Kiderült, mennyibe került II. Erzsébet búcsúztatása - hatalmas összeget költöttek rá a britek

Forrás: Getty Images/2022 WPA Pool/Wpa Pool -
temetés II. Erzsébet brit királynő búcsúztató II. Erzsébet halála költség
Az életének 97., uralkodásának 71. évében, 2022. szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő búcsúztatásának költségei a brit pénzügyminisztérium csütörtöki tájékoztatója szerint meghaladták a 160 millió fontot, ami nagyjából 70 milliárd forintot jelent.

A költségek legnagyobb részét a belügyminisztérium állta: a hatalmas szertartássorozat rendőri biztosítására és az egyéb biztonsági feladatok ellátására a tárca 73,68 millió fontot fordított.

A kulturális, média- és sportügyi minisztériumra 57,42 millió font, a skót kormányra 18,756 millió font költséghányad jutott.

Átemelik II. Erzsébet koporsóját a koporsószállító autóba Forrás: Getty Images/2022 WPA Pool/Wpa Pool

A védelmi minisztérium 2,89 millió fonttal, a külügyminisztérium 2,09 millió fonttal részesedett a néhai uralkodó búcsúztatására fordított kiadásokból.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov a temetés másnapján ismertetett reprezentatív felmérés alapján a britek elsöprő többsége szerint az ország méltó módon vett búcsút II. Erzsébet királynőtől.

A vizsgálat adatai szerint a válaszadók 66 százaléka "nagyon megfelelőnek", további 20 százalék "egészen megfelelőnek" minősítette megemlékezéseket, tehát a megkérdezettek 86 százaléka elégedett volt a búcsúszertartással - írja a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.