta, hogy az online játékfüggőség strukturális sorvadáshoz vezet a frontális kéregben, majd egy 2018-as tanulmány hasonló eredményre jutott azon tizenévesek körében, akik naponta több mint 7 órát használják az okostelefonjukat.

A túlzott telefonhasználat elsorvaszthatja az agyat Forrás: Shutterstock/Diego Thomazini

A napi hétórás telefonhasználat soknak tűnhet, de évről évre nő az átlagos képernyőidő, főleg a tinédzserek körében, akik között nem ritka az, ha valaki akár 12 órát is nyomkodja naponta az okostelefonját.

– mondja Griffin.

A TikTok használata drasztikusan rombolja a memóriánk teljesítőképességét és a figyelmünket

A platformon lehetőségünk van akár tízperces videót is készíteni, ám a tartalmak többsége alig hosszabb fél percnél. Mivel szinte megállás nélkül pörgetjük a videókat, a rövid tartalmak pedig gyors egymásutánban váltják egymást, hosszú távon romlani fog a koncentrációs képességünk, és felléphetnek a figyelemzavarra utaló jelek.

A socialmediapsychology.eu cikke szerint többen is beszámoltak arról a tapasztalatukról, hogy huzamosabb időn át tartó TikTok-használat után már nem tudnak rendesen odafigyelni hosszabb videókra, sorozatepizódokra vagy filmekre, nem köti le őket az olvasás vagy nehézséget okoz a tanulás.

A rövid tartalmak gyors egymásutánban váltják egymást, hosszú távon romlani fog a koncentrációs képességünk Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 DisobeyArt/Shutterstock. No use without permission./Disobeyart

A TikTokhoz képest minden más közösségi média platform unalmasabbnak vagy lassabbnak hat, hiszen míg a Facebookon elsősorban cikkeket és fotókat, az Instagramon pedig többségében csak képeket látunk, ezek egyike sem olyan izgalmas, mint a véget nem érő újdonság ígéretével csábító, videók garmadáját kínáló TikTok. Nem véletlen, hogy a YouTube-on megjelentek a Shorts-ok, az Instagramon pedig a Reelsek, melyek kinézetükben egy az egyben a TikTokot utánozzák.

Mi a megoldás?

Ne okoljuk magunkat azért, ha nem tudunk leszokni a TikTokról, az okostelefon használatáról vagy bármely másik közösségi médiás platformról. Mindegyik kihasználja az agyunk sajátos tulajdonságait, ám van megoldás. Minden okostelefonon megtalálható egy olyan beállítás, mellyel korlátozni tudjuk az egyes applikációk használatára fordított időt. Egyes helyeken "digitális jólét" vagy "szülői felügyelet" néven fut, és itt tudjuk szabályozni, hogy a telefon napi hány percet engedélyezzen egy-egy appból.

Ahogyan az édességről, az alkoholról és a cigarettáról sem lehet egyik napról a másikra leszokni, a TikTok-függőség sem szűnik meg egy csapásra. Az agyunkat azonban fokozatosan hozzászoktathatjuk ahhoz, hogy érje be kevesebbel, a végén pedig lehet, hogy már egyáltalán nem vágyunk majd a rövid, szórakozást ígérő videókra.

A digitális detoxról írt korábbi cikkünket, és számtalan tanácsot ide kattintva olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.