Egy kérdés, ami sok gazdit foglalkoztat: szeretnek-e minket a cicák?

Forrás: Shutterstock/Africa Studio -
Mit gondolnak a macskák szeretet cica állattartás macska
A macskák megosztó személyiségek, az emberek utálják vagy imádják őket. Ők nem az embert tartják istennek, hanem saját magukat, ebből kifolyólag nincs megfelelési kényszerük, azt csinálják, amit akarnak, hisz tudják, hogy így is hűséges szolgáik leszünk.

A Netflix Mit gondolnak a macskák? című dokumentumfilmje kicsit új megvilágításba helyezi, amit eddig a macskákról tudtunk. A szakértők szerint tulajdonképpen egy kis vadállattal van dolgunk, akit az ember a kezdetek kezdetén csak egérfogásra tartott, ma azonban imádott háziállat, az internet sztárja vált belőle.

Minden macska egy mini Michael Jordan

A cicák kiváló fizikai adottsággal rendelkeznek, tudtátok, hogy több csigolyájuk van, mint a legtöbb emlősnek? A csigolyáik között elhelyezkedő porckorongoknak köszönhetően a gerincük rendkívül ruganyos, ezért nagyon gyorsak és néha a leglehetetlenebb pózokat képesek felvenni. S ha ez nem lenne elég, nagyon jók a reflexeik és erős az izomzatuk is, amit ugrás közben 100%-ban ki is használnak. A legtöbb cica egy mini Michael Jordan, elképesztően magasra képesek ugrani, és ahogy a mondás mondja, a legtöbb esetben a talpukra esnek.

A legtöbb cica egy mini Michael Jordan, elképesztően magasra képesek ugrani Forrás: Shutterstock/Rara1733

Macskák vs. kutyák

A macskákat legtöbbször a kutyákkal hasonlítják össze és ebből általában a cicák jönnek ki vesztesként. Hisz a kutyák hűségesek, szófogadóak, kimutatják a szeretetüket, ragaszkodnak az emberhez, míg a macskákat elkönyvelték autonóm, nevelhetetlen, szeszélyes lényeknek. A kísérletek azt mutatják, hogy a közhiedelemmel ellentétben a macskák is hallgatnak a nevükre, felismerik a gazdájuk hangját és arcát, csak nem minden esetben hajlandóak arra, hogy ennek tanúbizonyságát adják. Sokkal több mindenre képesek, mint amit mi emberek gondolunk róluk, a kérdés csak az, hogy képesek vagyunk-e kihozni belőlük a legtöbbet.

Imádjuk a macskákat, de vajon ez kölcsönös?

A macskáknak nem erősségük az érzelmek kifejezése, de azt kifejezetten kedvelik, ha lassan pislogunk rájuk, sőt, a legtöbb esetben ezt viszonozzák is. A másik fontos dolog a dörgölődzés, mely nemcsak barátkozást jelent, hanem a stressz levezetésében is fontos szerepe van. 20 különböző hanggal fejezik ki az érzelmeiket, s a gazdájukkal is szívesen kommunikálnak, csak hát nem mindig értjük, mit akarnak mondani. A dorombolás az egyik legjellegzetesebb hang, amit egy boldog macska kiad magából, ez egy olyan frekvenciájú hang, amire a gazdák apai vagy anyai ösztönnel reagálnak, képtelenség ilyenkor ellenállni nekik. Bár a cicák nem kezelik istenként a gazdájukat, de a kísérletek kimutatták, hogy erősen kötődnek hozzájuk, sőt, igazi empaták, akik megérzik, hogy a gazdájuknak épp milyen kedve van, és reagálnak is arra.

A macskáknak nem erősségük az érzelmek kifejezése Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission./Africa Studio

Éljenek a magas szekrények és a dobozok!

A macskák egyik mániája, hogy csakúgy, mint vadmacska őseik, ők is imádnak magas helyekre mászni, hogy belássák a teret. Egy doboz a szekrény tetején tökéletes búvóhelynek bizonyul, nem sak azért, mert magasan van, hanem azért is, mert szűk. A cicák imádják a dobozokat, talán mert biztonságban érzik magukat benne. De minden más szűk helyre is bemásznak, nem kis aggodalmat keltve, amikor az ember már az egész lakást ötször átfésülte, de csak nem találja a macskát. Aztán végül mindig előkerülnek a szekrényből, szennyestartóból, ágy alól, vagy akár a bőröndből.

Gazdi, kelj fel, éhes vagyok!

A macskák szürkületi állatok, ami azt jelenti, hogy kora hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak. Ennek a gazdák örülnek a legkevésbé, ugyanis nem ritka, hogy a cicák hajnalban nedves tápot vagy épp egy kis szeretgetést követelnek, illetve pont akkor kezdenek el rohangálni, amikor az ember éppen nyugovóra tér. Szívesen hoznak ajándékot annak, aki közel áll a szívükhöz; ha szerencsénk van, akkor ez egy labda, de ha kinti a cica, lehet akár egy döglött egér is.

Gazdi, kelj fel, éhes vagyok! Forrás: Shutterstock/Alena A

Ne várd el egy macskától, hogy szót fogadjon

A macskák nem szeretik a szabályokat, és lássuk be, nehezükre is esik betartani őket. Épp ezért a büntetést sem igazán tudják értelmezni, sokszor nem értik, hogy mi a probléma, mit csináltak rosszul. Ezért jobb, ha mi , emberek előzzük meg a bajt, nekünk kell velük megértetni, hogy mit szeretnénk. A macskák egyediek, saját személyiséggel, nem lehet őket beskatulyázni. Fontos, hogy megfelelő módon motiváljuk őket, ami nem mindig a jutalomfalatot jelenti: sok esetben a szociális jutalmazást sokkal többre tartják.

Ez is érdekelhet: A macskák négy lábon járó szeizmográfok - 12 érdekesség a cicákról

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.