A macskák négy lábon járó szeizmográfok - 12 érdekesség a cicákról

Forrás: Shutterstock/Artdi101 -
érdekesség magazin furcsaság cica macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétféle ember létezik: aki imádja a macskákat, és aki utálja őket – középút nem nagyon van. Egy biztos, a macskák senkit nem hagynak hidegen, igazán megosztó jelenségek. Talán azért is, mert sok körülöttük a furcsaság. Mire gondolunk? Mondjuk 12 megdöbbentő tényre velük kapcsolatban.

A macskák (házi macska) vélhetően már 10.000 évvel ezelőtt jó barátságot kötött az emberrel: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy nem olyan régi felfedezés. A szóban forgó lelet egy nagyjából 9.500 éves sír, amelyben az emberi csontok és szerszámok mellett egy macska maradványait is megtalálták. Az első macskaábrázolások pedig az egyiptomi időkből származnak, ahol egyben szent állatként is tisztelték. Tény, hogy a macskák igazi személyiségek, és sok-sok különleges hír és álhír van, amely csak még érdekesebbé teszik őket.

12 érdekesség a macskákról

  1. Bár a macskákra általában úgy gondolunk, mint akik nagyon önállóak, sőt öntörvényűek, a házi cicák betaníthatóak és egyszerű parancsokat is képesek végrehajtani – persze csak akkor, ha a kedvük is úgy tartja.
    A házi cicák bizony betaníthatóak Forrás: Shutterstock/Veera
  2. A cicák mellső és hátsó tappancsain nem ugyanannyi ujj van – míg a mellső lábaikon 5 ujj található, a hátsó lábaikon csak 4.
  3. A hím macskák a jobb, míg a nőstények a bal mancsukat használják inkább, ha valamit a mellső lábukkal kell megoldaniuk. Olyan ez náluk, mint az embereknél, hogy valaki jobb vagy balkezes – csak náluk nemek szerint lehet megfigyelni ezt a sajátosságot.
  4. A macskák orra olyan, mint az emberek ujjlenyomata – minden cicánál egyedi és összetéveszthetetlen mintázata van.
  5. A macskák nem érzik az édes ízt, viszont a csokoládé mérgező is lehet a számukra, mivel a benne lévő kakaó teobromint tartalmaz, amelynek rendszeres fogyasztása hányást, hasmenést, rosszabb esetben pedig akár kómát vagy halált is okozhat.
  6. A macska elsődleges tápláléka a tej – szinte mindenki ezt hiszi, ám a valóság az, hogy a legtöbb cica laktózérzékeny, így kifejezetten ártalmas, ha tehéntejet adunk nekik.
  7. Egy városi legenda szerint a macskák rettegnek a kígyóuborkától – ez azonban tényleg csak legenda.
    Egy városi legenda szerint a macskák rettegnek a kígyóuborkától Forrás: Shutterstock/Tugol
  8. A cicák képesek megjósolni a földrengést, ennek pedig az a magyarázata, hogy a mancsaik rendkívül szenzitívek és emiatt a legkisebb rezdülést is megérzik.
  9. Azt hihetnénk, hogy a macskák nem izzadnak, de ez is téves információ! A cicák is verejtékeznek, ha idegesek vagy ha melegük van, csak éppen a tappancsaikon keresztül.
  10. A macskák nem csupán akkor dorombolnak, ha elégedettek és boldogok, hanem akkor is, ha feszültek.
  11. A dorombolás gyógyít. Önmagukat is képesek regenerálni általa, sőt, fájdalomcsillapító hatása is van, de akár az emberek egészségének megőrzését is elősegítheti egy doromboló cica – egyes kutatások szerint kisebb eséllyel halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben azok, akiknek van macskájuk.
    Az emberek egészségének megőrzését is elősegítheti egy doromboló cica Forrás: Shutterstock/Veera
  12. A macskák az esetek döntő többségében testbeszéddel kommunikálnak egymással: a nyávogást kifejezetten az embereknek tartogatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.