Fűkaszát vásárolnál? Erre figyelj, mielőtt belevágsz

fűnyírás fűkasza kert életmód
Akár most vásárolnál először fűkaszát, akár szeretnéd lecserélni a régit, nem árt előbb mérlegelni, hogy milyen típus lesz testhezálló neked – és a kertednek is. A Bors összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A kerti gyep ápolására a legalkalmasabb szerszám a fűnyíró; feltéve, hogy a pázsit szép, szabályos alakzatú, és ott más növényzet nincs. Ha azonban a mi kertünk nem ilyen,

ha virágágyás, bokor és fa is van benne, és ha a kerítés melletti területet és az árokpartot is rendbe akarjuk tenni, akkor a fűkasza a megfelelő szerszám.

Míg a fűnyíró nem tudja elvégezni a fűkasza feladatait, ez fordított esetben elképzelhető. Ezekből kapható damilos és pengés is. Az előbbi fű, lágyszárú növények, gyomok, virágok vágására alkalmas, az utóbbi a fás szárú növények és akár bokrok ritkítására is. Van benzines, elektromos és akkumulátoros. Mielőtt vásárolni indulsz, gondold végig, hogy hol és mire szeretnéd használni.

Nem mindenkinek jó a benzines

Ezek képesek a legnagyobb teljesítményre, ha nagy területen, gyakran, akár naponta is kell használni. Előnye, hogy nem kell vezetékkel bajlódni, kiváló minőség, magas teljesítmény jellemzi, ugyanakkor a benzinmotor miatt fokozott a karbantartási igény, magasabb a zajszint és viszonylag nehezebb is.

Ráadásul a benzines meghajtás drágább, mint az elektromos.

A mai benzines fűkaszákból kapható már 4 ütemű is, amelyek lényegesen környezetkímélőbbek, mint a 2 ütemű változatok. Egy 4 ütemű benzinmotoros fűkaszának alacsonyabb az üzemanyag-fogyasztása, alacsony a zaj- és károsanyag-kibocsátása. A benzinmotorok teljesítménye ugyan magas, de ha fél évente egyszer van csak rá szükség, akkor a benzines megoldás drágább, mivel az elektromos áram kevesebbe kerül, mintha több száz forintért kell üzemanyagot vásárolni.

Forrás: Shutterstock/Gornostay

Figyelni kell a vezetékre az elektromosnál

Ezek valamivel ugyan olcsóbbak, mint a benzinesek, halkabbak is, könnyebbek is, de a teljesítményük is kisebb, mert a nagyobb teljesítményhez nagyobb és ezért súlyosabb motorra lenne szükség. Előnyük, hogy a munkába állításuk sokkal egyszerűbb a másik két típusnál.

Hátrányuk: figyelni kell arra, hogy a vezeték mindenhová elérjen, ahol használni akarjuk,

ami persze hosszabbítóval megoldható, de a mozgás emiatt nehézkesebb.

Drágák az akkumulátorosok

Ez illeszkedik talán a legjobban a kor emberéhez, hiszen halkabb, kényelmesebb, mint a többi. Benzinért sem kell elmenni. Az akkus fűkaszák esetében egy akkumulátor biztosítja a szükséges energiát. Csendesek, és hatótávjuk sem korlátozott, de ha lemerülnek, időbe telik, míg újra munkaképessé válnak.

Gyártótól, típustól függően 30-60 perc üzemidővel lehet kalkulálni,

az akkumulátor miatt viszont drágábbak.

Gondold át a szokásaidat

Mindegyik típusnak megvannak tehát a maga előnyei és hátrányai. A választásnál továbbra is inkább az az elsődleges, hogy milyen célra szeretnél fűkaszát vásárolni, és ehhez igazítsd, hogy elektromos, akkus vagy benzines gépre van-e szükséged.

Ha gyakran és hosszabb ideig használod a fűkaszát, egy fűkasza hevederre is szükséged lesz!

Egy kényelmes, szellős vállheveder mellény formájában könnyedén felcsatolható. Segíti az ideális teherelosztást, a váll, hát és csípő azonos mértékben veszi fel a terhelést, és a heveder nagyobb mozgásszabadságot nyújt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.