Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket repülőút alatt

repülőút egészségmegőrzés tippek-tanácsok magazin nyaralás
Lassan itt a nyár és a nyaralás időszaka, ilyenkor pedig sokan választják a repülőgépes utazást, mivel így lehet általában a leggyorsabban és legkényelmesebben elérni a választott úti célt. Igen ám, de a repülőgépen fokozottan ki vagyunk téve a különféle fertőzéseknek.

Repülővel való utazás során sok emberrel kerülünk közvetlen kapcsolatba, ami fokozott kockázatot jelenthet a betegségek terjedése szempontjából. Mégis, mit tehetünk, hogy a legkisebbre csökkentsük a fertőzés veszélyét?

Hatékony módszerek és óvintézkedések repülőút során

Mossunk kezet rendszeresen
A kézmosás alapvető fontosságú a fertőzések megelőzésében. Mindig szappannal és meleg vízzel mossunk kezet, legalább 20 másodpercig. A kézmosás különösen fontos a repülőtérre való érkezéskor, az utazás előtt és után, illetve a mosdóhasználatot követően vagy az étkezést megelőzően.

Használjunk kézfertőtlenítőt
Amikor nem áll rendelkezésre szappan és víz, használjunk olyan alkoholos kézfertőtlenítőt, amely legalább 60%-os alkoholtartalmú. Ez hatékonyan elpusztítja a kórokozókat és csökkenti a fertőzés kockázatát.

Használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt Forrás: Shutterstock/Jo Panuwat D

Kerüljük a közvetlen érintkezést
Próbáljuk minimalizálni a közvetlen érintkezést más emberekkel, különösen akkor, ha betegnek tűnnek. Kerüljük a kézfogást, ölelést vagy bármilyen más fizikai érintkezést. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolságot tartsunk más utasoktól, ha lehetséges.

Viseljünk maszkot
Bár már a legtöbb helyen nem kötelező, utazáskor mégis ajánlatos arcmaszkot használni, mivel ez jelentősen csökkenti annak veszélyét, hogy elkapjunk valamilyen cseppfertőzéssel terjedő betegséget. Válasszunk olyan maszkot, amely szorosan illeszkedik az archoz, valamint elfedi az orrot és a szájat, hiszen a maszk csak akkor hatékony, ha helyesen viseljük.

Viseljünk maszkot, mivel ez jelentősen csökkenti annak veszélyét, hogy elkapjunk valamilyen cseppfertőzéssel terjedő betegséget Forrás: Shutterstock/Cat Box

Ne érintsük meg az arcunkat
Igyekezzünk kerülni az arc felesleges tapogatását, érintését, különösen akkor, ha nem tudtuk megmosni vagy fertőtleníteni a kezünket. Az arcunk érzékeny terület, és

a kórokozók könnyen bejuthatnak a szervezetbe a szájon, orron keresztül.

Köhögés, tüsszentés helyesen
Ne csak mi féljünk a betegségektől, de igyekezzünk, hogy mi se fertőzzünk meg esetlegesen másokat. Ha köhögünk vagy tüsszentünk, fedjük el az orr és száj környékét egy zsebkendővel vagy a könyökhajlatunkkal. Azért ne a kezünkbe köhögjünk vagy tüsszentsünk, mert így könnyen továbbíthatjuk a kórokozókat más felületekre. Az elhasznált (papír) zsebkendőt dobjuk azonnal a kukába, majd mossuk vagy fertőtlenítsük a kezünket.

Tartsuk tisztán a környezetünket
Repülőgépes utazáshoz mindig vigyünk magunkkal felületek fertőtlenítésére alkalmas törlőkendőt, amivel tisztán tudjuk tartani a közvetlen környezetünket, például az ülésünk karfáját, a lenyitható tálcát vagy a biztonsági öv csatját.

Igyunk elegendő folyadékot
Az utazás során fontos, hogy fenntartsuk szervezetünk hidratáltságát. Fogyasszunk elegendő mennyiségű vizet, ez ugyanis segíti az immunrendszer megfelelő működését. Emellett a repülőút során kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást és a koffeintartalmú italokat, mivel ezek kiszáradást okozhatnak.

Igyunk elegendő folyadékot, ez ugyanis segíti az immunrendszer megfelelő működését Forrás: Shutterstock/Tong Patong

Állítsuk be a szellőzőt
Érdemes a fejünk feletti szellőzőt is bevetni a fertőzések elkerülése érdekében, ezek biztosítják ugyanis, hogy mindig friss levegő jusson az utasokhoz. A repülőgépeken nagy teljesítményű légtisztítók működnek, amelyek sok káros dolgot ki tudnak szűrni, így jó, ha nem zárjuk el a légfúvót, hanem úgy állítjuk be, hogy kissé magunk elé fújja a friss levegőt.

Bár a 100%-os biztonságot senki és semmi nem tudja garantálni a repülőút során, a fenti javaslatok jelentősen csökkenthetik a fertőzések kockázatát, és segíthetnek abban, hogy egészségesek maradjunk.

Ha tetszett a cikk, ez is érdekelhet: Gyerekjátékok, amelyeket nyaraláshoz is érdemes magatokkal vinni

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.